Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Gojas podseća Botafogo na traume iz Serije B

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.06.22. | 23:10

Poslednji meč 9. kola šampionata Brazila na programu je u noći između ponedeljka i utorka od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu

Dva tima koja su protekle sezone zajedno izborila povratak u elitu brazilskog fudbala, noćas (01:00) se satstaju na stadionu "Nilton Santos", poznatijem kao Enženjao, u Rio de Žaneiru, kako bi zatvorili 9. kolo Serije A. Gojas, nošen nedavnim plasmanom u osminu finala Kupa Brazila, dolazi na gostovanje Botafogu.

Fogao je do prethodnog kola imao niz od osam mečeva bez poraza. Serija nepobedivosti počela je 17. aprila, ubrzo nakon što je Alvinegro debitovao u Brasileirau, porazom od Korintijansa 3:1. Niz je brojao pet pobeda i tri remija, sa učešća u utakmicama u Seriji A i Kupu Brazila.

Izabrane vesti

Proteklog vikenda slomila ga je Koritiba. Na "Kouto Pereiri", klub Kastroa Luisa poražen je minimalnim rezultatom. Gosti su čak imali i prednost u posedu lopte od 72 odsto vremena, period u kojem je razvio više prilika pred golom protivnika. Meč je definisan golom Igora Paišaa u 29. minutu prvog poluvremena. Tako je Botafogo završio sa 12 bodova iz tri pobede i tri remija uz dva pretrpljena poraza, čime je pao na 7. poziciju na tabeli. Kao domaća ekipa, Alvinegro je inferioran. Od devet bodova koliko je do sada imao u opticaju kao domaćin, osvojio je četiri iz jedne pobede i remija uz jedan poraz, postigao je pet golova, dok je odbrana u isto toliko slučajeva kapitulirala.

Sa druge strane, Gojas je sredinom nedelje morao da odradi zaostali posao. U utorak, 31. maja, odigrao je odloženi me trećeg kolo Kupa Brazila, gde je došao do za sada verovatno najznačajnijeg rezultata u sezoni 2022. Posle poraza na svom terenu 2:1, od Red Bul Bragantina, u prvom kolu faze šesnaestine finala, uspeo je da preokrene rezultat u svoju korist na gostovanju u Bragansi. U regularnom delu meča Mateus Sales postigao je gol u 43. minutu.

01.00: (1,70) Botafogo (3,50) Gojas (5,60)

Posle vodećeg pogotka klub iz Gojasa je samo pokušao da odbrani svoju prednost, u čemu su i istrajali. Kako je dvomeč završen nerešenim ishodom 2:2, usledila je penal završnica, u kojoj je zablistao golman Zelenih Tadeu. Napravio je čak pet odbrana, a Gojas je pobedio rezultatom 9:8. Zanimljivo je da je u prethodnom kolu Serije A, Gojas je ponovo odmerio snage sa Red Bul Bragantinom. Ovoga puta na Serinji rezultat je bio nerešen 1:1.

Pred kraj devetog kola brazilskog šampionata, Gojas se nalazi na 16. poziciji, sa devet osvojenih bodova u osam utakmica. Njihov dosadašnji bilan je dve pobede, tri remija i tri poraza i po svemu sudeći, boriće se do poslednjeg kola protiv ispadanja u Seriju B. Sa osam postignutih i jedanaest primljenih golova, Esmeraldinjo je efikasan u fazi napada, ali sa velikim propustima u defanzivnom sektoru. Zbog velikog razmaka između njihovih linija i nedostatka intenziteta u izvođenju defanzivnih zadataka, ekipa koju predvodi trener Žair Ventura ima negativnu gol-razliku -3.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Poslednji okršaj ovih timova zabeležen je prethodne sezone u Seriji B. Tom prilikom, Gojas je bio domaćin, a susret je završen nerešenim ishodom 1:1. Ipak, par meseci ranije, Esmeraldinjosi su slavili u gostima na Enženjau, rezultatom 2:0 golovima Alefa Manžuera i Žulija Rezendea.

Iako očigledno prolazi kroz proces izgradnje tima, Botafogo ima potencijal da igru podigne na viši nivo. Uprkos nedavnim neuspesima protiv Koritibe i Amerike Mineiro, ne možemo zaboraviti da je Botafogo odradio dobru kampanju u brazilskom šampionatu i predstavlja zanimljiv model igre pod komandom Portugalca Luisa Kastra. S druge strane, Gojas je samouveren nakon pobede i kvalifikacija u osminu finala Kup Brazila nad, ali tim Žaira Venture još uvek ima određenih poteškoća na nastupima u prvenstvu.

(Piše: Đorđe Radonjić)

BRAZIL 1 – 9. KOLO

Subota

Amerika Mineiro – Kujaba 2:1 (1:1)

/Ale 25, Felipe Azevedo 53 - Andre 42/

Atletiko Paranaense - Santos 2:2 (1:1)

/Pablo 43, Leo Baptistao 56ag - Markos Leonardo 11, 64/

Avai - Sao Paulo 1:1 (0:1)

/Murikui 66 - Reinaldo 45+4pen/

Seara - Koritiba 1:1 (1:0)

/Mendoza 37 - Adrijan Martinez 85/

Nedelja

Atletiko GO - Korintijans 0:1 (0:1)

/Gustav Mantuan 34/

Žuventud - Fluminense 1:0 (1:0)

/Klaro 32ag/

Flamengo – Fortaleza 1:2 (1:1)

/Ribeiro 45+5 – Robson 28, Erkules 90+2/

Palmeiras – Atletiko Mineiro 0:0

Bragantino – Internasional 0:2 (0:0)

/Džoni 90+2, Da Penja 90+9/

Utorak

01.00: (1,70) Botafogo (3,50) Gojas (5,60)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1BotafogoGojas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara