Dembele, Bejl, Vermalen, Tijago, Rojs (©Reuters)
Dembele, Bejl, Vermalen, Tijago, Rojs (©Reuters)

Fudbaleri od stakla

Vreme čitanja: 6min | uto. 05.01.21. | 07:51

Neke od velikih fudbalskih zvezda su propustile ogroman broj utakmica zbog povreda

Dva dana pre okretanja lista kalendara na 2021. godinu menadžer Totenhema Žoze Murinjo rekao je na konferenciji za novinare da neće moći nekoliko nedelja da računa na Gereta Bejla zbog povrede lista.

Ljudi koji su zaluđeni za fudbalsku statistiku i razne brojeve koji se oko njega vrte, došli su do podatka da je to brzonogom Velšaninu 30. povreda otkako se profesionalno bavi fudbalom. Trideseta! A Geret Bejl ima 31 godinu.

Izabrane vesti

Hajde da računamo da je momak iz Kardifa petnaestu godinu u profi vodama, dolazimo do neverovatne brojke da je u svakoj sezoni u karijeri imao po dve povrede, koje su ga na kraći ili duži rok odvajale od terena. Ponegde se ironično piše da je Bejl svetski rekorder po broju povreda, nismo sigurni da je to zaista tako, ali nema dileme da je u samom vrhu te nepopularne liste od koje se čelnicima klubova diže kosa na glavi.

Španska štampa nema milosti i nikom ne gleda kroz prste, pa bio on plaćen 1.000.000 ili 100.000.000 evra. I već na izmaku živaca zbog Velšanina koji je jednako vremena u Madridu proveo na terenu i van njega, dala mu je savršen nadimak – Gospodin Stakleni!

Ako je verovati statistici Transfermarkta, a mnogi je uzimaju kao merodavnu, ispada da je Bejl van terena zbog povreda proveo 642 dana. Ne fali mu baš mnogo pa da se ta brojka zaokruži na cele dve godine. Prevedeno u utakmice, ispada da je igrač Reala na pozajmici u Totenhemu preskočio, kao član ta dva kluba, 118 mečeva.

Kada bismo sve to podelili sa njegovom vrednošću, platom, plaćenim obeštećenjem, verovatno bi ispalo da je Bejl najskuplji fudbaler sveta svih vremena. Svaki njegov minut na terenu košta pravo bogatstvo.

Geret Bejl (©Reuters)Geret Bejl (©Reuters)

Pogled na igrače koji se poslednjih godina najviše povređuju i najduže odsustvuju s terena, govori da su to većinom momci koje odlikuje velika brzina, samim tim i nevelika mišićna masa, te da su samim tim manje otpornije na udarce, padove...

Klasičan primer takvog igrača, pored Bejla je kapiten Borusije Dortmund Marko Rojs, koji je što je stariji sve manje otporniji na probleme i više je gost u klupskom centru za rehabilitaciju nego na terenu u žuto-crnom dresu.

Rojsovim povredama ne zna se broja, a samo u poslednje dve sezone bilo ih je, po nekim računicama 14. I propustio je 30 utakmica Dortmunda. Ali taj broj je dosta veći kada krene njegova karijera da se češlja unazad.

Teško je kada si povređen. Raspoloženje ti pada kada ideš na rehabilitaciju umesto na utakmicu. Gledaš svoje drugove kako treniraju i igraju, srećan si kada pobeđuju, ali u sebi osećaš da nisi u potpunosti deo toga i to te izjeda“, pričao je Rojs nedavno za sajt Bundeslige.

Na njegovu sreću, da kucne u drvo, od početka ove sezone nijednu utakmicu nije propustio zbog povrede. Tako lep period ne pamti ni on kada je poslednji put imao.

Napadač Barselone Usman Dembele ima dvostruki problem u karijeri. Pored toga što živi ne baš sportskim životom, sklon je povredama, koje ga intenzivno prate u poslednje dve sezone, baš onda kada se očekivalo da eksplodira u dresu katalonskog giganta.

Sa samo 23 godine Dembeleov zdravstveni karton je poprilično popunjen problemima koje je imao zbog fudbala. Od septembra 2017. kada je došao u Barselonu, hitronogi Francuz – slične građe kao Rojs, pa u neku ruku i Bejl – imao je deset povreda. Ali je zbog njih dosta vremena proveo na lečenjima.

Po pojedinim podacima, za ove tri i kusur godine, Dembele je 534 dana proveo na bolovanju u Barseloni. Morao je da propusti 85 utakmica svog tima. A u pitanju je isto igrač koji je skupo plaćen, španski gigant je za njegovo dovođenje dao 130.000.000 evra. I za sada zauzvrat je dobio malo šta.

Ima Barsa još jednog igrača koji je dosta vremena proveo van terena. Još jedan Francuz, samo nije vihorni napadač, nego kršni štoper. Ili bolje reći – krti štoper.

Samjuel Umtiti je u julu 2016. došao na Nou Kamp, ali makar nije njegov transfer istresao preterane milione iz Barsinog sefa. Ipak, dolaskom u Španiju počeo je njegov hod po mukama. Imao je 12 povreda, pa onda i korona virus, zbog čega je 500 dana bio „neupotrebljiv“. Iliti 86 utakmica. Zaista mnogo...

Samjuel Umtiti (©Reuters)Samjuel Umtiti (©Reuters)

Čak je i Bajern Minhen imao u svojim redovima, do skoro, igrača za kojeg se nikad nije znalo da li će i koliko biti spreman, hoće li biti na raspolaganju treneru na duži rok. Sada taj igrač zadaje glavobolju Jirgenu Klopu u Liverpulu – Tijago Alkantara.

Čak je i na Enfildu španski reprezentativac „stigao“ da napravi dve duže pauze, zbog korone, pa zbog povrede, te je skupio 65 dana odsustva, odnosno 14 preskočenih utakmica.

A u Bajernu su povremeno čupali kosu zbog Tijaga. Kažu da je otišao sa zvanično prijavljenom 21 povredom od dana kada je došao iz Barselone. Sve sabrano, Alkantara je zbog više sile preskočio 129 mečeva minhenskog kluba! Da se čovek zapita zašto su uopšte pokušavali letos da ga zadrže...

Izgleda da tu i genetika ima ulogu, pošto je i Tijagov rođeni brat Rafinja i te kako podložan povredama. Pre nego što je otišao u Seltu, Rafinja je skupio 12 povreda na Nou Kampu i propustio je, samo iz tog razloga, 137 utakmica! Ako je i imao dar da može da bude uzdanica Barselone, njegovo krhko telo nije uspelo da ga podrži. Samo dva pucanja ukrštenih ligamenata kolena odnela su mu gotovo dve cele sezone.

Pošto se vratio fudbalu u 36. godini, nakon kraće penzije, a govorimo ovde samo o aktivnim igračima, onda možemo da pomenemo i Arjana Robena.

Još jedan krilni napadač, fudbaler krhke građe, koji se nadobijao batina na terenu, pa je zbog toga i dosta vremena proveo na lečenjima. Samo od 2010. Roben je imao dve povrede u Čelsiju (110 dana, 19 utakmica), četiri u Real Madridu (70 dana, 13 utakmica), pa skoro 30 u Bajernu, zbog kojih je više od hiljadu dana bolovao i pritom preskočio više od 180 utakmica.

Vratio se Roben fudbalu posle penzionerske pauze od godinu dana, obukao dres Groningena i uspeo da se do danas dva puta povredi. Možda bi stvarno bilo najbolje da batali...

Arjan Roben (©Reuters)Arjan Roben (©Reuters)

Ipak, čovek koji je simbol za povređenog fudbalera je Belgijanac Tomas Vermalen, koji i dalje igra fudbal za japanski Kobe, mada je i tamo skupio više od 60 dana odsustva i 18 utakmica koje je morao da preskoči.

Ali njegova serija povreda je impozantna. Zvanično ih je imao 27, a u biografiji stoji da je morao da propusti 104 utakmice dok je bio u Barseloni, 88 dok je nosio dres Arsenala, 31 dok je branio boje Ajaksa i 17 za vreme jednogodišnje pozajmice Romi! Sve kad se sabere – 240 utakmica!

Čisto da bi se shvatila ta količina vremena provedenog van terena, Belgijanac je odigrao za pet godina na Nou Kampu 53 utakmice, dok je u Romi 12 puta na terenu, a u Arsenalu za pet godina je 150 puta bio na terenu. Na svaka dva odigrana meča u Londonu dolazio je jedan koji je propuštao.

Krunu, na koncu, ipak nosi Džek Vilšir. Plemeniti vezista, velika nada engleskog fudbala, koji je godinama bio član Arsenala, do letos je bio u Vest Hemu, a sada je sa 29 godina bez kluba.

Nije ni čudo, niko ne želi da se „opkladi“ na fudbalera koji kao da ima telo od svile. Potpuno nestvaran podatak: Vilšir je do sada bio na bolovanju 1.416 dana! Na 208 utakmica njegovih klubova ga nije bilo u protokolu. U Vest Hem je došao u julu 2018. kao slobodan igrač i nastupio je na samo 19 mečeva, dok na 53 trener nije mogao da računa na njega...

Džek Vilšir (©Reuters)Džek Vilšir (©Reuters)

Da ne idemo mnogo daleko, možemo da pogledamo i u naše dvorište. Ima i tu igrača kojima su povrede ozbiljno uticale na karijere. Za Lazara Markovića, recimo, nema detaljnih podataka koliko je mečeva propustio na Ostrvu, u Benfiki, Anderlehtu... Ali ima da je za ovih godinu i nešto u Partizanu bio 104 dana na bolovanju i da je morao da propusti 24 utakmice.

Ričmond Boaći je otišao iz Zvezde, istekao mu je ugovor, ali u drugom mandatu, kada se vratio iz Kine na Marakanu, više je bio u lekarskoj ordinaciji nego na terenu. Sve kad se sabere, prvi i drugi period, ispada da je Boaći 252 dana bio van trenažnog pogona i da je preskočio 32 utakmice.


tagovi

Arjan RobenDžek VilširTomas VermalenSamjuel UmtitiUsman DembeleTijago AlkantaraMarko RojsGeret Bejl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara