Radost Sitijevih fudbalera (Reuters)
Radost Sitijevih fudbalera (Reuters)

Gladni Foden ušao i rešio šah u Mančesteru! Jača je Pepova laka konjica od Čolovog betona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.04.22. | 22:59

Atletiko došao da ne izgubi ali nije uspeo

U sudaru fudbalskih svetova i dve dijametralno suprotne trenerske filozofije je pobedio onaj koji je hteo da napadne i da više igra fudbal.

Laka konjica Pepa Gvardiole je zahvaljujući golu Kevina De Brujnea posle maestralne asistencije razigranog džokera Fila Fodena uspela da skrši otpor Spartanaca koje je Čolo Simeone doveo u Mančester sa jedinim ciljem da sačuvaju mrežu Jana Oblaka. Punih 70 minuta su to jako dobro radili ali na kraju nisu uspeli. Mančester Siti u Madrid dolazi sa prednošću do 1:0 ali daleko od toga da je bilo šta rešeno u ovom dvoboju četvrtfinala Lige šampiona. Atletiko će u Madridu biti drugačiji...

Izabrane vesti

Nije Siti večeras rasturio Atletiko ali jeste bio bolji i strpljenje mu se na kraju isplatilo. Gvardiola je nagrađen za svoj fudbal, Simeone nije za svoj iako je Atletikova defanziva večeras odlično funkcionisala. Statistika kaže da je šampion Engleske dve trećine meča imao loptu u svom posedu (67%-33%), da je odigrao tri puta više pasova (635:225), da je imao šest puta više napada na protivničkoj polovini (86:15), sedam puta više pokušaja da ugrozi gol rivala (15:2), pet puta više šuteva (9:2), devet puta više kornera (9:0)...

Sva ta kombinatorika i statistička dominacija su se ipak završavale pred šesnaestercom Jana Oblaka u koji laka konjica Pepa Gvardiole nije mogla da se ušeta onako kako je navikla protiv ostalih rivala. Tamo ju je čekao armirani beton Kolčonjerosa.

Postavke trenera su i pre početka meča jasno pokazale kakvu utakmicu ćemo da gledamo večeras. Simeoneu su falila trojica bitnih igrača (Himenez, Karasko i Erera) i odlučio se za strogu defanzivu sa petoricom u poslednjoj liniji plus Ljorenteom u veznom redu. Daleko povučenije nego u nedavnom revanšu na Old Trafordu. Ali Siti nije Junajted... Sve nade u ofanzivi su pale na Antoana Grizmana koji nije dao gol od decembra i brze noge Žoaa Feliksa.

Gvardiola se odlučio za tim sa praktično pet „desetki“: Gundogan, De Brujne, Marez, Bernardo Silva i Sterling. Sve igrači sličnih karakteristika, orgomnih tehničkih mogućnosti i velike ofanzivne moći. Falili su mu Dijaš i Voker pozadi ali sa ovako defanzivnim Atletikom su Stons i Ake odradili jako dobar posao.

-------------

MANČESTER SITI – ATLETIKO MADRID 1:0

/De Brujne 70/

Stadion: Etihad, Mančester. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson - Stouns, Laport, Ake, Kanselo - Gundogan (od 68. Griliš), De Brujne, Rodri - Bernardo, Marez (od 68. Foden), Sterling (od 68. Žezus).

ATLETIKO MADRID (3-5-2): Oblak - Savić, Felipe, Reinildo - Vrsaljko, Ljorente (od 68. Kunja), Koke (od 60. De Pol), Kondogbija, Lodi - Feliks (od 81. Lemar), Grizman (od 60. Korea).

------------

Od početka je bilo jasno da će Siti da drži loptu, strpljivo plete mrežu i traži najmanju šupljinu u Čolovom bedemu. Nisu je našli u prvom poluvremenu koje je završeno i bez šansi i bez golova. Ali ni Atletiko nije zapretio jer su Grizman i Feliks više igrali odbranu nego što su bili napadači koji traže loptu. Posebno se u poslednjoj liniji istakao spektakularni Reinaldo Mandava.

Dodao je Siti još gasa u drugom poluvremenu ali Atletiko je odolevao. I ono malo što bi prošlo bi lako zaustavljao Jan Oblak. Doduše, slobodnjak Kevina de Brujnea je zahtevao najbolju verziju slovenačkog golmana. Na drugoj strani je Atletiko zabeležio jedini pokušaj ka golu Sitija na meču kada je Ljorente tukao u Edersona.

Ulasci Koree, De Pola i Kunje posle sat vremena su najavili da Atletiko možda i razmišlja o postizanju gola, ali je Gvardiola je odgovorio trostrukom izmenom u 68. minutu kada su ušli Foden, Šezus i Griliš. Ispostavilo se da je Pep povukao dobitnički potez u partiji šaha. Četiri „desetke“ i „devetka“ su za manje od dva minuta na terenu našli šifru za Atletikov sef.

Klasična Sitijeva akcija je krenula od golmana Edersona, plejmejker Rodri je krenuo napred i našao Fodena koji je majstorski između petorice Atletikovih igrača provukao loptu do De Brujnea a Belgijanac je našao put do gola. Ni Oblak nije mogao ništa...

Nije u Atletiku bilo ideje za bilo kakav odgovor jer je morao da razmišlja o navijenom Filu Fodenu koji je potpuno razbio šablone Čolove odbrane. Mladi Englez kao da je bio gladan fudbala. Kao šilo se kretao kroz Atletikove linije i unosio paniku i nemir. Umalo je asistirao De Brujneu za još jedan gol ali je Stefan Savić stigao da spasi... Ulazak Fodena je definitivno bio prelomni momenat utakmice koji je sve okrenuo.

Atletiko je meč završio praktično bez šanse pa se može reći da je i minimalan poraz nešto što bi Simeone prihvatio pred revanš u Madridu. Tamo nas verovatno čeka priličlno drugačija utakmica. Ništa ovde nije gotovo.

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE

Utorak:

Benfika - Liverpul 1:3 (0:2)

/Nunjez 49 - Konate 18, Mane 34, Dijaz 88/

Mančester Siti - Atletiko Madrid 1:0 (0:0)

/De Brujne 70/

Sreda:

21.00: (2,15) Čelsi (3,35) Real Madrid (3,80)

21.00: (5,60) Viljareal (4,00) Bajern Minhen (1,67)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Fil FodenKevin de Brujne

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara