Nemanja Milić protiv Arsenala (©Reuters)
Nemanja Milić protiv Arsenala (©Reuters)

Fudbal uprkos sankcijama: Belorusi imaju svoj "Novi Pazar", petorica Srba se bori za titulu

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.03.22. | 12:00

Kreće nova sezona u šampionatu koji je na vrhuncu popularnosti bio u vreme kada je tek počela pandemija korona virusa. Otvara ga duel Minska i Dinama u petak od 16 časova

Kreće novi šampionat Belorusije. Ovog puta on nije važan kao onaj iz 2020, kada je usled pandemije korona virusa to nekoliko nedelja bilo jedino fudbalsko prvenstvo koje se igralo na Starom kontinentu. To vreme je iza nas, razumećemo ako vam zato sada ova informacija nije toliko bitna, osim ukoliko baš tokom tih mračnih nedelja niste iznenadno zavoleli beloruski fudbal ili ste porodica ili prijatelj nekog od petorice srpskih fudbalera koji nastupaju tamo. Kako bilo, 32. sezona prvenstva Belorusije počeće zvanično u petak od 16 časova, duelom Minska i Dinama.

Verovatno već dobro znate kakva je politička situacija u tom, istočnom delu Evrope, jer je od informacija o ratu u Ukrajini nemoguće pobeći ovih dana. Samim tim bi trebalo da ste upućeni i da je Belorusija u samom središtu dešavanja, kao najveći saveznik Rusije. Još prošle godine je zapadna Evropa podigla sankcije ka Belorusiji, konkretno zbog režima Aleksandra Lukašenka, koji je na originalan način, uz pomoć migranata sa Bliskog istoka, poveo rat protiv Evropske Unije. No, da želite da čitate o političkoj krizi, ne biste bili na stranicama Mozzart Sporta, tako da je najbolje da se držimo fudbala.

Izabrane vesti

Prvenstvo Belorusije je na slaboj 32. poziciji na UEFA rang-listi. U poslednje dve sezone su njegovi klubovi bili posebno loši na međunarodnoj sceni, pa su Belorusi pali ispod Kazahstana, Slovenije, Azerbejdžana, Bugarske… Ranije su bili na boljem položaju zahvaljujući BATE Borisovu, najtrofejnijem klubu u državi, sa 15 titula, od čega 13 u nizu u periodu od 2006. do 2018. godine.

BATE je tih godina beležio najznačajnije rezultate na međunarodnoj sceni, igrao je u grupnim fazama i u Ligi šampiona i u Ligi Evrope. Međutim, sunarodnici nisu uspevali da ga isprate.

16.00: (6,50) Minsk (3,80) Dinamo Minsk (1,50)

Poslednjih godina je tim iz Borisova izgubio primat i na domaćoj sceni, o Evropi da ni ne pričamo. Eliminisali su ga CSKA iz Sofije i Dinamo Batumi (Gruzija) u prošla dva izlaska van granica.

Poslednje tri titule su završile u drugim gradovima, 2019. u Brestu, a prethodne dve u Soligorsku. Poslednju je Šahtjor osvojio dominantno, sa 10 bodova prednosti u odnosu na BATE, te je i ove godine glavni favorit za tron.

Ne deluje da je BATE Borisov ove sezone jači nego prethodne, baš naprotiv. Tokom zimskog prelaznog roka iz tima je otišlo osam fudbalera, a došla su samo trojica. Za 30.000 evra je od Gomelja kupljen Nikita Nekrasov, bez obeštećenja su došli Valerij Gromiko (Arsenal Tula) i Sergej Sazončik (Minsk), a jedini novi stranac je Jamusa Kamara, gvinejski vezista, koji je pozajmljen iz Ruha.

Sada je BATE ostao na samo sedmorici stranih fudbalera, od čega su dvojica Srbi. Nekadašnji igrač Jagodine i Voždovca Aleksandar Filipović je starosedelac, u Borisovu je od 2018. godine i nedavno je produžio sa Žutima saradnju do decembra. Godinu dana posle Filipovića u klub je stigao i bivši vezista Crvene zvezde, Nemanja Milić, junak nedavno odigranog Superkupa Belorusije. BATE je savladao Šahtjor sa 1:0, a upravo je Milić postigao taj jedini pogodak.

Igor Ivanović (©Starsport)Igor Ivanović (©Starsport)

Preostala trojica naših igrača našli su se na toj utakmici na poraženoj strani. Levi bek Nikola Antić, defanzivni vezista Aleksa Pejić i desno krilo Igor Ivanović svi su članovi Šahtjora iz Soligorska. Sva trojica su igrali tu i prošle sezone, odnosno doprineli su osvajanju titule, a od naših igrača napustio ih je u januaru samo Đorđe Ivanović, i to uslovno napustio. Otišao je nekadašnji napadač subotičkog Spartaka i Partizana na šestomesečnu pozajmicu u Maribor. U Šahtjoru se nalaze još dvojica fudbalera koji pričaju srpskim jezikom, reprezentativac Bosne i Hercegovine i nekadašnji štoper Mladosti iz Lučana, Miloš Šatara, kao i doskorašnji vezista OFK Petrovca, Crnogorac Zaim Divanović. Tu moramo da pomenemo i Nigerijca Vinsenta Ezea, koji je od 2017. do prošle godine igrao u Srbiji, nastupao je za Metalac, Vojvodinu i Čukarički.

I sada opet moramo da se vratimo na politiku, iako smo napisali da nećemo. Međutim, jedna od mera sankcija protiv Belorusije je i ta da nema nikakvih letova iz zemalja Evropske Unije u državu sa Baltika. Zato, automatski, Belorusi svoje mečeve sa klubovima iz EU nisu mogli da igraju na svom terenu, već su morali da ih ugoste negde van svojih granica. Tako je Šahtjor, baš zbog velikog broja igrača sa ovih prostora, Ludogorec u kvalifikacijama za Ligu šampiona prošlog leta ugostio na Banovom brdu. Kroz slične muke će proći ovog leta i reprezentacija Belorusije, ona za razliku od Rusije nije diskvalifikovana iz Lige nacija, ali neće moći da igra kod mečeve kuće i njeni navijači neće moći da prisustvuju tim utakmicama na neutralnom terenu.

Klubovi mimo BATE-a i Šahtjora, najozbiljnijih kandidata za tron ove sezone, nemaju srpske fudbalere. Sada naših ima duplo manje nego prošle sezone, kada ih je nastupalo desetorica u Belorusiji. Međutim, i pored toga smo treća najbrojnija kolonija u prvenstvu, više ima samo Nigerijaca (šestorica) i naravno Rusa (23 fudbalera). Iza su Brazilci, Uzbekistaci (po četvorica), Gvinejci (trojica)… Crna Gora ima dva igrača u Belorusiji, pored pomenutog Divanovića tu je i Dušan Bakić, koji nastupa za Dinamo Minsk. Saigrač mu je Slovenac Filip Valenčić, njegov sunarodnik Dario Kolobarić igra za Šahtjor, a jedini Hrvat je Jakov Filipović, štoper BATE-a. Šatara je jedini predstavnik BiH.

Kroz istoriju je kroz belorusko prvenstvo prošao i veliki broj inostranih trenera, najčešće Rusa, Ukrajinaca i Srba. Od naših su najistaknutiji bili Vladimir Petrović Pižon (vodio Slaviju Mozir početkom 21. veka), Slavoljub Muslin i Vuk Rašović (obojica radili u Dinamo Minsku). Ove sezone, međutim, svih 16 klubova vode domaći stručnjaci.

Vuk Rašović (©AFP)Vuk Rašović (©AFP)

Prvenstvo se igra po već poznatom sistemu, dvokružno, ukupno 30 kola. Ako ne bude nekih novih mera UEFA, u kvalifikacije za Ligu šampiona u sezoni 2023/2024 će prvak, dok će drugoplasirani i trećeplasirani tim u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije. Možda i četvrti, u zavisnosti od rezultata u Kupu Belorusije. Iz lige će ispasti dva najslabija tima, dok će 14-plasirani morati da igra plej-aut.

Ove godine imamo tri nova prvoligaša. Kao dve najbolje ekipe u drugom rangu, u elitu su ušli Arsenal iz Dzjaržinska i Belšina. Naknadno, početkom marta, došlo je do još jedne rokade. Ruh iz Bresta je odustao od takmičenja zbog finansijskih problema, konkretno radi toga što su blokirani računi vlasniku Aleksandru Zajcevu. Ruski biznismen je prethodno držao Dinamo iz Bresta, odjednom je preuzeo gradskog rivala, ali zbog novonastale situacije u Ukrajini i sankcija Rusiji, morao je da se povuče iz fudbala.

Bez Zajceva Ruh nije mogao da opstane, a administrativnim putem je umesto njega u najviši rang ubačen Dnjepar iz Mogileva. Za status prvoligaša se Dnjepar nije izborio na terenu, bio je tek peti u drugoj ligi, ispred njega su bolje plasirani bili Krumkači i Volna Pinsk. Međutim, FS Belorusije je procenio da je Dnjeparu mesto u eliti, kao što je uoči prošle sezone FSS progurao Novi Pazar.

Dnjepar je najveći klub u Mogiljovu imože da se pohvali stadionom solidnog kapaciteta. Na Spartak staje 7.350 ljudi, što je jedan od većih stadiona u Belorusiji. Samo šest klubova igraju na većim objektima, s tim što je zapravo osetna razlika u kapactetu jedino sa stadionima Dinamo Minska (22.000), Gomelja (14.307) i BATE-a (12.896).

Prvoligaša ima 13 različitih gradova, a samo glavni grad Minsk ima više od jednog kluba u elitnom rangu. Preciznije, četiri njih – Dinamo, Minsk, Energetik BGU i Isloč. Za državu koja ima oko 9.000.000 stanovnika, od čega oko 2.000.000 žive u prestonici, to je sasvim pristojna raspodela snaga.

-------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

BELORUSIJA 1 – 1. KOLO

Petak

16.00: (6,50) Minsk (3,80) Dinamo Minsk (1,50)

Subota

12.00: (2,70) Energik BGU (2,90) Vitebsk (2,75)

14.00: (2,20) Neman (3,10) Torpedo Žodino (3,30)

16.00: (5,30) Dinamo Brest (3,50) Šahtjor Soligorsk (1,65)

18.00: (1,90) Isloč (3,30) Sluck (4,00)

Nedelja

12.00: Arsenal Dzjaržinsk - Gomelj

14.00: Belšina - Dnjepar Mogilev

16.00: (5,60) Slavija Mozir (3,70) BATE Borisov (1,58)

***Kvote su podložne promenama

TABELA NA KRAJU PROŠLE SEZONE:



tagovi

Belorusija 1BATE BorisovŠahtjor SoligorskNemanja MilićAleksandar FilipovićNikola AntićAleksa PejićIgor IvanovićMiloš Šatara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara