Albert Gudmndson (AFP)
Albert Gudmndson (AFP)

Fudbalski sin, unuk i praunuk, nesuđeni plej, zvrk sa loptom i kralj driblinga koji je oduševio Italiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | ned. 01.10.23. | 17:51

Islanđanin je igrač u trendu na Čizmi

U Islandu se prezimena dobijaju po očevom imenu. Ako se neko preziva Gudmundson, onda je on zapravo “Gudmundov sin”.

Albert Gudmundson je bio prvi islandski fudbaler za koga je čula Evropa. Tamo 40-ih godina prošlog veka je igrao za Arsenal i Milan i postao prvi profesionalni fudbaler u istoriji ove ostrvske zemlje. Decenijama kasnije je fudbal na Islandu i dalje bio na amaterskom nivou da bi u ovom veku počeo da beleži najveće uspehe pa je reprezentacija igrala na SP i EP, a nedavno su dobili i prvi klub u grupnoj fazi nekog evrokupa. U međuvremenu se pojavila i plejada odličnih fudbalera po najjačim ligama Evrope.

Izabrane vesti

Pretpostavljate onda i kako se preziva sin pomenutog Alberta Gudmundsona. Ingi Bjorn Albertson je takođe bio fudbaler i od 1987. do 2012. godine je držao rekord islandskog šampionata po broju postignutih golova – 127.

Albertsonov sin nije bio fudbaler, ali zato jeste ćerka. I ženska deca na Islandu dobijaju prezime na osnovu očevog imena ali je sufiks korena reči drugačiji i znači “Albertova ćerka”. Kristbjorg Ingadotir je “Ingijeva ćerka”. I bila je opasna fudbalerka i reprezentativka. Udala se za Gudmundura Benediktsona, takođe fudbalera i reprezentivca Islanda krajem prošlog veka. Nije baš bio neki ekstra igrač ali je upisao 10 mečeva za nacionalni tim i imao epizode po belgijskim klubovima.

Gudmndur i Kristbjorg su pre 26 godina dobili sina Alberta. On je prvo krenuo na košarku, igrao je plejmejkera u kadetskoj reprezentaciji Islanda ali je ipak nastavio porodičnu tradiciju u fudbalu. “Gudmundov sin”, odnosno Gudmundson je trenutno prezime u trendu u Italiji. Ljubitelji fudbala se poslednjih dana pitaju ko je taj islandski zvrk, tako vešt sa loptom, tako opasan u driblingu i ubitačan u završnici?

Iako se Albert Gudmundson već osam godina bavi profesionanim fudbalom, tek sada se za njega ozbiljno pročulo. Kao talentovan dečak je iz rodnog Rejkjavika sa 16 godina stigao u Herenven, potom prešao u omladince PSV Ajndhovena, prošao kaljenje u mladom timu Filipsovaca i debitovao za prvi tim za 20 godina u Erediviziji. Ipak, tek jednu sezonu se zadržao u najboljoj ekipi PSV Ajndhovena. Za 1.800.000 evra ga je kupio AZ Alkmar koji ima uspešnu tradiciju islandskih fudbalera. Defanzivac Gretar Steinson je odigrao skoro 100 za AZ. Alkmar je bio i odskočna daska u evropskom fudbalu za Arona Gunarsona. Sećate se sigurno veziste Kardifa koji je u stilu Rorija Delapa i Ljuba Baranina pretvorio izvođenje auta u fatalno oružje svojih ekipa. AZ Alkmar je lansirao i sjajnog špica Kolbejna Sigtorsona koji je kasnije igrao za Ajaks, Nant, Galatasaraj… Iz istog kluba je ka Premijer ligi promovisano i aktuelno Barnlijevo krilo Johan Berg Gudmundson.

Očekivali su u Alkmaru mnogo i od Alberta Gudmundsona kada su ga kupili iz Ajndhovena ali nisu dobili ništa posebno. Jeste za četiri i po godine odigrao preko 100 utakmica i dao 24 gola uz 10 asistencija ali nije to bio bogzna kakav učinak. Pre skoro dve godine ga ja AZ prodao Đenovi za samo 1.200.000 evra ali bio je to loš momenat za transfer.

Grifoni sa Marasija su tada bili očajni u Seriji A, klub se ljuljao zbog promene vlasništva, menjali su se treneri i sve se završilo ispadanjem u Seriju B. Dolazak sa gomilom drugih igrača na polusezoni u Đenovu i ispadanje u Seriju B su delovali kao korak nazad u karijeri Islanđanina koji nikako nije uspevao da napravi taj očekivani iskorak u sezoni. Dao je samo jedan gol na 12 mečeva. Protiv Juventusa.

Ipak, Alberto Đilardino je uspeo ekspresno da podigne Đenovu i vrati je u Seriju A posle samo godfinu dana. A Albert Gudmundson je bio ključni faktor.

Iako po prirodi levo krilo, bio je najbolji strelac Grifona prošle sezone u drugoligaškom karavanu sa 11 golova. Đilardino je shvatio da Gudmundson nije igrač kojeg treba vezati striktno za liniju već mu dati potpunu slobodu. Počeo je kao levo krilo u formaciji 4-4-2 i tu je bio solidan. Potom je Đilardino prešao na 4-2-3-1 i Gudmundsonov učinak je bio slab jer manje ulazio u sredinu. Negde na sredini sezone je slavni Violinista prešao na klasičnih 4-3-3, pomerio Gudmundsona bliže završnoj trećini i pogodio. Posle nekoliko mečeva adaptacije na novu formaciju, Islanđanin je dao gol za pobedu u derbiju protiv Frozinonea i esplodirao u nastavku sezone. Prvi deo sezone – jedan gol. Drugi deo sezone – 10 golova!

Gudmundson je bio jedan od najboljih igrača Serije B i prošlog leta završio na radaru Rome i Napolija ali konkretan poziv nije stigao. Ostao je da sa Đenovom zaigra u povratničkoj sezoni u Seriji A. I posle nekoliko utakmica zaludeo Čizmu! Gudmundson je jedno od otkrića početka sezone u italijanskom i evropskom fudbalu. Čak su i Italijani naučili da izgovaraju njegovo prezime.

Još u finišu prošle sezone u Seriji B, Alberto Đilardino je opet promenio formaciju Đenove. Tada u 3-5-2 i gurnuo Gudmundsona još bliže golu u ulogu drugog napadača uz isturenijeg klasičnog centarfora. Istom receptu je ostao veran i u Seriji A gde je Đenova jedno od prijatnijih iznenađenja. A jedan od najvećih razloga za to je Gudmundson.

Iako u prvih pet mečeva nije dao ni gol, ni upisao asistenciju, Islanđanin je oduševio brzinom, driblinzima, tehnikom… Mnogi njegovi potezi se mogu smatrati “predasistencijama”. U ponedeljak je u paramparačad rasturio Romu – 4:1. Bio je nezaustavljiv, topio je odbranu Vučice kao vruć maslac.

Dao je gol za 1:0, napravio dar-mar u odbrani Rome i prošao pola terena odigravši ključnu ulogu kod Retegijevog gola za 2:1, a onda izveo i korner za 3:1. Simultanka!

Posle šest kola u Seriji A, statistika je govorila da je Gudmundson najbolji dribler Serije A: 17 uspešnih od 27 pokušanih. Iza njega je bio Lazar Samardžić sa 15 uspešnih driblinga.

Danas su se dvojica aktraktivnih ofanzivaca našli jedan preko puta drugoga. Gudmundson je zasenio Srbina koji je zbog prehlade počeo kao rezerva ali je sa klupe morao da spasava Zebre. Za razliku od Napulja, Samardžić nije dao novi evrogol ali je pomogao ekipi da izbegne poraz – 2:2. I izmigolji se raspoloženom Gudmundsonu i Đenovi…

Grifoni su na Friuliju poveli posle samo 15 minuta igre kada je Frendrup iskoristio veliki kiks golmana Silvestrija i asistirao za Gudmundsona koji ja zakucao projektil pod prečku domaćih. Ali i Đenova je častila Udineze za izjednačenje. Tačnije, Haps je poklonio prvenac Lorencu Luki u Seriji A.

Četiri minuta kasnije je Gudmundson opet stupio na scenu i pogodio mrežu ali je gol poništen jer je Haps ranije bio u ofsajdu. Ipak, Gudmundson se nije dao zaustaviti i do poluvremena je vratio Đenovu u vođstvo. Posle solo akcije, uz pomoć Kristensena koji je zakačio loptu, postao je prvi Islanđanin u istoriji sa dva gola na jednoj utakmici Serije A.

Imao je u 75. minutu čak i šansu za het-trik ali se Silvestri za grešku kod prvog gola iskupio sjajnom paradom. U međuvremenu je trener domaćih napravio četiri izmene, uveo i Samardžića i na kraju ga je pogledala sreća. Srbin je prvo imao opasan pokušaj iz slobodnjaka a onda u 91. minutu izveo korner posle kojeg je Maturo zatresao sopstvenu mrežu.

Udineze se provukao Đenovi i Gudmundsonu, ali je Islanđanin postao dečko o kojem se pričalo nedeljom popodne. A to u Italijanskom fudbalu nešto znači.

SERIJA A – 7. KOLO

Subota

Leče - Napoli 0:4 (0:1)

/Estigard 16, Osimen 51, Gaetano 88. Politano pen 90+4/

Milan - Lacio 2:0 (0:0)

/Pulišić 60, Okafor 89/

Salernitana - Inter 0:4 (0:0)

/Martinez 62, 77, 85p, 89/

Nedelja

Bolonja - Empoli 3:0 (1:0)

/Orsolini 21, 66, 90+3/

Udineze - Đenova 2:2 (1:2)

/Luka 23, Maturo 90+1 autogol - Gudmundson 14, 41/

18.00: (2,60) Atalanta (3,40) Juventus (2,85)

20.45: (1,47) Roma (4,20) Frozinone (7,50)

Ponedeljak

18.30: (2,20) Sasuolo (3,50) Monca (3,20)

18.30: (1,90) Torino (3,40) Verona (4,30)

20.45: (1,47) Fjorentina (4,20) Kaljari (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Albert Gudmundson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara