Glupo je… Ali nije ofsajd?!

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.10.21. | 12:44

Takvo je pravilo

Suštinski, Francuska je sinoć u finalu Lige nacija savladala Španiju golom iz ofsajda. Ali po pravilima, gol je regularan?!

Cela poenta priče oko Mbapeovog spornog gola je da je sudija Tejlor postupio striktno po pravilu 11 fudbalske igre iako će mnogi reći da je to pravilo glupo i da nije u duhu igre.

Izabrane vesti

Korist VAR tehnologije bi trebalo da bude promena sudijske odluke naknadno i ispravljanje greške. Sudija Tejlor je konsultovao VAR sobu i posle nekih tridesetak sekundi čekanja dobio odgovor posle kojeg je španskom defanzivcu Aspilikueti rekao: ‘Gol je’. I tu je svaka priča završena…

Na prvi pogled, jasno je da je Kilijan Mbape bio u ofsajdu u trenutku kada mu je Teo Ernandez uputio loptu. Kako onda nije dosuđen ofsjad?

Problem je što je španski štoper Erik Garsija tom prilikom uklizao pokušavajući da zaustavi Mbapea i zakačio loptu.

Kakve veze ima Garsijina intervencija kada je Mbape svakako u ofsajdu? Po pravilima, ima veze…

Da je Garsija tom prilikom ostao nepomičan i da nije pokušao da dođe do lopte, sudija bi po pravilu morao da pokaže ofsajd. Odmah ili nakon VAR intervencije.

Ali pravilo kaže da je Garsijinim startom na loptu počela nova akcija u kojoj Mbape nije bio u ofsajdu. Tejlor se držao tog pravila…

“Sudija mi je rekao da sam namerno išao na loptu i objasnio mi je da nije trebalo da intervenišem jer je pravilo takvo. Ali očigledno je da je on u ofsajdu i da ja nisam mogao da stojim mirno jer nisam video da li je u ofsajdu”, rekao je Garsija posle meča.

Većina će se složiti da je pomenuto pravilo glupo i da nije u duhu igre. Španac je reagovao prirodno i instinktivno u pokušaju da spreči akciju i zaštiti gol. Kako je on mogao da bude siguran da je Mbape u ofsajdu u tom trenutku i da sudija neće podići zastavicu ako on ostane mirno i pusti Francuza da ode ka golu?

Da je kojim slučajem uradio to, a Francuz nije bio u ofsajdu, ceo svet bi se smejao Garsiji. U pitanju su delići sekunde u kojima se mora doneti odluka.

Zašto ofsajd nije sviran kada je lopta već krenula ka Mbapeu u ofsajd poziciji koji je naterao Garsiju da interveniše? Sudijsko uverenje je da Francuz nije uticao na Španca jer mu je bio iza leđa, nije mu ušao u vidno polje ili zasmetao kod intervencije.

VAR protokol kaže da se gleda je li napadač uticao na defanzivca i smetao mu prilikom intervencije.

“U toj brzini, zaista ne vidimo da li je Garsija dirnuo loptu. U celoj priči je problem da li je Garsijin kontakt sa loptom bio nameran ili ne. Sudije su smatrale da je namerno igrao loptom bez uticaja Mbapea. I da je tom prilikom započeo novu akciju u kojoj Mbape nije bio u ofsajdu. Mislim da ovo pravilo ide protiv duha fudbalske igre, ali je pravilo i moramo ga poštovati”, kaže bivši francuski sudija Bruno Derijen.

U Španiji su podeljena mišljenja...

“Mbape utiče na akciju svojim kretanjem i radi to iz ofsajd pozicije. Čak je u ofsajdu i u trenutku kada je Garsija dohvatio loptu”, rekao je bivši španski sudija Alfonso Perez Burul.

Njegov zemljak i poznatiji bivši kolega Alberto Ituralde Gonzales kaže da njegova zemlja nije oštećena u toj situaciji.

“Pravilo kaže da napadač utiče na defanzivca ako mu ulazi u vidno polje i smeta mu. Mbape nije bio u Garsijinom vidnom polju i nije uticao na igru”.

Poenta cele priče je da bi pomenuto pravilo trebalo da se menja… Zaista nema smisla.


tagovi

VAR tehnologijaKilijan EmbapeErik Garsija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara