Geri Kardinale kupio Milan! Sledeći koraci su Maldini, Leao, SMS, zadnji vezni, štoper, krilo...

Vreme čitanja: 7min | uto. 31.05.22. | 15:16

Amerikanci preuzimaju klub od Amerikanaca

Papiri su danas potpisani, Milan će uskoro i zvanično dobiti nove vlasnike.

Novopečeni šampion Italije i sedmostruki šampion Evrope prelazi u ruke američkog investicionog fonda Redbird. Do sada su vlasnici takođe bili Amerikanci – investicioni fond Eliot. Zvanična potvrda će uslediti večeras ili sutra, a na potpuni završetak operacije će se čekati mesecima. Međutim, to neće biti prepreka za operativne poslove u klubu i Milan bi trebalo da nastavi sa poslovanjem po istom kursu.

Izabrane vesti

Do pre nekoliko nedelja je delovalo da će Milan kupiti baherinski fond Investkorp za 1.180.000.000 evra. Pregovori su ušli u završnu fazu, ali su Arapi tada počeli da otežu sa određenim garancijama i dinamikom isplate i u priču je ušao Redbird sa većom i konkretnijom ponudom. Amerikanci su ponudili 1.300.000.000 evra i vrlo brzo se dgovorili sa Eliotom.

Klub bi sada i definitivno trebalo da se atbilizuje u svakom smislu posle godina patnje koje su prekinute ove sezone iznenađujućim osvajanjem skudeta

Milanovi problemi su počeli još početkom prošle decenije kada je dugogodišnji vlasnik Silvio Berluskoni morao da smanji izdvajanja za klub i Milan je počeo da gubi korak sa međunarodnom, a potom i domaćom konkurencijom. Za tri godine je Milan zabeležio gubitke u visini od 250.000.000 evra i Belruskoni je morao hitno da preseče. Posle više neuspešnih pokušaja da proda klub, Berluskoni je u proleće 2017. za 740.000.000 evra prodao Milan sumnjivom kineskom konzorcijumu na čijem čelu je bio Jonghong Li. Malo poznati biznismen čak i u domovini.

Ispostavilo se da je Kinez većinu novca za kupovinu Milana pozajmio, a najviše se zadužio kod američkog fonda Eliot – preko 300.000.000 evra. Po kamatama od 11 odsto! Obećao je da će sav novac vratiti u rokud od godinu i po dana. Ambiciozno je pokušao da Milan preko novi vrati u vrh, spiskao oko 250.000.000 evra za jedan od najgorih prelaznih rokova u istoriji fudbala i potom ostao bez para da plaća rate kreditorima. Bio je vlasnik oko godinu dana, bankrotirao, a onda je klub prešao u vlasništvo Eliota.

Američki fond u vlasništvu porodice Singer je promenio način funkcionisanja. Iako Eliot nije imao veliko iskustvo poslovanja u fudbalu, angažovali su nekadašnjeg Arsenalovog direktora Ivana Gazidisa koji je bio dobro upoznat kako funkcionišu marketing, menadžment i finansije u svetu fudbala. Nedostajao je neko u sportskom sektoru ko se razume u fudbal i igrače jer su direktori iz kineske epizode Fasone i Mirabeli već dokazali nestručnost famoznim prelaznim rokom od 250.000.000 evra. Eliot i Gazidis su u klub vratili Brazilca Leonarda.

Nekada je bio bitan igrač Rosonera, potom skaut za brazilsko tržište i najzaslužniji za dolazak Kake, a kasnije i blizak saradnik Galijanija i kratko tehnički direktor kluba. Leonardo je tada pokazao neke talente sa funkcionersku karijeru ali je potom rešio da se oproba kao trener. Neuspešno. Prvo u Milanu, a potom i u Interu. Vratio se direktorskom poslu kada su Arapi kupili PSŽ i bio glavni i odgovorni za transfer politiku Svetaca. Posle dve godine na Parku prinčeva je dao ostavku, godinama bio bez posla i dočekao poziv Amerikanaca da se vrati u Milan.

Pošto je ranije izgubio kredit kod navijača, Leonardo se po povratku u klub dosetio da iskoristi ime i autoritet Paola Maldinija i dao mu je neku beznačajnu funkciju u sportskom sektoru. Ali ne i ovlašćenja.

„Dolazio bih kući sa posla i svako veče bi me supruga pitala šta sam radio. Samo bih odgovorio: Ništa. Katastrofa. Ponavljao sam Leonardo da se osećam beskorisnim. Nisam razumeo administraciju i pitao sam se šta radim tamo“, pričao je kasnije Maldini.

Leonardovih godinu dana u klubu su bili obeleženi serijom skupocenih promašaja poput Pjonteka, Pakete, Iguaina, Kaldare, loših trenerskih procena i Amerikanci su izgubili strpljenje. Brazilac je osetio da mu se sprema otkaz i pobegao je natrag u PSŽ, a Eliot i Gazidis su se našli u problemu kome da povere sektor.

„Kada mi je Leonardo rekao da se vraća u PSŽ, pitao sam ga samo: Koji ti je đavo? Osećao sam se izgubljeno. Ali malo posle toga sam osetio i iskreno olakšanje. Došao sam u situaciju da nemam više nikog iznad mene da me štiti. To je ono što sam čekao i tražio! Prava šansa za mene“, opisao je Maldini.

Amerikanci i Gazidis su videli da nemaju mnogo izbora i rizikovali sa Maldinijem. Čovekom koji je znao šta je Milan, kako klub treba da funkcioniše i da diše jer je u njemu proveo ceo život. U pomoć je pozvao prijatelja Zvonimira Bobana da mu bude desna ruka, a za sportskog direktora imenovao Rikija Masaru koji je godinama radio sa starim vukom Valterom Sabatinijem i fenomenalno je poznavao fudbalsko tržište. Pogotovo scenu maldih igrača.

Zajedno su odmah napravili lošu procenu pri izboru trenera i angažovali marka Đampaola koji je smenjen posle sedam kola. Tada je stigao Stefani Pioli kao privremeno rešenje i trener koji zna sa mladim igračima ali ne zna kako se osvajaju trofeji.

Amerikanci su već tada počeli da prave planove o smeni Maldinija i saradnika. Hteli su Ralfa Rangnika koji bi preuzeo ceo sportski sektor i bio trener, sportski direktor i šef omladinske škole. Boban se prvi pobunio i dobio je otkaz. Maldini, Masara i Pioli su bili sledeći... Samo zahvaljujući seriji dobrih rezultata, nekih pogođenih pojačanja i povratku Zlatana Ibrahimovića, situacija se stabilizovala i Ameri su na kraju odustali od Rangnika. Srećom po Milan i njegove navijače, nažalost Mančester Junajteda i njegovih...

Kada su Maldini i saradnici dobili potpuno poverenje, a Ibrahimović naterao svlačionicu da odraste, krenuli su i pozitivni rezultati koji su kulminirali osvajanjem senzacionalnog skudeta ove setone. Klub je porastao u svakom smislu i Amerikanci su osetili da je vreme za prodaju i naplatu četvorogodišnjeg oporavka kluba.

Na kraju su prodali klub drugim Amerikancima. Iza fonda Redbird stoji Geri Kardinale, američki biznismen italijanskog porekla koji je prethodnih godina pratio preko 80 klubova širom Evrope i vagao gde da investira. Preko 20 godina je radio u čuvenoj američkoj banci Goldmen Saks, a potom osnovao fond Redbird čija vrednost danas iznosi oko 6.000.000.000 evra. Već je kupio deonice u Fenveju koji je vlasnik Liverpula, a postao je i većinski vlasnik francuskog Tuluza. U međuvremenu je ulagao i u NFL, NCAA, NHL, kriket, golf, menadžersku agenciju Vasreman, filmsku industriju...

Kardinaleova ponuda se više svidela Eliotu nego arapska, pogotovo što im garantuje da će kao manjinski vlasnici ostati u upravljačkoj strukturi i da će klub nastaviti dosadašnji put finansijskog i sportskog ozdravljenja sa Gazidisom kao generalnim direktorom.

Inače, novi vlasnik Rosonera se već na neki način upoznao sa navijačima Milana. Prisustvovao je nedavnoj proslavi titule na trgu Duomo gde pomešao sa masom u kojoj ga niko nije prepoznao. Tifozima Rosonera ni na kraj pameti nije bilo da baš pored nekog od njih titulu slavi i budući vlasnik kluba.

Kardinalea odmah čekaju krupne odluke. Prva je da produži ugovor direktorskom tandemu MaldiniMasara i da ih pusti da nastave sa poslom koji su do sada obavljali sjajno. Zbog promene vlasništva na „stendbaju“ stoje unapred odgovorena Maldinijeva pojačanja poput Divoka Origija iz Liverpula i holandskog štopera Svena Botmana iz Lila. Međutim, sa ulaskom novog kapitala su i Maldiniju skočili apetiti pa će pokušati da dovede i sjajnog brazailskog štopera Bremera iz Torina koji je već bio viđen u Interu.

Milan želi i centralnog veznog umesto Kesija, a opcije su Renato Sančez iz Lila, Žordan Veretu iz Rome i Enco Fernandez iz River Plejta. Traži se i krilo pošto bi Salemakers ili Rebić mogli da budu prodati, a kandidati su Brižovi ofanzivci Noa Lang i Šarl De Ketelar. A spekuliše se i o jednom „luksuznom pojačanju“ koje će biti Kardinaleov poklon klubu, rukovodstvu i navijačima. Imena u opticaju su Nikolo Zaniolo i Sergej Milinković Savić na kojem insistiraju Maldini i Pioli.

Milan će imati i ozbiljnog posla oko produžetka ugovora sa nekim od nosilaca igre. Prioritet je Rafael Leao koji je odigrao spektakularnu sezonu. Njemu ugovor ističe za dve godine, trenutno zarađuje 1.400.000 evra neto po szeoni i ponuđena mu je povišica na 4.500.000 evra ali njegov agent traži platu od 6.000.000 evra jer smatra da njegov klijent ne vredi ništa manje od Dušana Vlahovića koji u Juventusu zarađuje 7.000.000 evra godišnje.

Ipak, Maldini je optimista da će i sa Leaom pronaći zajednički jezik kao što je to bio slučaj sa Teom Ernandezom, Sandrom Tonalijem, Davideom Kalabrijom... Nove ugovore bi trebalo da potpišu i plejmejker Ismael Benaser i apsolutno otkriće sezone Pjer Kalulu kojem će plata da skoči sa „mršavih“ 600.000 na 1.500.000 evra. Očekuju se i razgovori sa Zlatanom Ibrahimovičćem o novom ugovoru u kojem bi Šveđanin bio plaćan po učinku, a treba rešiti i sudbine pozajmljenih igrača Dijaza, Florencija, Mesijasa, Bakajoka... Za sada najveće šanse za otrkup i ostanak ima Florenci. Takođe, trojica maldih fudbalera Danijel Maldini, Lorenco Kolombo i Marko Lazetić će najverotanije biti prosleđeni negde na pozajmice da se kale i stiču iskustvo.

Pred Milanom je svetlija budućnost nego što je to delovalo pre godinu dana.

 

 


tagovi

Paolo MaldiniGeri Kardinale

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara