Strahinja Eraković (©Starsport)
Strahinja Eraković (©Starsport)

Godinu dana Erakovićevog rasta i štoperska perfekcija protiv Fradija: A hteo je da ostavi fudbal....

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.10.22. | 13:11

Kako su Dejan Stanković i Marko Neđić sačuvali Zvezdinog bisera, video najboljih poteza protiv Mađara ostavlja bez daha

Pre skoro ravno dve godine (18. oktobar 2020) pogrešnim dodavanjem već u šestom minutu svog debitantskog večitog derbija, Strahinja Eraković je omogućio Partizanu da povede protiv Crvene zvezde. Srećom po njega, Aleksandar Katai je kasnije izjednačio iz penala i sprečio poraz crveno-belih.

Još tokom utakmice tada 19-godišnji štoper pokazao je da poseduje jak karakter i veliko samopouzdanje. Nije dozvolio da psihološki padne i omogući crno-belima da iskoriste njegovu nesigurnost za ubedljivije vođstvo. Borbeni duh pomogao mu je da se u nekoliko situacija iskupi za pomenutu grešku. Kasnije i da postane jedan od najboljih fudbalera Crvene zvezde.

Izabrane vesti

U četvrtak protiv Ferencvaroša Eraković je odigrao takav meč da i pored toga što nije bio strelac u ubedljivoj pobedi 4:1 zaslužuje epitet igrača utakmice. Bilo je to "Vidićevsko izdanje" mladog defanzivca. Pravo uživanje gledati ga kako oduzima loptu protivničkim igračima u trenucima kada je na tribinama zastajao dah zbog potencijalne opasnosti po Zvezdin gol. Imao je 15 dobijenih duela, ubedljivo najviše u taboru oba tima.

Pričalo se uoči duela srpskog i mađarskog šampiona o kvalitetu gostujućih fudbalera koji su u Beograd doputovali posle pobeda nad Trabzonom i Monakom, od kojih je Zvezda poražena. Isticao se u prvi plan efikasni trio Traore-Nguen-Laiduni, ali pamtiće se četiri lopte u njihovoj mreži, nova golčina Gelora Kange i novo doktorsko izdanje Strahinje Erakovića. Toliko dobro da je i Zvezdin sportski direktor Mitar Mrkela morao da prizna da neće biti lako zadržati mladog štopera u narednom prelaznom roku.

Još letos je bio viđen u Zenitu, ove zime bi zaista mogao da napusti stadion na kom je ponikao, ali otišao ili ostao još neko vreme, primer momka iz Batajnice morao bi mladim fudbalerima Crvene zvezde da postane vodilja.

U prvi tim uveo ga je Vladan Milojević kao najboljeg kadeta 2017. Malo pripreme sa prvotimcima, malo igranje za omladince i filijalu Grafičar uticali su da Eraković dovede u pitanje svoje kvalitete. Čak i pomisli o prestanku bavljenja fudbalom. Ništa čudno za tinejdžerske godine. Dobra stvar je što je u tom trenutku kraj sebe imao Marka Neđića, trenera koji ga odlično poznaje i koji je istrpeo sve njegove dečačke bubice.

SVE POČELO SA KAPITENSKOM TRAKOM U RAZGRADU

Još bolje je što ih je istrpela i Crvena zvezda. Posle kiksa u 163. večitom derbiju crveno-beli nisu digli ruke od Erakovića. Dejan Stanković je stao iza njega, podržao ga i sačekao, a za upornost nagradio kapitenskom trakom u Razgradu.

Tu je i Aleksandar Dragović, čiji je dolazak u klub bio od ogromnog značaja za napredak Strahinje Erakovića. Upijao je savete starijeg kolege i sa njim u tandemu rastao iz utakmice u utakmicu, toliko da je u pojedinim mečevima bio i bolja polovina.

Zablistao je momak iz Batajnice u pomenutom Razgradu, odličan bio i u Bragi, a na visokom nivou odigrao je sve derbije posle "onog", bilo da je imao ulogu štopera ili desnog beka. Protiv Rendžersa se mučio u Glazgovu sa Alfredom Morelosom, ali je onda u Beogradu pokazao da mu ne treba mnogo da izvuče pouke. Agresivan bez lopte i elegantan s njom u nogama popularni Čupa podizao je Marakanu na noge i pojačavao veru u čudesni preokret crveno-belih. To veče je timski uspeh izostao, ali protiv Ferencvaroša je Eraković dobio satisfakciju za individualno izdanje.

"Stanković je pokazao kojim putem treba ići kada je istrpeo Erakovića posle greške u derbiju. To je to poverenje koje je potrebno mladom igraču... Evo vam još jedan primer, skoro smo izvukli greške Joška Gvardiola. Ono što je Čupa napravio je smešno u odnosu na to, a Dinamo ga je prodao Lajpcigu za 16.000.000 evra. Mora da se istrpi mlad igrač i nadam se da će Zvezda ići u tom pravcu", izjavio je Marko Neđić jednom prilikom za Mozzart Sport.

Očekivanja tadašnjeg trenera omladinaca, danas šefa stručnog štaba prvoligaša Grafičara, obistinila su se u Erakovićevom slučaju.

"On je trenutno najbolji igrač Crvene zvezde. Najkonstantniji je u poslednjih deset utakmica. Pokazao je da Crvena zvezda mora da sačeka mladog igrača i da ga istrpi bar šest meseci. Ako to uradi, klub će imati veliku dobit. Primer Strahinje Erakovića je aktuelan, a i Crvena zvezda i Grafičar i Omladinska škola rade na tome da ih bude još", naglašava Neđić.

Pohvale posle meča sa Ferencvarošem stigle su i od Aleksandra Dragovića.

"Znamo koliko je Eraković vredan za ekipu i koliko zna. Danas je opet to pokazao", rekao je iskusniji od dovojice štopera već naviknut na dobru saradnju sa daleko mlađim saigračem.

I sam Eraković nije bio u euforiji posle sjajne partije kojom je potvrdio kvalitet i izbrisao epitet "talenat" ispred svog imena.

"Zadovoljan sam kako je odigrao ceo tim, tako i svojom igrom. Mislim da se bolje snalazim na poziciji štopera, ali nije mi problem da igram bilo koju drugu poziciju koju mi stručni štab zada. Prethodne utakmice (protiv Monaka i Trabzona) nisu bile merilo, sada smo pokazali šta znamo. Podigli smo samopouzdanje i nastavićemo da gazimo. Više puta smo pokazali da najbolje igramo kada imamo najveći pritisak. Kao prošle sezone u februarskom derbiju na minus pet kada smo odigrali sjajno", konstatovao je 21-godišnji štoper.

Postalo je jasno da Strahinja Eraković može mnogo, ali da bi igrač bio veliki, bitno je da se ponavlja. Zato se za nedelju dana u Budimpešti očekuje izdanje kao sinoć. Pa protiv Trabzona u Beogradu, Monaka u gostima... Samo više ne treba lutati. Jasno je da jenjegovo postavljanje na poziciju desnog beka suicidan posao.


tagovi

Dejan StankovićMarko NeđićStrahinja ErakovićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara