Slavlje fudbalera Nasionala (©AFP)
Slavlje fudbalera Nasionala (©AFP)

Golovi, kontroverze i VAR: Loše suđenje bacilo senku na urugvajski derbi, Nasionalova osveta Liverpulu

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.02.23. | 04:21

Nije bilo lako, pogotovo zbog toga što je u prvom planu sve vreme bio arbitar Havijer Feres

Početak urugvajskog šampionata dao je tamošnjim fudbalskim ljubiteljima šansu da pogledaju reprizu meča Superkupa u kojem je Liverpul minimalcem nadigrao Nasional. Sedam dana kasnije Nasional je svoje dugove naplatio sa kamatom i pokazao najbolje lice otkako je Rikardo Zjelinski preuzeo klub - 2:1 (2:0).

Za razliku od finala Superkupa, Trikolori su večeras bili ozbiljniji, konkretniji i sa većim balansom na sredini terena koju je doneo Gaston Pereiro aktivnim pristupom utakmici, što je donelo i veći posed lopte. Domaćin je “preorao“ teren i sabio protivnika pred šesnaesterac, demonstrirajući silu i napadačku orijentaciju.

Izabrane vesti

Pobeda Nasionala je zaslužena, ali je derbi urugvajskog fudbala ostao u senci lošeg suđenja arbitra Havijera Feresa. Kontroverzne odluke ne samo njega, već i VAR sobe dovele su do toga da utakmica zaista u nekim intervalima bude negledljiva.

Već u 15. minutu Nasional je poveo sa 1:0 posle sumnjivog penala koji je Feres dosudio. Kritičari koji su snimak pogledali više puta tvrde da nisu videli trenutak kada je Federiko Pereira zaustavio Franka Fagundeza, štaviše na snimku se vidi da je odbrambeni igrač Liverpula podigao ruku u visini grudi. To nije sprečilo Fagundeza da padne za medalju i iscenira faul za najstrožu kaznu koju je Emanuel Giljoti pretvorio u gol. Možda Luisa Suareza nema u svlačionici Nasionala, ali njegovi fudbalski maniri definitivno su ostali...

Samo pet minuta kasnije plavo-crni su se radovali golu, ali uzalud. Alan Medina izveo je strašan slobodan udarac, da bi Ignasio Rodrigez glavom zatresao mrežu, ali se u međuvremenu oglasio VAR sistem koji je snimio milimetarski ofsajd. I ta situacija bila je krajnje sumnjiva, ali su gosti morali da se pomire sa istom.

Nasional je vođstvo udvostručio preko Markosa Montijela koji je nešto ranije na terenu zamenio povređenog Jonatana Rodrigeza. Bila je to školska akcija domaćina i posle 2:0, umalo da padne i treći gol. Ovog puta je VAR soba primetila kršenje pravila i Fagundezov pogodak poništen zbog ofsajda.

Još jedan gol iz ofsajda Nasional je postigao na samom otvaranju drugog poluvremena, kada je strelac bio Giljoti. Razlog poništavanja gola nije bio Giljotijev, već Montijelov ofsajd u prethodnom dodiru sa loptom.

Nastavkom susreta uglavnom su dirigovali gosti koji su propustili nekoliko dobrih prilika pre nego što je Federiko Pereira odličnim udarcem glavom stvorio dramu na stadionu i uneo nemir u završnih nekoliko minuta susreta. No, rezultat se više nije menjao.

Nasional je počeo život bez Suareza u prvenstvu - pobedom!

URUGVAJ 1, APERTURA – 1. KOLO

Subota

Rasing Montevideo – Boston River 0:2 (0:0)

/Gomez 58, 68/

Penjarol – Sero SA 2:0 (1:0)

/Areco 19, Sančez 56pen/

Sero Largo – River Plejt 2:1 (0:0)

/Brasil 74, Galeto 90+8 – Dos Santos 90+5/

Nedelja

La Luz – Vonderers 1:3 (0:2)

/Skijapakase 79 - Kosta 3, Ernandez 16, Pais 89/

Montevidio Siti – Danubio 1:1 (0:0)

/Rodrigez 75 - Milan 90+6/

Ponedeljak

Nasional - Liverpul 2:1 (2:0)

/Giljoti 14 penal, Montijel 31 - Pereira 89/

23.00: (2,90) Plaza Kolonija (2,90) Maldonado (2,50)

Utorak

01.30: (2,05) Defensor (3,15) Feniks (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NasionalUrugvaj 1Liverpul Montevideo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara