Gordan Petrić u hotelu Suenjo (© FK Partizan)
Gordan Petrić u hotelu Suenjo (© FK Partizan)

Gordan Petrić: Dijabatea sam zbog kašnjenja mogao da sklonim iz tima, ali on nije zlonameran! Jojić ne ostaje u Partizanu

Vreme čitanja: 9min | sub. 28.01.23. | 18:03

Strateg Parnog valjka sumirao utiske nakon 16 dana provedenih u Beleku, pričao o nestašnom krilnom vezisti, mladim igračima koji se sistemski moraju uvoditi u tim, kao i planovima koji nisu samo vezani za prolećni deo sezone

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Turske)

Gordan Petrić je zadovoljan zimskim pripremama koje su trajale sedam nedelja, a završna faza odrađena u turskom Beleku. Partizan nije oduševio, ali stručni štab ne krije zadovoljstvo odrađenim, a tu se pre svega misli na fizičku kondciju ekipe koja bi trebalo da bude na zavidnom nivou tokom proleća.

Izabrane vesti

Sama igra crno-belih je bila promenljiva, bilo je dosta problema sa organizacijom igre onda kada na terenu nije bilo Bibarsa Natha, ali se veruje da će sve delovati sve tečnije kako bude odmicalo vreme, odnosno da će Parni valjak dostići željeni nivo forme 16. februara, kada se bude igrao prvi meč plej-ofa Lige konferencije sa moldavskim Šerifom.

Za početak završnog razgovora sa predstavnicima medija u Beleku, Petrić je čestitao svima, pa tako i svojoj porodici, Svetog Savu, a onda se osvrnuo na 16 dana provedenih u Turskoj i kompletan pripremni period koji je po mišljenju svih igrača bio jedan od najtežih u njihovim karijerama.

„Poslužilo nas je vreme, imali smo odlične vremenske uslove, ne znam da li je ikada bilo ovako. Ponašanje igrača i sve planirano, na fizičkom planu, odrađeno je maksimalno. Ako me pitate da li smo zadovoljni - jesmo. Spremni smo za nastavak prvenstva, sigurno. Dosta mladih igrača je dobilo šansu, ne znam da li je neko pre dobijao ovoliku minutažu kao sada. Komibnovali smo. Da li smo pogrešili sa igranjem dve utakmice dnevno, ne znam. Rezultatski, nije bitno za mene. Bilo bi lepo da smo dobili neku utakmicu više. Fizički smo spremni, tu nema problema“, poručio je Petrić na početku razgovora sa predstavnicima medija.

Partizan nijednom u Beleku nije igrao u baš najjačem sastavu, a to je urađeno sa ciljem da se pruži šansa što većem broju igrača i maksimalno proširi tim. To se odrazilo i na ukupan bilans, crno-beli su zabeležili jednu pobedu, imali četiri remija i poslednjeg dana doživeli dva poraza. Ipak, Petrić dobro zna koji će mu igrači istrčati na teren u Kruševcu, naravno ukoliko ne bude nekih problema sa igračima.

„Znam startnih 11. Pravimo sliku za prvi meč protiv Napretka. Ali to ne znači da će ta ekipa igrati i protiv Mladosti GAT. Igrači moraju da se ponašaju takmičarski, pogotovo u početku kada odigraju par utakmica, pa se stvari iskristališu. Napredak je vrlo nezgodan protivnik, da li će teren dozvoljavati da igramo našu igru, videćemo. Znamo sastav za taj meč. Nisam sigurno sve uklopio. Bio sam obazriv, da svima dam istu minutažu, da mi niko ne zameri da nije dobio šansu. Svi koji su ovde zaslužuju da igraju u nedelju protiv Napretka, ali moraćemo da izaberemo najboljih 11. Jedino tri igrača imaju veću minutažu, Belić, Ilić i Šehović. Oni su najviše igrali. Nismo krili adute. Svako je sa svakim igrao, gledali smo da svako ima nekog drugog para sa kojim igra. Bio sam oprezan da svi dobiju šansu da se pokažu. Oni su to i uradili. E, sad videćemo koga ćemo izabrati“.

MLADIMA VEĆA ŠANSA U NAREDNOM PERIODU – TO TREBA DA BUDE ODLUKA KLUBA

Sa izveštačima iz Beleka (© FK Partizan)Sa izveštačima iz Beleka (© FK Partizan)

Veliki broj igrača je dobio šansu na ovim pripremama, ali Petrić je svestan da ne mogu odmah svi da igraju, jer bi to bio preveliki zalogaj za njih. Već da se mora raditi sistemski.

„Mislim da su mladi baš dobili šansu, više nego pre. Da budem jasan, svi će se vratiti u omladinsku školu, odigrati utakmice koje treba, imamo mi prvotimce koji će izneti polusezonu. Da se ne lažemo, odluka kluba treba da bude da u narednom periodu damo mladima veću šansu. Time će doći i do oscilacija. Kod nas postoje talenti koji mogu u narednom periodu, godinu, dve, tri, da budu kostur tima. Odluka je naša da to izguramo do kraja. Moramo da prenesemo jasnu poruku navijačima da će doći do toga. Stavljajući te igrače u narednih šest meseci da dobijaju neku veliku minutažu, to nije moguće. Imamo dosta igrača, oni koji su tu će to izvući. Mladi će imati prostora, kao Baždar, Belić, Ilić... Svi ostali, takođe. Da pokažu da mogu da igraju za Partizan, bio ja trener ili ne, to je odluka kluba“.

Sve do sada na pripremama je urađeno da bi Partizan igrao na kvalitetnijem nivou u prolećnom delu sezone.

„Sigurno ćemo biti bolji nego jesenas. Bitna nam je prva utakmica, od Napretka će se dosta toga iskristalisati. Nemamo Uroševića, ali Šehović je dobro odradio mečeve i možda je u nekima pokazao da je napredovao u odnosu na pre“.

IGRAČ KOJI DOĐE MORA DA BUDE MNOGO BOLJI OD DRUGIH

Dosadašnji prelazni rok u Humskoj je protekao potpuno mirno, a Petrić smatra da treba da dođe samo onaj igrač koji može da podigne nivo čitave ekipe.

„Ne očekujem ništa, rekao sam već. Ne interesuju me igrači samo da bi došli. Rekao sam da bi bilo dobro da Haziza dođe, on je kvalitetan. Možda ću i duplirati igrače na toj poziciji, ali on je igrač za naredne dve-tri godine. Samo kvalitet nam je treba, neko ko je mnogo bolji od trenutnih. Ili neko ko će u narednom periodu da bude bitan, ne mora da igra sada. Imam igrače sa kojima mogu da izguram do juna. Ovi igrači to mogu. Voleo bih da imam mnogo dobre igrače, ali neću da dovodim slične kao što imam. Već neko mora da bude mnogo, mnogo bolji. Ako može može, ako ne idemo dalje. To je moj stav. Uvek ima neko iznad mene“.

U društvu Svetozara Markovića i Saša Zdjelara (© FK Partizan)U društvu Svetozara Markovića i Saša Zdjelara (© FK Partizan)

Partizan je pripreme mogao da završi u pozitivnijem tonu da nije primljen gol u petom minutu nadoknade u generalnoj probi protiv CSKA iz Moksve. Možda bi nerešen rezultat imao pozitivan psihloški efekat na ekipu.

„Nema tu psihologije, sve su to profesionalci. Bilo je teško igrati. Prvo poluvreme smo mogli da primimo dva gola i da damo dva gola. Vetar je usporavao. Oni su se bolje snašli. Sudija kad je rekao pet minuta produžetak, bilo mi je čudno. Kao da mu je olakšalo kad smo prmili gol. Šalim se naravno, možda bi bilo lepo da je ostalo nerešeno, ali to ne menja ništa. Bitno da smo spremni. Izbegli smo povrede. I oni koji su bili povređeni su dobili minutažu, Pantić, Traore...“.

Rikardo Gomeš je poslednji od stranaca dobio srpski pasoš, što će olakšati put do eventualnog novog inostranog pojačanja.

„Drago mi je što je Rikardo dobio pasoš, što stranci uživaju u Srbiji i Beogradu. To je olakšica, ali opet, igraće tim koji mislimo da može da dobije meč“.

JOJIĆ NE OSTAJE U PARTIZANU

Gordan Petić je želeo da angažuje Miloša Jojića, koji je bio sa ekipom u Beleku, ali od povratka iskusnog veziste u crno-beli tabor izvesno neće biti ništa.

„Joja je bio na Teleoptiku, hteo sam da potpiše za nas. U tom momentu smo imali problem sa vezistima. On je bio izričit da neće da nastavi saradnju sa Partizanom iz njemu znanih razloga. Ja sam rekao da to mogu da hendlujem, da li on ima neki problem sa navijačima ili bilo kim... Nije realno da potpiše, iako je on kvalitetan igrač i uklopio bi se u svlačionicu i način igre u narednom periodu. On je pokazao da je pravi profesionalac. Naći će klub, verujem vrlo brzo“.

Petrić smatra da ekipa mora da poradi na tome da igra utakmice onako kako situacija na terenu nalaže, bez ikakve vrste opuštanja.

„Glavni cilj je da igramo fudbal, a ne da se igramo fudbala. Videlo se i sinoć protiv CSKA da smo se povremeno igrali fudbala. Cilj mi je da igrači to shvate, a mislim da su shvatali priču. Moraju da odrade posao, da završe to i idu kući. Nekad se igramo fudbala, kod nas to možda i prođe, zbog protivnika i odnosa u kvalitetu. U prednosti smo kako mi tako i Crvena zvezda. Ipak, cilj je da Partizan igra da rivali znaju da će naići na težu priču u odnosu na druge protivnike“.

Kada se priča o „igranju fudbala“ tu se pre svega misli na Fusenija Dijabatea.

„Vi to verovatno već znate, Dijabate je kasnio na pripreme. U jednoj situaciji sam bio izričit da mora klub da obrati pažnju, da u tom trenutka možda hoću i da ga sklonim iz ekipe, jer mu to nije bilo prvi put. Ali on nije zlonameran, takav je kakav jeste, drugačiji karakter, dobar je po duši, ali zaboravlja neke stvari. Sinoć protiv CSKA je se malo više igrao fudbala. Od meča sa Crvenom zvezdom, pa u narednih sedam-osam mečeva pokazao da je igrao fudbal na pravi način. Voleo bih da svaku utakmicu igra fudbal, a ne da se igra. Ipak, kod takvih majstora fudbala se i igranje fudbala nekad može oprostiti, da mu se dozvoli. Nije samo Dijabate, tu je još nekoliko igrača koji moraju da igraju onako kako situacija na terenu nalaže“.

Andrade na generalnoj probi sa Moskovljanima (© FK Partizan)Andrade na generalnoj probi sa Moskovljanima (© FK Partizan)

Da li Crvena zvezda zbog svog kvaliteta do kraja proleća može da izgubi dovoljno bodova da praktično vrati Partizan u šampionsku trku?

„Ne znam da li Zvezda može da gubi bodove zbog svog kvaliteta, ali ima baš dosta utakmica. Ekipe su iskusne, dobro nameštene, kao TSC, Vojvodina, Novi Pazar... Siguran sam, uz novog trenera, da će Pazarci to dobro postaviti. Imaju i nas, neće biti lako igrati te utakmice. Još je mnogo mečeva, da li će Zvezda izgubiti, to me ne opterećuje. Idemo od meča do meča, stvaramo nešto što će biti u junu“.

Ishod večitog derbija možda neće odlučiti borbu za šampionku titulu, ali bi mogao da predstavlja dobar zamajac za naredni period.

„Važna je pobeda u derbiju, kako nama, tako i Crvenoj zvezdi. Ne opterećujem se time. Imamo Napredak, pa Mladost, zatim Evropa... Stvarno me zanima samo prva naredna utakmica. Bitno da su pripreme prošle u dobroj atmosferi, nije došlo do povreda i sigurno su igrači spremnio“.

SA ZVEZDOM SMO MOGLI DA SE ŠPIJUNIRAMO DVOGLEDOM, IGRAĆE SE FUDBAL I NAKON PROLEĆA

S obzriom na to da hotele Suenjo i Kalistu deli samo ograda, večiti rivali su bez problema u proketklim nedeljama mogli da gledaju u susedno „dvorište“. Stručni štab Partizana se ne bavi mnogo kvalitetom večitog rivala, i pitanjem da li je Crvena zvezda jača ili slabija u odnosu na jesen.

„Nemam pojma. Tu su prekoputa nas. Mogli smo da se špijuniramo i dvogledom. Ne znam da li će biti jači. Vidim da imaju problem sa Dragovićem, ali Terzić je rekao da je to završio i ja verujem da će tako biti – da će ostati. Ne znam da li će biti jači nego jesenas, kasnije su počeli pripreme. Svako neka duva u svoju čorbu, pa ćemo videti gde ćemo stići. Nije bitno gde ćemo biti u naredna tri-četiri meseca, nego šta ćemo posle toga raditi kao Partizan i Crvena zvezda. Ima fudbal da se igra i nakon proleća“.

Mladi Mihajlo Ilić je ugrabio svojih pet minuta na pripremama, mada je Petrić zadovoljan radom svih igrača.

„Ilić je na svim utakmicama bio dobar. Mada, svi su bili u redu. On je igrač koji ima to u sebi, zna da čita igru, može da bude i zadnji vezni. Fizički možda nije dominantan, ali se dobro postavlja. Upoznao sam ga još u mladoj reprezentaciji. Vidi se da ima to nešto. Svi će dobiti prostora. Ako se ja pitam, oni će sigurno imati šansu“.

Mihajlo Ilić protiv CSKA (© FK Partizan)Mihajlo Ilić protiv CSKA (© FK Partizan)

Partizan se danas krenuo za Beograd, a Šerif uskoro stiže u Antaliju.

„Oni dolaze 30. januara u Antaliju, igraće tri utakmice. Otišlo im je sedam igrača, ali od toga šestorica koja nisu ni igrala. Samo jedan bitan ih je napustio. Došla su dva nova, dovešće još novih. Klasično igraju u bloku, sa brzim igračima, moramo da budemo obazrivi“.

Petrić je u slobodno vreme bio neprikosnoven i na teniskim terenima, gde je bez problema osvojio „Belek open“, pobedivši sportskog direktora Ivicu Kralja u finalnom meču.

„Zanimljivi igrači, malo sam baždario, drugačije igrao. Da bi mečevi išli duže, da ne završim odmah. Direktor je visok, zanimljiv, ali nije imao šanse. Pandur je učitelj, čika Miša Radaković isto...“.

Petrić se sa najbližim drugarima i bivšim saigračima sa kojima provodi najviše vremena kladio u večeru, koja mora da mu se plati svaki put kada Partizan postigne četiri gola u ovoj sezoni. Dugovi su se već nakupili...

„Nisu još platili. Ali ušli su u novu godinu sa dugovima. Imaju jedno pet ručkova da plate. Znam da su karakterni momci, počeće da me zovu da plate ručkove“, uz osmeh je završio Petrić.


tagovi

Gordan PetrićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara