Fatih Terim (©Reuters)
Fatih Terim (©Reuters)

Galata otvara sezonu protiv povratnika, Terim se nada trijumfalnom startu i jubilarnoj pobedi

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.08.21. | 10:36

Giresunspor bi mogao da bude 50. "žrtva" iskusnog turskog stručnjaka

Počela je sezona i u Turskoj, a vicešampion će na startu odmeriti snage sa ekipom koja se posle 44 godine vratila u elitni rang - Giresunsporom (20.45). Galata posle trijumfa nad Sent Džonstonom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope želi pobedom da otpočne novu kampanju u prvenstvu, ali nema baš najbolji bilans u Giresunu. Fatih Terim ipak veruje u trijumf, a ukoliko ga ostvari, moći će da stavi i sastav sa Čotanak stadiona na podugačku listu timova koje je u turskom fudbalu kao trener savladao.

20.45: (5,60) Giresun (3,90) Galatasaraj (1,62)

Izabrane vesti

Terim je u trenerske vode uplivao pre 34 godine, kada je preuzeo ekipu Ankaragudžua. Predvodio je još Geztepe i Galatasaraj, a sastav iz Istanbula je pre četiri godine preuzeo po četvrti put u karijeri. Dugo je u turskom fudbalu, ali dosad nije imao prilike da se sretne sa Giresunom. Uspeo je da savlada čak 49 od 52 različita protivnika sa kojima se tokom godina susretao, pa večeras ima priliku da na spisak "žrtava" doda i sastav sa Crnog mora. Ukoliko njegovi izabranici slave na premijeri, izjednačiće se sa Šenolom Gunešom, koji je uspeo da savlada 50 različitih ekipa u Turskoj. Protiv Adana Demirspora i Karagumruka će imati priliku i da postane rekorder.

Giresun se vratio u Superligu posle 44 godine pauze. Ukupno je samo šest godina proveo u najvišem rangu i to u periodu od 1971. do 1977. godine. Minulu sezonu je okončao na drugom mestu druge lige, te je čekanju konačno došao kraj.

Za razliku od Giresuna, Galatasaraj je u sezonu ušao nešto ranije. Prvi zvaničan meč odigrao je još sredinom jula, u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona. Doživeo je debakl u duelu sa PSV Ajndhovenom (1:5), a nije se snašao ni na svom stadionu u revanšu (1:2). Zato se preselio u kvalifikacije za Ligu Evrope, gde je za rivala dobio škotski Sent Džonston. Nastavio je sastav iz Istanbula sa razočaranjima, pošto ni pred svojim navijačima nije uspeo da slavi protiv tima iz Škotske (1:1). Pritom je i Fernando Muslera zaradio direktan crveni karton početkom drugog dela igre. U revanšu je ipak zaigrao onako kako se to od njega očekuje, pa je uspeo da postigne i četiri gola u Pertu (4:2, više postignutih golova nego na prethodna tri duela skupa).

Zato se očekuje da Terim na megdan Giresunu izvede gotovo identičan sastav koji je slavio u Škotskoj. Biće ipak malih promena. Očekuje se da od prvog minuta zaigra novajlija Aleksandru Čikaldau, koji je za 6.500.000 evra stigao iz Krajove. On bi trebalo da odmeni iskusnog Ardu Turana, koji će se preseliti na klupu. Na gol se vraća Muslera, koji je zbog suspenzije propustio revanš sa Sent Džonstonom. Bilo je pitanje da li će debitovati još jedno pojačanje - danski reprezentativac Viktor Nelson. On je registrovan na vreme, ali su male šanse da zaigra od prvog minuta.

Giresun je na pripremama odigrao četiri utakmice, pretrpeo je tri poraza uz remi sa Samsunsporom. U poslednjoj proveri poražen je od Fenerbahčea (1:3). Najveće uzdanice ovog sastava su napadač Balde - strelac 19 golova minule sezone, kao i Seržinjo - najbolji asistent drugog ranga (10 završnih dodavanja). Na njih dvojicu će Terimovi puleni posebno morati da obrate pažnju.

Ova dva tima su poslednji put snage odmerila pre 15 godina u Kupu, kada je Galata rutinski slavila kod kuće (5:0). Ipak, kroz istoriju se sastav iz Istanbula nije najbolje provodio na gostovanjima u Giresunu. Bez pobede je na strani - pet remija i poraz. Ipak, tradicija nije na strani Čotanaka, koji nikada nije slavio na startu elitnog ranga - dva remija i četiri poraza.

TURSKA 1 – 1. KOLO

Petak

Bešiktaš - Rize 3:0 (1:0)

/Nkudu 9, Hačinson 52. Larin 90+3/

Subota

Karagumruk – Gacijantep 3:2 (2:1)

/Đilobođi 10 ag, Pešić 19, Musa 90 – Sagal 17 pen, Đilobođi 90+4/

Altaj – Kajzeri 3:0 (2:0)

/Bamba 8, 45+1, Takijano 86/

Hataj – Kašimpaša 1:1 (0:1)

/Lobjanidze 72 – Ejserik 18/

Nedelja

Bašakšehir - Alanja 0:1 (0:1)

/Borha 12/

Adana Demir - Fenerbahče 0:1 (0:0)

/Ozil 46/

Antalija - Geztepe 1:1 (1:0)

/Fredi 32pen - Arslanagić 90+2/

Ponedeljak

18.15: (3,80) Malatija (3,45) Trabzon (2,00)

18.15: (2,05) Sivas (3,30) Konja (3,80)

20.45: (5,60) Giresun (3,90) Galatasaraj (1,62)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Fatih TerimGalatasarajGiresunArda TuranFernando MusleraTurska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara