Vlahović i Osimen (Foto: ©Reuters)
Vlahović i Osimen (Foto: ©Reuters)

Gde je Dušan Vlahović? Osimen najbolji mladi igrač Serije A

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.05.22. | 17:49

Iako je postigao deset golova manje od srpskog napadača

Kolo pre kraja prvenstva, Serija A je objavila imena dobitnika MVP nagrada za sezonu na izmaku. U pitanju su nagrade za najboljeg golmana, defanzivca, veznog fudbalera, napadača, kao i mladog igrača.

Pre nego što krenemo sa imenima, da napomenemo na osnovu čega su čelnici italjanskog prvenstva donosili odluku. Kako se navodi na zvaničnom sajtu Serije A, rangiranje je obavljeno pomoću naprednih analiza Stats Perform-a. Sistem ocenjvanja, patentiran 2010. godine i naučno potvrđen, ne uzima u obzir samo statističke i tehničke podatke, već i podatke o pozicioniranju. Ovo omogućava analizu ključnih aspekata kao što su kretanje bez lopte, a samim tim i optimalna kretanja, izbor igre i doprinos tehničkoj i fizičkoj efikasnosti tima, koji omogućava objektivno i kvalitativnu procenu učinka.

Izabrane vesti

A sada - nagrade.

Ono što "bode oči" jeste odluka Serije A oko toga kome da dodeli nagradu za najboljeg mladog igrača sezone. Prethodne godine ona je pripala Dušanu Vlahoviću, ali ovog puta srpskog igrača nema na listi. Titulu je od srpskog napadača preuzeo Viktor Osimen, udarna igla Napolija koja ove sezone deli osmo mesto na listi najboljih strelaca prvenstva. Osimen je postigao 14 golova, čak deset manje od špica Juventusa o čijim je partijama tokom čitave takmičarske godine brujala Čizma. No, njegovog imena nema nigde, a kada već nije mogao do nagrade za najboljeg napadača (pripala Ćiru Imobileu), utisak je da mu je načinjena nepravda u kategoriji igrača do 23 godine.

Za najboljeg golmana proglašen je čuvar mreže Milana Majk Menjan. Francuski golman stigao je na San Siro prošlog leta iz Lila kao zamena za Đanluiđija Donarumu i partijama u ovoj sezoni izrastao u jednog od miljenika navijača milanskog kluba. Uprkos tome što je propustio šest prvenstvenih utakmica zbog povrede zgloba, Menjan je kolo pre kraja matematički golman sa najviše sačuvanih mreža u Seriji A. Od 31 utakmice na koliko je branio u italijanskom šampionatu, na 16 nije primio, a na posebno visokom nivou bio je na poslednjih deset utakmicama u kojima je zabeležio osam "clean sheet-ova".

Nagradu za najboljeg defanzivca poneo je Glejson Bremer. Brazilac je tek u četvrtoj sezoni u Torinu blesnuo, tokom čitave sezone "zaključavao" je najbolje napadače na Čizmi i njegova cena se za samo devet meseci utrostručila. Bikovi neće moći da ga zadrže, Bremer je nedavno i sam nagovestio da bi aktuelna sezona mogla da bude njegova poslednja na Olimpiko Grande Torinu.

Što se veznog reda tiče, za najboljeg je izglasan Marcelo Brozović. Možda neće nanizati trojicu, četvoricu igrača, neće podići navijače na noge nekim driblingom ili rivalu podvaliti nesvakidašnji pas, ali Inter bez njega nije isti tim, što se najbolje videlo na prelazu uz februara u mart kada je Hrvat propustio tri prvenstvene utakmice, a Nerazuri nijednu nisu dobili. Pride, igrač je sa najviše pretrčanih kilometara u proseku (11,732m). Zanimljivo, tek stotinak metara više od našeg Sergeja Milinković Savića po meču. Najbolji napadač je ujedno i prvi strelac prvenstva - Ćiro Imobile, potpisnik 27 pogodaka i po svemu sudeći četvrti put u karijeri Kapokanonijere.

Uravnotežena i neizvesna sezona, kakava nije bila godinama, bliži se kraju. Zasluga za sve ovo najviše ide igračima koji su pružili spektakl pun uzbudljivih mečeva i spektakularnih individualnih igara. Zahvaljujemo se posebno ovoj petorici šampiona koji su se svojim tehničkim kvalitetima, karakterom i posvećenošću istakli u svojim ulogam, ali i trenerima i ostalom sportistima koji su oduševili milione navijača koji sa strašću prate naše takmičenje iz celog sveta“, izjavio je izvršni direktor Serije A Luiđi de Sjervo.


tagovi

Serija ADušan VlahovićViktor OsimenBremerMajk MenjanMarcelo BrozovićĆiro Imobile

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara