Lionel Mesi (©Reuters)
Lionel Mesi (©Reuters)

Golovi se još čekaju, ali zarada je tu: PSŽ od prve sezone sa Mesijem profitirao 700.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.06.22. | 10:31

Dolazak Argentinca u prvih godinu dana Parižanima se mnogo više isplatio u finansijskom nego rezultatskom smislu

Učinak od 11 golova i 15 asistencija u 34 nastupa za većinu fudbalera bio bi ocenjen kao sjajan, ali ne i za Lionela Mesija. Od najboljeg fudbalera današnjice u Pari Sen Žermenu su očekivali da im donese Ligu šampiona. Nije uspeo u prvoj sezoni - što ne znači da neće u naredne dve, koliko važi ugovor - ali neće biti teško katarskim vlasnicima da ublaže tugu kada pogledaju bankovni račun kluba. Za samo godinu dana od Mesijevog dolaska Pari Sen Žermen je profitirao čak 700.000.000 evra.

Imali su Sveci "bumove" sa Nejmarom i Kilijanom Mbapeom, ali zarada koju im je doneo Argentinac dosad je nezabeležena u francuskom fudbalu i konkurentna je Real Madridovoj i Barseloninoj (iz najboljih dana). Tolika je da Mesijeva godišnja plata od 40.000.000 evra neto ne zvuči kao enormna.

Izabrane vesti

Da će profit biti istorijski moglo se naslutiti u prva tri sata prodaje Parizovih dresova s brojem 30. Samo u tom periodu PSŽ je inkasirao 933.000 evra, a brzo je zvanična prodavnica klupske opreme preseljena na duplo veću i mnogo bolju lokaciju, u čuvenu ulicu Jelisejska polja.

"Zahtevi za dresovima porasli su između 30 i 40 odsto i jedino što je zustavilo rast prodaje jeste proizvodnja. Kada dođe do transfera tolikih razmera, na primer povratak Ronalda u Junajted, možete pomisliti da će se ceo posao isplatiti prodajom dresova, ali nije baš tako. Ne može se tako brzo proizvesti mnogo dodatnih dresova. Od ranije uspostavljenog dogovora sa snabdevačem odstupanja su minimalna, tako da i dalje ne možemo da zadovoljimo potražnju za Mesijevim dresovima. Niko ne može da ispuni zahteve, dotakli smo plafon. Već smo prodavali verovatno više dresova nego bilo koji drugi klub na svetu, prihodi od brenda Džordan su ogromni, ali potražnja je značajno porasla kada je stigao Mesi", objašnjava za Marku Mark Armstrong, direktor Pari Sen Žermena zadužen za sponzorstva.

Već na polovini prošle sezone Pari Sen Žermen je dostigao zaradu prodaje dresova i druge klupske opreme iz kampanje 2020/2021. koja je bila 41.000.000 evra. Prvi put klub je prodao preko milion dresova, od kojih 60 odsto Mesijevih.

Značajan porast profita (oko 13 odsto) od Mesijevog dolaska u klub, koji je po rečima Nasera Al Kelaifija za Marku dostigao 700.000.000 evra, donelo je i obnavljanje sponzorskih ugovora.

"Porast u tom segmentu klupske zarade je takođe veliki. Od ugovora koji su bili između tri i pet miliona godišnje skočili smo na između pet i osam miliona", priča Armstrong, uz dodatak da je Pari Sen Žermen za prošlu sezonu od kriptovaluta prvi put premašio zaradu od 300.000.000 evra.

Još jedan bitan faktor zarade su društvene mreže, na kojima je popularnost Parižana drastično skočila dpolaskom Argentinca. Primera radi, broj pratilaca na Instagramu porastao je sa 38.500.000 na trenutnih 60.900.000.

"Na društvenim mrežama prosečno dobijamo 1.400.000 pratilaca nedeljno. Prvi smo klub koji je dobio 10, pa 20 miliona pratilaca na Tik Toku i Instagramu", ističe Armstrong.

Naravno, tu su i uveliko rasprodate ulaznice za Park prinčeva... Možda igrama i golovima nije ispunio očekivanja u prvoj sezoni, ali ne treba zaboraviti da je Mesi stigao u Pariz posle 20 godina provedenih u Barseloni i da mu je bila neophodna adaptacija na novu sredinu, saigrače i trenera. U predstojećoj, mundijalskoj godini, Argentinac bi trebalo da zaigra na prepoznatljivom nivou, a to će samo dodatno dopuniti kasu Pari Sen Žermena i džepove katarskih vlasnika.


tagovi

Lionel MesiPari Sen ŽermenNaser Al Kelaifi

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara