Fudbalski sprinter u Australiji: Samo je Mbape brži od Kaltaka!

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.04.23. | 16:28

Štoper Central Koust Marinersa na meču protiv Melburn Sitija trčao brzinom od 37,04 kilometra na sat. Donedavno branio boje Beograda iz Adelajda...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Australijska A-liga ne obiluje vrhunskim kvalitetom fudbala, ali ima jednog od najbržih igrača današnjice. Moderna tehnologija koja se sve više implementira u sport, izmerila je da je bek Central Koust Marinersa Brajan Kaltak tokom utakmice protiv Melburn Sitija (1:1) trčao brzinom od 37,04 kilometra na sat, ili preciznije 10,3 metara u sekundi!

Izabrane vesti

Reprezentativac pacifičke ostrvske zemlje Vanuatu je doslovce „preleteo“ razdaljinu između dva šesnaesterca i uspeo da u poslednji čas preseče kontru rivala.  

Zvanični podaci pokazuju da je brže od Kaltaka ove sezone trčao samo as Pari Sen Žermena Kilijan Mbape, jedini igrač koji je dostigao brzinu od 38 kilometara na sat. U rangu sa bekom australijskih Marinersa ove sezone je trčao još jedino Geret Bejl u dresu Los Anđeles Galaksija, a odmah iza njih su Markus Rašford (Mančester Junajted), Erling Haland (Mančester Siti), Injaki Vilijams (Atletik Bilbao), Ašraf Hakimi (PSŽ) i Pjer-Emerik Obamejang (Čelsi) – svi između 36,10 i 36,30 kilometara na sat.

Mnogi su se zapitali ko je taj Brajan Kaltak i gde se do sada skrivao.

Reč je o 29-godišnjem fudbaleru sa Vanuatua, ostrvskog arhipelaga u Okeaniji, koji ove sezone prvi put igra profesionalni fudbal! Momak je pre manje od godinu dana bio član Beograda iz Adelajda, najstarijeg kluba srpskih iseljenika na Petom kontinentu, koji se takmiči u Premijer ligi Južne Australije. Reč je o poluprofesionalnom, drugom nivou u fudbalskoj piramidi Australije.

Kaltak je u Beograd stigao sa Novog Zelanda, gde je takođe u poluprofesionalnom rangu branio boje Okland Sitija. Karijeru je počeo u opskurnim klubovima u njegovoj otadžbini Vanuatu, zemlji u kojoj živi tek nešto više od 320.000 ljudi.

Ali, njegove fizičke predispozicije nisu prošle nezapažene i Marinersi su ga krajem septembra 2022. angažovali kao privremenu zamenu za povređene igrače. Ali, Kaltak je odličnim igrama zaslužio ne samo standardno mesto u prvom timu, već i dugoročni ugovor do juna 2025.

Govoreći o značaju Brajana Kaltaka za ekipu Marinersa i njihove dobre rezultate ove sezone, trener kluba sa Centralne obale Nik Montgomeri rekao je da se radi o „atleti svetske klase“, koji uprkos tome što ima 29 godina (rođen 1993) još uvek ima „svetlu budućnost pred sobom“.

" Brajan je izvanredan ove sezone. U svakom smislu je pokazao kakav je atleta, kada pričate o vrhunskim sportistima u fudbalu, on je standard svetske klase", rekao je Montgomeri, naglasivši da se Kaltak sjajno uklopio i u sistem igre Marinersa koji se zasniva na stalnom presingu na rivala i čestim i brzim transformacijama iz odbrane u napad i obrnuto.

Kaltak je deo tima Marinersa koji ove sezone pruža konstantno dobre partije i ima realne šanse da u poslednjem kolu obezbedi drugu poziciju i povlašćeni položaj u plej-ofu. Za to će biti potrebno da u petak u direktnom okršaju za plasman kao gosti pobede Adelajd Junajted. Težak, ali ne i neostvariv zadatak.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara