Konstantin Budesku (©Reuters)
Konstantin Budesku (©Reuters)

Frka u Rumuniju: Astri preti izbacivanje iz lige zbog dopingovanih fudbalera

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.01.21. | 11:09

Pred meč sa šampionom u Klužu loša atmosfera u timu iz Đurđa. Preti i Drakonska kazna. Predsednik kluba demantuje i upire prstom u rivale

Poslednjih godina vladar Rumuije je Kluž. Trostruki uzastopni šampion naših istočnih suseda je loše počeo novu sezonu, ispao je iz kvalifikacija za Ligu šampiona od zagrebačkog Dinama, zaostajao za Krajovom i FCSB-om u domaćem prvenstvu.

Smenjen je trofejni stručnjak Dan Petresku, a dolaskom mladog trenera Edvarda Jordaneskua tim iz Transilvanije je zaigrao mnogo bolje. Ostvarene su tri vezane pobede, a posle kikseva lidera iz Bukurešta, FCSB-a, Kluž može opet na čelo Lige 1. Za to mu je potrebna pobeda na svom terenu protiv Astre iz Đurđa danas (19.00) na stadionu Konstantin Radulesku u poslednjem meču 19. kola šampionata Rumunije.

Izabrane vesti

Pred ovaj meč, pojavila se informacija u rumunskim medijima da bi Astra mogla da bude izbačena iz lige. Naime, trojica igrača tima iz Đurđa - Aleksandru Jonita, Kehinde Fatai i Takajuki Seto bili su dopingovani. Oni su koristili sredstva koja su zabranjena od strane Svetske antidoping agencije.

Jonita je navodno priznao, odlučio je da sarađuje sa nadležnim organima kako bi dobio manju kaznu. U ovakvim slučajevima suspenzija ne može da bude manja od četiri godine, ali ako bude saradnje kazna može da se smanji i za 75 odsto. Jonita, kao i dvojica saigrača, suspendovani su od kraja septembra 2020. godine, a spekuliše se da bi mogao da dobije 15 meseci zabrane i da se krajem godine vrati na teren.

Navodno je Jonita iznervirao predsednika Astre Danija Komana, koji mu je uputio reči “Ti si izdajnik”, prenosi Digisport.

Ako kazna bude pravosnažna, Fudbalski savez Rumunije bi morao da kazni i Astru izbacivanjem iz elite da ne bi federacija trpela posledice od strane UEFA. Pred meč sa šampionom Klužom, predsednik Koman je optužio najbolji tim u Rumuniji da stoji iza ove afere.

"Postoje neke situacije koje nisu nastale u rumunskom fudbalu. U prošlosti, pre direktnog duela, rivali su pokušavali da stvore haos ili počnu priče oko transfera. Sad vidim sa se ovaj nered dešava. Molim ljude iz Kluža da vode računa o svom timu i da ne brinu o nama”, poručio je Koman za Digisport.

Podsetimo, Astra je prošle sezone bila trećeplasirana u šampionatu Rumunije, ali nije igrala u Evropi zbog finansijskih problema i jednogodišnje suspenzije od strane UEFA.

RUMUNIJA 1 - 19. KOLO

Utorak

Vitorul - Sepsi 3:3 (2:1)

/Lukasen 9, 45, Ćiobanu 84p - Gonzales 18, Mitrea 48p, Safranko 90+1/

Voluntari - Krajova 1:1 (1:1)

/Angelov 10 - Ivan 25/

Arđeš - FCSB 0:0

Sreda

Akademika Klinčeni Botošani 2:1 (1:1)

/Popa 13, Čunčukov 73 - Al Mavas 27/

Poli Jaši - UTA Arad 1:2 (1:0)

/Flores 9 - Eriko 90+2, Ruš 90+4/

Dinamo Bukurešt - Gaz Metan 2:1 (2:1)

/Gaje 32, Bejan 44 - Nitu 7/

Četvrtak

16.00: (2,80) Hermanštat (2,90) Kindija (2,85)

19.00: (1,45) Kluž (4,20) Astra (8,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1KlužCFR KlužHermanštatKindija TargovišteAstra

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara