Jovan Šurbatović (©MN Press)
Jovan Šurbatović (©MN Press)

FSS: 6.400.000 evra za rekordan ugovor o data pravima sa američkom kompanijom

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.03.22. | 22:17

U nacionalnom sportskom centru u Staroj Pazovi održana sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije

Takmičenje u Superligi i Prvoj ligi Srbije je regularno, suđenje dobro, a saopštenja i pritisci su nepotrebni i zbog njih će Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije zahtevati najstrože sankcije i pooštravanje disciplinskih mera. Usvojen je grb koji će se nalaziti na dresu svih reprezentativnih selekcija Srbije, usvojen je i Pravilnik o licenciranju klubova Prve lige Srbije koji će stupiti na snagu od sezone 2023/2024.

To su, između ostalog, odluke sa sednice Izvršnog odbora FSS održane ovog utorka u Staroj Pazovi.

Izabrane vesti

Ona najzanimljivija odnosi se rekordnu vrednost ugovora o data pravima, koji je zajedno sa Zajednicom klubova Super i Prve lige Srbije potpisao generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović sa američkom kompanijom IMG Data Limited u vrednosti 6.400.000 evra.

"Ova je rekordna vrednost za ovakvu vrstu ugovaranja. Sva sredstva iz ovog ugovora biće na raspolaganju Zajednici i klubovima Super i Prve lige", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora.

Tokom sednice pričalo se o nedavnim saopštenjima čelnika domaćih klubova, pre svega Crvene zvezde i Partizana, koja su se većinom odnosila na regularnost takmičenja.

"Povodom neprimerenih saopštenja i zlonamernih optužbi na račun Fudbalskog saveza, Sudijske komisije i selektora našeg najboljeg nacionalnog tima, Izvršni odbor FSS izražava punu podršku svim organima i pojedincima iz sistema Fudbalskog saveza Srbije. Na današnjoj Skupštini klubova Super i Prve lige zaključeno je da imamo dobro suđenje i uz podršku VAR-a regularno takmičenje. Od takve politike savez neće ni po koju cenu odustati. Zato, pozivamo klubove da poštuju propise i da se bore za bodove pošteno na terenu, a ne van njega. IO izražava nepokolebljiv stav da se svi problemi rešavaju unutar institucija saveza, a ne saopštenjima i pritiscima. Opšti interes mora biti iznad pojedinačnog, naročito sada kada celokupan srpski fudbal doživljava preporod. U tom smislu IO očekuje najstrožije sankcije od strane disciplinskih organa i iniciraće dodatno pooštravanje disciplinskih mera za ovakvo ponašanje u skladu sa preporukama UEFA", navodi se na sajtu FSS.

Meta Crvene zvezde bio je selektor Dragan Stojković, o čemu je takođe objavljen zvaničan stav nacionalnog Saveza.

"FSS duguje posebnu zahvalnost selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju i njegovim saradnicima za sve radosti i uspehe koje su nam podarili i učiniće sve da ih zaštiti od nedostojnih napada i omogući preko potrebni mir pred naredne utakmice".

Potvrđeno je da će Goran Stevanović voditi mladu reprezentaciju Srbije, Aleksandar Jović omladince, a sa Lidijom Stojkanović produžen je ugovor i ona će nastaviti da vodi brigu o ženskoj selekciji do 19 godina.

Na dresovima reprezentacije ubuduće će stajati drugačiji grb, čije je zančenje opširno objašnjeno.

"Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS. Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit… Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola. Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije", navodi se u saopštenju IO FSS.

Najavljeno je i otvaranje zvanične prodavnice FSS sa navijačkim rekvizitima zbog velikog interesovanja izazvanog plasmanom na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

"FS Srbije otvoriće prodavnicu suvenira, svoj FAN šop do 30. maja 2022. godine kada će biti i zvanično objavljen izgled novog dresa repprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Katar".



tagovi

FSSSuperliga SrbijePrva liga SrbijeTV pravaJovan Šurbatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara