Nikola Milenković, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović (©FSS, Puma)
Nikola Milenković, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović (©FSS, Puma)

FSS i Puma predstavili novi dres: Orao Nemanjića, štit Obrenovića, zlatna boja zbog Novozelanđana

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.08.22. | 08:58

Ovako će izgledati Srbija na Mundijalu u Kataru

Prethodna garnitura, posebno ona gostujuća bela, jeste bila provokativna, ali je uspela da pridobije simpatije navijača. Novi dresovi fudbalske reprezentacije Srbije, oni u kojima će izabranici Dragana Stojkovića igrati na Mundijalu u Kataru, upravo je izašla pred sud javnosti, pošto su FSS i Puma i zvanično promovisali crvenu i belu garnituru za Svetsko prvenstvo.

Bez velike pompe, ali uz Pumin osvrt na proces koji je kao konačan proizvod iznedrio nove dresove za Dušana Tadića i drugove.

Izabrane vesti

Prvo o zlatnoj boji na već uobičajenoj crvenoj osnovi koja je po društvenim mrežama izazvala salvu komentara kada su procurele prve fotografije dresova.

"Domaća, crvena garnitura dresova inspirisana je zlatnom generacijom Orlića koja je 2015. godine vratila nadu i ponos srpskom fudbalu i osvojila svet na Novom Zelandu... Upravo zato se na novom dresu nalaze zlatni detalji. Dres predstavlja korene i sećanje na vanvremenski uspeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije. Podsećamo da su i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine takođe bili u kombinaciji crvene i zlatne boje", navode u Pumi.

Dodaju da novi dres simbolički predstavlja strast s kojima su Orlići igrali na Novom Zelandu.

Aleksandar MitrovićAleksandar Mitrović

Što se tiče crvene boje, ističe se se da je ta "specifilna nijansa" ustanovljena još pre dve godine i da je ona bila osnov i prethodnog dresa. Mada se kaže da zbog te "osetljive" boje i osvetljenja može doći i do odstupanja od realne nijanse. Ćirilićno slovo "B" u ispisu "Serbia" takođe je na dresu već dve godine.

Kada je u pitanju gostujuća garnitura, podseća se da je Puma svim nacionalnim savezima kojima je tehnički sponzor usvojila isti koncept dizajna, pa na belom dresu postoji jedna vrsta rama koji bi trebalo da ima određenu simboliku za svaku zemlju. U slučaju Srbije: "geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba" srpskih fudbalskih selekcija.

"Puma je učinila maksimalan profesionalni napor da novim, u nekim oblastima revolucionarnim dizajnom, reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode, spajajući ih na način da svaki dres učini bliskim za narod i nacionalni tim".

Dve garniture dresovaDve garniture dresova

U jednom je ipak morala da odstupi, jer je planirano da brojevi i imena igrača budu ispisani zlatnom bojom, ali je zbog Fifinog pravilnika, kontrasta koji se zahteva, ona promenjena na "peacock plavu", kakva je bila i na prethodnoj beloj garnituri.

Na poleđini kragne prvi put ćirilicom piše: Orlovi.

Ako već pričamo o samom grbu Uefina preporuka jeste da se grb saveza odvoji od grba državnih selekcija. A kako smo došlo baš do ovakvog izgleda...

Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću, simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobodjenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao). Štit predstavlja jedinstvo kako našeg naroda tako i našeg nacionalnog tima”, ističu u Pumi i FSS.

Dodaju dalje…

Dvoglavi orao je nacionalni simbol koji za naš narod ima veliku simboličku i emotivnu vrenost. Osnovna inspiracija je orao raširenih krila dinastije Nemanjić. Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini što je bio motiv da orlovi na grbu reprezentacije imaju srebrne detalje. Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva”.

Na kraju o grbu…

Tehničku izradu grba radili su najbolji grafički dizajneri PUME na osnovu smernica Fudbalskog saveza Srbije motivisanih vrednostima navedenim u gornjem delu teksta”.

Kada govorei o tehničkim detaljima, Puma ističe da dresovi imaju "ULTRAWAVE" performance i "dryCELL" tehnologiju pa su oni najlakši koje je ova kompanija izradila. Na tehnologiji i testiranju rađeno je četiri godine pa će dresovi težiti svega 72 grama kako bi se olakšalo igračima koji tokom utakmice pretrče između 10 i 13 kilometara. Dres je napravljen od 100 odsto recikliranih materijala.

Tako kažu Puma i FSS, a vi?



Strahinja PavlovićStrahinja Pavlović



tagovi

FSSPumadresovifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara