Kerem Akturkoglu (©Reuters)
Kerem Akturkoglu (©Reuters)

Geztepe i Galatasaraj u direktnoj borbi za opstanak!

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.02.22. | 12:11

Istanbulski Lavovi su pali baš nisko, prinuđeni su da se ovog ponedeljka od 18 časova bore za goli život

Galatasaraj je blizu crvene zone. Osvajač čak 22 titule i jedini turski tim koji je osvojio neki međunarodni trofej (Kup UEFA 2000. godine) sada je pao na niske grane i stravično je blizu ispadanja u drugi rang. Vodiće zato Lavovi ogromnu borbu ovog ponedeljka za potencijalno ključne bodove protiv direktnog konkurenta iz donjeg dela tabele Superlige, Geztepea (18 časova).

Najgora stvar je ta što se Galatasaraj uopšte ne smatra favoritom na toj utakmici. Pritom, ne postoji neko lako objašnjenje za rezultatsku krizu. Nije u finansijskoj krizi, ima dobar tim i povrede i pandemija ga nisu osakatile ništa više nego većinu konkurenata. Jednostavno, tim koji je prošle godine igrao za titulu u poslednjem kolu sada se potpuno raspao.

Izabrane vesti

Poslednju pobedu je istanbulski velikan ostvario još u decembru prošle godine, nad Antalijom sa 2:0. To mu je bio jedini trijumf u prvenstvu u prethodna tri i po meseca! Otvorio je 2022. godinu sa četiri poraza, a u poslednja dva kola je ostvario dva remija, sa Alanjom i Kajserijem je odigrao 1:1.

Da čitava sezona bude još bizarnija, Galatasaraj je odlično igrao tokom jeseni u Ligi Evrope. Osvojio je prvo mesto u grupi ispred Lacija, Olimpik Marselja i Lokomotive iz Moskve, te se tako direktno plasirao u osminu finala i čeka žreb u petak da dobije rivala.

18.00: (2,95) Geztepe (3,30) Galatasaraj (2,45)

Uspeh na međunarodnoj sceni nije spasao Fatiha Terima otkaza, napustio je klub posle nešto više od četiri godine. Na klupi Lavova ga je zamenio Domenik Torent, ali ni sa Špancem nije krenulo bolje. On još čeka na prvu pobedu.

S druge strane, Geztepe je spasao sezonu dobrim igrama u decembru i januaru. Vezao je četiri prvenstvene pobede, čime je pobegao barem na kratko iz zone ispadanja, ali je zato u februaru nizao samo poraze. Dva u prvenstvu, od Altaja (2:0) i Hataja (2:1), te jedan u Kupu Turske od Bešiktaša (eliminisan posle penala).

Međutim, za neuspešni period Geztepe ima opravdanje. Bio je bez petorice važnih prvotimaca, a svi oni se vraćaju u konkurenciju za duel sa Galatasarajem. Obina Nvobo i Dino Arslanagić su odradili suspenzije, dok su se Adis Jahović, Šerif Ndiaje i Atinč Nukan oporavili od povreda. Rođeni Beograđanin Nestor Jevtić, koji vodi Geztepe, proceniće da li je vredno rizikovati sa rovitim fudbalerima ili će oni ipak da ostanu na klupi za početak. Naravno, Ndiaje i Jahović su važni igrači, sa sedam, odnosno četiri pogotka u Superligi su najbolji strelci ekipe, tako da bi bilo iznenađenje da ne zaigraju barem u drugom poluvremenu. Pogotovo ako rezultat bude nepovoljan po domaćina.

Prethodna četiri susreta Geztepea i Galatasaraja su pripala Lavovima. U septembru prošle godine, na prvom susretu u sezoni, slavili su sa 2:1.

-------------------------------

Sve utakmice šampionata Turske možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

TURSKA 1 – 26. KOLO

Petak

Konja - Kasimpaša 4:4 (2:1)

/Amilton 28, Rahmanović 40, Dikmen 52, Čikaleši 90+10pen - Ben Uanes 7, Hajradinović 46, Bozok 60pen, Mabil 90+1/

Rize - Bašakšehir 0:2 (0:1)

/Trezege 33, 52/

Subota

Malatija - Antalija 1:2 (0:1)

/Čagiran 88 - Adrijano 7, Fernando 59/

Kajzeri - Giresun 2:1 (2:0)

/Gavranović 29, Četin 45 - Sulejmanov 86/

Bešiktaš - Altaj 1:0 (0:0)

/Vida 64/

Nedelja

Gazijantep - Adana 0:3 (0:1)

/Asombalonga 18, 82, Bjarnason 69/

Alanja - Trabzon 0:4 (0:4)

/Envakame 5, 26, Kornelijus 36, Tokoz 39/

Karagumruk - Sivas 1:0 (0:0)

/Borini 69pen)

Fenerbahče - Hataj 2:0 (0:0)

/Dursun 67, 80/

Ponedeljak

18.00: (2,95) Geztepe (3,30) Galatasaraj (2,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Turska 1GalatasarajGectepe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara