©Reuters
©Reuters

Građani koračaju ka tituli, slavlje bi moglo da počne na Selhrst parku

Vreme čitanja: 6min | sub. 01.05.21. | 09:27

Premijer liga, 34. kolo: Everton hvata poslednji voz za Ligu šampiona, Fulam u gradskom derbiju traži tračak nade, Brajton čeka neustrašivi Lids

Pitanje je samo vremena kada će Mančester Siti i zvanično postati šampion Engleske. Građani imaju 10 bodova prednosti u odnosu na gradskog rivala posle 33 odigrana kola, teoretski bi trijumfom nad Kristal Palasom (13.30) mogli da dođu i do titule, ako Mančester junajted ostane bez bodova u okršaju sa Liverpulom (nedelja, 17.30).

13.30: (9,50) Kristal Palas (4,90) Mančester siti (1,35)

Izabrane vesti

Siti igra zaista fantastičnu sezonu, puleni Pepa Gvardiole su u minulih nedelju dana osvojili trofej Liga kupa i dobili Pari Sen Žermen u prvom meču polufinala Lige šampiona i to na gostovanju (2:1), pa su na dobrom putu da se nađu i u finalnoj borbi za ušati pehar. U Premijer ligi je već neko vreme jasno da će osvojiti titulu, pitanje je samo vremena kada će je i matematički osigurati. S obzirom na to da pred gradskim rivalom i najbližim pratiocem na tabeli težak zadatak u okršaju sa Redsima, pobeda nad Kristal Palasom mogla bi da obezbedi četi španskog stručnjaka trofej.

Sastav Roja Hodžsona je sa druge strane po pravilu počeo da posustaje kada je postalo jasno da će opstati u elitnom rangu. Palas je 13. na tabeli sa 38 bodova, 11 više od Fulama koji je prvi ispod crte, uz utakmicu manje, pa je zaista potrebno da se dogodi čudo da ga i sledeće sezone ne gledamo u društvu najboljih. Isti bodovni saldo ima još od petog aprila, kako je u minula dva meča pretrpeo poraze. Posle remija sa Evertonom (1:1), bez bodova je ostao u susretima sa Čelsijem (1:4) i Lesterom (1:2), pa je teško poverovati da može da popravi svoju poziciju u susretu sa liderom.

Jedino čemu mogu da se nadaju Orlovi je da narednog rivala još uvek drži euforija posle velike pobede u Ligi šampiona, kao i da bi Siti mogao da bude u mislima u revanš meču polufinala sa prvakom Francuske (utorak, 21.00), kako je jasno da je u ovom trenutku elitno takmičenje prioritet Građana, ali se čini da sastav iz Mančestera ima dovoljno kvaliteta i iskustva, da i u takvoj situaciji izađe na kraj sa četom sa Selhrst parka.

Umeo je Palas prethodnih godina dobro da namuči Građane. U drugom meču minule sezone je ostao neporažen na Etihadu (2:2), dok je u tekućoj sezoni ipak pretrpeo težak poraz u Mančesteru (0:4). Siti je na poslednjih 10 okršaja slavio u sedam navrata, dva puta nije bilo pobednika u njihovim duelima, dok je sastav iz Londona samo jednom slavio. Poslednji put slast trijumfa je na svom stadionu osetio još 2015. godine.

Posle dužeg vremena kadrovska situacija u redovima Mančester Sitija je odlična, van stroja je samo Džon Stouns koji odrađuje suspenziju, dok Hodžson sa druge strane ima većih problema. U timu neće biti Nejtana Fergusona, Džejmsa Mekartura i Konora Vikama, dok su pod znakom pitanja i nastupi Gerija Kejhila, Mamadua Sakoa i Džejmsa Tomkinsa. Luka Milivojević je u poslednje vreme standardan deo prve postave, pa se od prvog minuta na terenu očekuje i danas.

Na današnjem repertoaru su još tri susreta 34. kola. Brajton će dočekati Lids (16.00), londonski derbi između Čelsija i Fulama se igra na Stamford Bridžu (18.30), dok je večerenji termin rezervisan za okršaj Evertona i Aston Vile (21.00).

16.00: (2,25) Brajton (3,30) Lids (3,25)

Brajton je posle četiri vezana meča bez pobede (dva remija) prvi iznad crte, ima sedam bodova više od Fulama, ali bi i na pet kola do kraja to moglo da bude dovoljno za opstanak, s ozbirom na formu i raspored direktnih konkurenata poput Vest Bromviča i Kotidžera. U minulom kolu su Galebovi pretrepli neočekivan poraz od poslednjeplasiranog Šefilda, koji se i zvanično seli u Čempionšip, pa će na pravi put pokušati da se vrate protiv čete Marsela Bjelse. U prvom okršaju ove sezone slavili su na Eland roud (1:0).

Lids igra fenomenalno, bez poraza ja na šest vezanih utakmica (po tri remija i trijumfa), u minula dva kola je uzeo po bod u duelima sa Liverpulom i Mančester junajtedom, a kolo pre toga je uspeo i da savlada Siti. Sastav sa Eland rouda ima šansu da se domogne plasmana na međunarodnu scenu, šest bodova je iza sedmoplasiranog Totenhema, ali i da ne uspe da se izbori za mesto u Konferencijskoj ligi, sezonu može smatrati itekako uspešnom.

18.30: (1,50) Čelsi (4,00) Fulam (7,50)

Što se tiče londonskog derbija, Čelsi je u minulom kolu ostvario važan trijumf nad Vest Hemom i stekao je tri boda viša u odnosu na Čekićare kada je borba za Ligu šampiona u pitanju. Sa druge strane na dobrom je putu da se domogne i finala elitnog takmičenja, kako je minulog utorka remizirao sa madridskim Realom na stadionu Alfredo di Stefano u španskoj prestonici (1:1) i ima prednost gola u gostima pred revanš na Bridžu. Imaće ipak imperativ pobede u susretu sa Kotidžerima, koji su u prethodnih pet kola osvojili samo bod i to u minuloj rundi protiv Arsenala.

Četi Skota Parkera se smeši još jedan povratak u niži rang, kaska sedam bodova za Brajtonom i bezbednom zonom i do kraja mora da se nada kiksevima Galebova, ali i da pobeđuje, što iz ove perspektive deluje kao nemoguća misija. Ipak, neće se Fulam predati, pobeda nad Plavcima dala bi mu krila i značajno uvećala šanse da može da se zadrži u Premijer ligi, pa će učiniti sve da dođe do podviga.

U prvom ovosezonskom okršaju Čelsi je slavio na Krejven Kotidžu minimalcem i tako došao do šestog vezanog trijumfa u međusobnim duelima. Kolibaši su bez trijumfa nad gradskim rivalom još od 2006. godine.

21.00: (2,05) Everton (3,45) Aston Vila (3,60)

Everton je u seriji od četiri meča bez poraza, ali je samo u minulom kolu slavio, pa je od mogućih 12 bodova osvojio šest. Izabranici Karla Ančelotija imaju meč manje od timova kojima gledaju u leđa, trijumfom bi mogli da se domognu šeste pozicije i četvrtoplasiranom Čelsiju priđu na tri boda zaostatka.

Dok će Karamele voditi veliku bitku za izlazak na međunarodnu scenu u poslednjih pet rundi, Aston Vila je ušuškana u sredini tabele sa 45 bodova (sedam manje od današnjeg rivala), daleko je od izlaska u Evropu, ali što je još važnije još je dalje od opasne zone. O opstanku već neko vreme ne mora da brine, on je i matematički osiguran, pa četa Dina Smita u finiš sezone ulazi potpuno rasterećena. Kao takva bi mogla da pomrsi račune pojedinim timovima, ali ne može da se pohvali dobrom formom. U poslednjih pet rundi osvojila je četiri boda, u minulom kolu tek u sudijskoj nadoknadi izbegla poraz u derbiju Zapadnog Midlandsa protiv Vest Bromviča (2:2). Džek Griliš bi uskoro trebalo da se vrati na teren, ali s ozbirom na nedostatak takmičarskog motiva, jasno je da se sa engleskim reprezentativcem neće bespotrebno rizikovati.

Minuli susret ovih ekipa okončan je remijem (1:1), a interesantno je da će im ovo biti prvi okršaj u tekućoj sezoni.


tagovi

Premijer ligaMančester SitiČelsiFulamLids JunajtedBrajtonKristal PalasEvertonAston Vila

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara