Andreas Grankvist (©Reuters)
Andreas Grankvist (©Reuters)

Grankvist zasukao rukave kako bi spasao Helsingborgov prvoligaški status

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.07.22. | 12:29

Petostruki prvak Švedske sa poslednjeg mesta na tabeli dočekuje Jurgorden (ponedeljak, 19) i 13. kolu šampionata

Ima li nade za petostrukog prvaka Švedske, Helsingborg, da ostane u elitnom rangu? Klub koji je poslednju titulu uzeo 2011. godine, prošle sezone je izborio plasman u prvu ligu Švedske, ali deluje da će već na zimu da se vrati u niži rang. Poslednji je na tabeli, uoči okršaja sa Jurgordenom (ponedeljak, 19) u 13. kolu.

Malo je u skandinavskoj zemlji došlo do pomeranja u rasporedu zbog obaveza pojedinih ekipa u Evropi, pa su oba kluba već odigrali po 13 utakmica. Ni to nije pomoglo Helsingborgu, koji je sakupio samo šest poena i duboko je u zoni ispadanja.

Izabrane vesti

Posle lošeg početka sezone reagovali su u poslednjih nekoliko nedelja trener Jurgen Lenartson i sportski direktor Andreas Grankvist, legendarni štoper Vigana, Groningena, Đenove i Krasnodara, koji je od prošlog leta zamenio kopačke foteljom u matičnom klubu. Zasukali su rukave, Lenartson je dobio nove pomoćnike u bivšim igračima Helsingborga, Matijasu Lindstremu i Alvaru Santosu, dok je Grankvist angažovao od početka leta nekoliko pojačanja.

Prvo je produžena pozajmica sa Arminom Gigovićem iz Rostova do kraja kalendarske godine, zatim su stigli Tomas Rogne i Geteborga i Aleksander Faltsetas na pozajmicu iz Hekena, a očekuje se i potpis brazilskog 27-godišnjeg veziste Dijega Fumake. Bivši vezista četvrtoligaša Pousa Alegrea došao je na preporuku Santosa, proveo je dve nedelje na probi pre nego što mu je ponuđen ugovor. Sada se čeka samo da dobije radnu dozvolu, kako bi čitav posao bio ozvaničen.

Reč je o igraču koji je dobar u defanzivi i oduzimanju lopte, ali koji zna da igra fudbal. Meni je najvažnije to što sam informacije o njemu dobio od pouzdanih ljudi, koji tvrde da može da se adaptira brzo u tim. Ekipa je na prvom mestu“, kazao je Santos.

19.00: (5,80) Helsingborg (3,80) Jurgorden (1,62)

Helsingborgu su neophodni bolji rezultati što pre. Bezbedna zona, 13. pozicija koju trenutno drži Varnamo, udaljena je šest poena. Plej-aut, odnosno 14-plasirani Sundsval, beži Helsinborgu tri boda. Sve je to dostižno, ali neophodno je da se zabeleži još neka pobeda. Jedna, ostvarena do sada, premalo je za opstanak.

Samo što će teško do nje baš ovog ponedeljka. Lenartsonovom timu u goste dolazi trećeplasirani Jurgorden, jedan od favorita za titulu i tim koji je u odličnoj formi. Vezao je tri uzastopna trijumfa, pa se primakao lideru Hekenu na četiri poena zaostatka.

Ova dva tima su se sastala već početkom maja. Tada su unapred, u okviru 16. kola, odigrali u Stokholmu 2:2. Vodio je Helsingborg u 21. minutu sa 2:0 golovima Tahe Alija, međutim Jurgorden je posle autogola Davidsena i pogotka Hiena u 92. minutu stigao do boda. Na pet od poslednjih šest prvenstvenih mečeva ova dva tima došla je igra GG, a kvota u Mozzartu na to da će tako da bude i danas je 1,80.

ŠVEDSKA 1 - 13. KOLO

Subota

Malme - Varberg 3:0 (1:0)

/Berget 45pen, Kristijansen 64, Birmančević 87/

Degerfors - Norćeping 1:1 (0:1)

/Salmon 90 - Agardijus 6/

Nedelja

Mjelbi – Heken 1:2 (1:0)

/Gustafson 40 – Bengtson 50, Jusef 81/

Elfsborg – AIK Stokholm 2:2 (1:1)

/Henrikson 25, Stefaneli 71ag – Stefaneli 17, Kimpioka 49/

Kalmar – Sirijus 1:1 (1:1)

/Olafson 34 – Larson 12/

Ponedeljak

19.00: (1,70) Hamarbi (3,70) Geteborg (5,20)

19.00: (5,80) Helsingborg (3,80) Jurgorden (1,62)

19.00: (1,60) Vernamo (3,90) Sundsval (5,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

JurgordenHelsingborgŠvedska 1Andreas Grankvist

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara