Mihal Bilek (©Reuters)
Mihal Bilek (©Reuters)

Frka u Kazahstanu: Sukob selektora Bileka sa igračima Astane

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.09.20. | 14:37

Loša atmosfera u selekciji pred duel u Viljnusu protiv Litvanije na premijeri Grupe 4 divizije C Lige nacija

U četvrtak je startovalo drugo izdanje Lige nacija, takmičenje pod okriljem UEFA. Selekcije iz A divizije bore se za pehar, dok ostali žele da naprave korak više i plasiraju se u viši rang. Večeras se u Viljnusu i Minsku igraju prve utakmice Grupe 4 C divizije. Ova grupa je na prvi pogled veoma izjednačena. Belorusija i Albanija su blagi favoriti u odnosu na Litvaniju i Kazahstan.

Litvanija igra protiv Kazahstana (18.00) na otvaranju takmičenja. Obe selekcije nisu imale previše uspeha poslednjih godina. Reprezentaciju sa Balitka imali smo priliku dobro da upoznamo prethodnih godina jer su igrali sa Srbijom i u prvom izdanju Lige nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a i najbolji tim Litvanije, Suduva, dva puta je u kvalifikacijama za Ligu šampiona igrala protiv Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Loša atmosfera vlada u redovima reprezentacije Kazashtana. Naime, Čeh Mihal Bilek je selektor ove selekcije. Bio je i trener najboljeg kluba ove zemlje, Astane, ali je smenjen posle eliminacije prvaka ove zemlje od Dinamo Bresta u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Selektor je imao sukob sa iskusnim Dmitrijem Šomkom posle lošeg starta u novoj sezoni. On je sklonjen iz reprezentacije, a to se nije svidelo saigračima iz Astane. Oni su stali na stranu Šomka, ali se ipak njih petorica stavilo na raspolaganje Bileku za Ligu nacija.

Samo četvorica fudbalera u selekciji Kazahstana igraju u inostranstvu. Šampionat ove zemlje je nastavljen tek pre dve nedelje usled pandemije virusa korona, dok su Litvanci na terenu već više od dva i po meseca. Najveće ime ove selekcije je Baktijar Žainudinov koji je ovog leta pojačao CSKA iz Moskve iz Rostova. U ruskoj Premijer ligi igra i Marat Bistrov, za Ahmat iz Groznog.

Litvanija je sakupila samo bod u kvalifikacionoj grupi za EP u kojoj su bili osim Srbije još Portugalija, Ukrajina i Luksemburg. Selekcija sa Baltika je slavila na poslednjem meču krajem prošle godine. U prijateljskom meču savladan je Novi Zeland sa 1:0 golom Arvidasa Novikovasa, jednog od najboljih igrača ove selekcije. On igra za poljskog šampiona Legiju.

U jedinom meču ovh dve selekcija pre šest godina nije bilo pobednika (1:1) u prijateljskom meču.

Belorusija i Albanija igraju u večernjem terminu (20.45) u Minsku. Obe selekcije su u padu posledjnih godina. U pet mečeva ove dve seleckcije, Belorusija ima dve pobede, Albanije jednu, a dve utakmice su završene bez pobednika. Poslednja tri meča Belorusije i Albanije su završeni tipom 0-2.

LIGA NACIJA C – 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 3

Slovenija - Grčka 0:0

Moldavija - Tzv. Kosovo 1:1 (1:0)

/Nikolaesku 20 - Kololi 71/


Petak

GRUPA 4

18.00: (3,60) Litvanija (2,95) Kazahstan (2,25)

20.45: (3,10) Belorusija (2,75) Albanija (2,70)


Subota

GRUPA 1

18.00: (2,20) Azerbejdžan (3,05) Luksemburrg (3,70)

18.00: (3,20) Kipar (3,00) Crna Gora (2,45)


GRUPA 2

15.00: (1,70) Severna Makedonija (3,50) Jermenija (5,60)

18.00: (4,20) Estonija (3,35) Gruzija (1,95)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Mihal BilekKazahstanFudbalska reprezentacija KazahstanaLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara