(©Reuters)
(©Reuters)

Fudbalski aksiom pokosio Srbiju: Brdo promašenih šansi i autogol u 87. minutu za prosuta dva boda u Dablinu

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.09.21. | 22:34

Milinković-Savić napucao Milenkovića – 1:1

Potpuna fudbalska tragedija u Dablinu! Baš onako kako to mora da bude sa reprezentacijom Srbije, koja je decenijama velemajstor da u minut upropasti sve dobro što je do tada izgradila.

Tim Dragana Stojkovića je pregazio Republiku Irsku usred Dablina, promašio „more“ šansi i na kraju, kako to nepisani fudbalski aksiom kaže, stigla ga je surova kazna – 1:1. Ne samo da promašili ogroman broj prilika ispred protivničkog, nego su Orlovi na koncu sami sebi zatresli mrežu.

Izabrane vesti

Trebalo je Sergej Milinković-Savić da bude junak utakmice zbog gola za vođstvo, a ispao je tragičar, jer je u 87. minutu na ivici peterca napucao Nikolu Milenkovića i tim autogolom prosuta su dva dragocena boda u mundijalskoj trci – 1:1.

Sada je borba za prvo mesto postala mnogo komplikovanija za reprezentaciju Srbije. Da je dobila ovaj meč, moglo je da se desi, uz pomoć gol-razlike do poslednjeg kola, da joj i bod u Lisabonu bude dovoljan, ali ako ovaj minus ostane do kraja, moraće da juri pobedu protiv Portugalije, što je poprilično težak zadatak.

Dugo bi trajalo samo nabrajati velike šanse koje Srbija nije iskoristila. Tačnije, koje je golman Irske Bazunu na neverovatne načine uspevao da odbrani. Tinejdžer koji čuva mrežu Portsmuta imao je veče iz snova protiv Orlova, sprečio je bar tri sigurna gola i svrgnuo je Orlove sa prvog mesta tabele.

Na kraju je primljeni gol bio takav udarac za Stojkovićev tim, da su Kelti krenule u siloviti nalet i imali dve odlične prilike da dokusure Srbiju i dođu do prve pobede u kvalifikacijama.

Dva osnovna utiska posle utakmice, osim rezultata su maksimalna, do sada neviđena ofanzivna postavka koju je Piksi poslao na teren i problemi koji su se povremeno javljali u igri, a koji su razotkrivali sve probleme takve postavke. Ipak, selektor je ostao veran svojim principima, da Srbija igra ultra ofanzivno uvek i svuda i večeras mu je samo Talija okrenula leđa, jer je objektivno trebalo da bude dva-tri gola razlike za Orlove, a onda bi se i o manama koje su viđene, pre svega u pasu i oslobađanju presinga, pričalo u nekim drugim tonovima.

Sve je moglo da bude još lakše, da se otvori kao iz snova, da je Vlahović u 4. minutu iskoristio poklon domaćina, koji mu je dao loptu u noge, da izađe sam na golmana, ali je udarcem pravo u mladog Bazunua dao krila irskom čuvaru mreže.

Srbija je držala loptu i u pojedinim momentima se dešavao takav „krkljanac“ u i ispred šesnaesterca Irske da su samo Veljković i golman Rajković bili na polovini našeg tima. Svi ostali su se gurali, stvarali gužvu pred golom domaćih. Lopta maltene da nije imala kuda da prođe, pa se dešavalo da je Tadić sa peterca odigrava unazad.

Iako bi skok igra trebalo da bude kvalitet Irske, tako je, recimo, povela protiv Portugalije, večeras je bila blago reprezentacije Srbije. Tadić je centrirao iz kornera u 19. minutu, a Milinković-Savić je na roglju peterca samo kresnuo loptu glavom i poslao je u mrežu u kontra ugao – 0:1.

Bilo je grešaka. Praktično sve što je Irska napravila u ofanzivi došlo je kao plod velikih kikseva srpskog tima pre svega pogrešnim dodavanjima. Nekoliko lopti se „prodalo“ tamo gde nije smelo i Kelti su kontrama probali da to naplate. Bilo je opasnih situacija, ali ne i dramatičnih za Rajkovića.

U drugom poluvremenu nije bilo mnogo drugačije, ređale su se šanse pred golom domaćina, odbrane Bazunua i Stojkovićevo hvatanje za glavu posle promašaja „već viđenih“ golova. Piksi i kada je menjao, bilo je to igrača za igrača, nije dirao formaciju, nije menjao pozicije, ali ni onima koji su ušli s klupe nije uspelo da donesu drugi gol, koji bi stavio tačku na utakmicu.

Nažalost, gol je pao na drugoj strani, kada je Irska krenula na sve ili ništa i došla bar do nečega. Njoj bod neće gotovo ništa značiti, dok je Srbiji bolan udarac u bradu.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija Republike Irskekvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara