Marek Hamšik (Reuters)
Marek Hamšik (Reuters)

Gori Geteborg: Da li to Hamšik debituje protiv srpskog AIK-a?

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.04.21. | 13:02

Četrdesetak dana po dolasku u klub, Slovak se oporavio od povrede lista i mogao bi da debituje

Onog trenutka kada je Marek Hamšik potpisao za Geteborg, a to se desilo osmog marta, verovatno nije bilo navijača ovog kluba kojem se u glavi nije rodio scenario o povratku slavnih dana. Otkako su Anđeli 2007. godine podigli poslednji pehar namenjen šampionu Švedske, titula je šest puta otišla u ruke Malmea koji im je preoteo epitet državnog rekordera. U tom periodu po jednu titulu uzeli su Norkoping, Jurgordens, Elfsborg i Helsinborg, dok se AIK okitio sa dve.

Zato u Geteborgu nije vest da AIK dolazi na Stari Ulevi, već da bi četrdesetak dana po dolasku u klub mogao da debituje Marek Hamšik. Neka samo delić doprinosa koji je tokom poslednje decenije, pre odlaska u Kinu, imao u Napoliju, prenese na terene u Švedskoj i crni oblaci na jugozapadu države će početi da se razilaze. Mučila je Slovaka povreda lista prethodnih nedelja, ali bi protiv AIK mogao da zaigra bar sa klupe.

Izabrane vesti

Nisu Plavo-beli blistali u prvom kolu protiv Erebra. Viđen je remi mirnih mreža, sa vrlo indisponiranom igrom Geteborga u drugom poluvremenu. Bod je bio puna kapa. Ali ekipa Rolanda Nilsona ne bi smela da nastavi u tom ritmu, iako je pred njom znatno teži rival – srpski AIK. Zašto srpski? Zato što je tim iz Stokholma startovao prvenstvo sa tri fudbalera na “ić“. Na golu je bio Buduimir Janošević, nekadašnji čuvar mreža subotičkog Spartaka, Vojvodine, Jagodine, Čukaričkog... u odbrani Aleksandar Milošević, u špicu Bojan Radulović, obojica sa srpskim korenima i državljanstvom.

Ekipom su dirigovali veterani i nekadašnji reprezentativci Švedske Sebastijan Larson i Mihael Lustig. U tom sastavu uspeli su rutinski da savladaju Degerfors, koji je prema svemu viđenom mogao da primi i više od dva gola. Sa nekoliko zanimljivih imena može da se pohvali i Geteborg. Hamšik je naravno prva zvezda, ali tu su još dugogodišnji vezista moskovskog CSKA Pontus Vernblom i Kolbejn Sigtorson, svojeveremeno napadač Ajaksa, Nanta, Galatasaraja...

Bez sumnje derbi drugog kola švedske elite. Duel dva od četiri najtrofejnija tima u državi koji zajedničkim snagama imaju 30 šampionskih titula (Geteborg 18, AIK 12). U poslednje vreme naizmenično rešavaju međusobne duele u svoju korist... AIK, Geteborg, AIK, Geteborg, AIK... I kada to čine, uglavnom rival ne uspeva da opepeli. Tako je bilo na poslednjih šest sučeljavanja.

ŠVEDSKA 1, 2. KOLO

19.00: (2,85) Geteborg (2,85) AIK (2,85)

19.00: (3,60) Verbergs (3,35) Elfsborg (2,10)


 

 


tagovi

Švedska 1AIKAIK Solnaaik stokholmFK GeteborgGeteborgMarek Hamšik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara