Sotiris Ninis (©Reuters)
Sotiris Ninis (©Reuters)

„Grčki Mesi“ i njegova karijera kao upozorenje za sve „medijske supertalente“

Vreme čitanja: 5min | pon. 01.11.21. | 12:47

Od Sotirisa Ninisa se očekivalo da će da ostavi dubok trag u evropskom fudbalu, ali posle 11 godina bez trofeja došao je do toga da greje klupu u osrednjem superligašu Volosu i da se nada da će protiv Jonikosa (ponedeljak, 18.30 časova) da se barem na kratko nađe na terenu

Nikome ko je pratio fudbal početkom prošle decenije nije moglo da promakne ime Sotirisa Ninisa. Bio je velika nada grčkog fudbala, briljirao je u dresu Panatinaikosa i svi su bili ubeđeni u to da će hitronogi krilni fudbaler da dostigne zvezde. Od toga ipak nije bilo ništa, trag je ostavio samo na kompjuterskim igricama, dok je u stvarnosti napravio tek ispodprosečnu karijeru. Dovoljno samo da posluži kao upozorenje za sve mlade igrače koji prerano pomisle da su napravili nešto veliko, samo zbog nekoliko hvalospeva u medijima.

Ninis ih je u Grčkoj doživeo kao malo koji fudbaler pre ili posle njega. Čak ni ona generacija reprezentacije koja se 2004. godine podigla na evropski tron nije mogla da se meri sa Ninisovim statusom u medijima. Dobio je nadimak „Grčki Mesi“, za koji je sam priznao da mu je u početku bio simpatičan, taman toliko da se šali sa saigračima na sopstveni račun na treninzima, ali da je vremenom postao veći teg nego što je uopšte mogao da nasluti.

Izabrane vesti

18.30: (2,75) Jonikos (2,80) Volos (2,75)

Svaki put kada bi pročitao negde to poređenje sa slavnim Argentincem noge bi mu se još malo čvršće vezale, a pritisak postao još nepodnošljivije teži. Ništa nije slutilo da bi moglo da pođe toliko po zlu kada je Ninis debitovao za Panatinaikos 2007, sa svega 16 godina i devet meseci života. Postao je drugi najmlađi debitant u istoriji Zelenih, koji su tih sezona još bili konkurentni Olimpijakosu, a već posle mesec dana je postigao svoj prvi gol i tako postao drugi najmlađi fudbaler koji je dao gol u grčkoj Superligi.

Na kraju sezone 2006/07 Ninis je izglasan za najboljeg mladog igrača u sezoni, a tog leta je omladinsku reprezentaciju Grčke vodio do finala Evropskog prvenstva, gde su Heleni izgubili od Španije sa 1:0, pogotkom Danija Pareha.

Naredne godine je Ninis debitovao za A selekciju kod Ota Rehagela, protiv Kipra (2:0). Postigao je pogodak i postao tako najmlađi strelac Grčke, sa 18 godina i 125 dana.

Sa Panatinaikosom je Ninis te sezone igrao u Ligi Evrope, prošli su grupnu fazu, a u šesnaestini finala su naleteli na Romu. Meč u Rimu u martu 2010. verovatno mu je bio najbolji u karijeri, sa golom i dve asistencije predvodio je Zelene do pobede sa 3:2 i prolaska dalje. Pritom, to je bila ona generacija Vučice koja je jedina bila konkurentna Murinjovom Interu, koji je te sezone osvojio tripletu.

Panatinaikos je završio sezonu sa duplom krunom, osvojio je Superligu i Kup Grčke. Tada je Ninis bio na vrhuncu slave.

Nije odmah to naplatio transferom. Ubedili su ga Atinjani da ostane još malo u klubu, pa je produžio ugovor. Kriza u Panatinaikosu je tada već počela da uzima maha, Olimpijakos je preuzeo primat, a Zelenima je ona 20. titula iz 2010. za sada poslednja. Čim su rezultati bili slabiji Ninis je osetio drugu stranu onoga što donosi slava. Kada god bi Panatinaikos ostvario loš rezultat, on bi bio glavni krivac. Brojali su mu se golovi i asistencije, a kako ih je bilo manje nego sezonu pre, kritike su bile mnogo veće. Konačno, klub je napustio na leto 2012. godine, kao slobodan igrač je prešao u Parmu.

Verovali su u Italiji da su angažovali kapitalca. Pamtilo se na Apeninima kako je odigrao na Olimpiku, bili su ubeđeni u Parmi da će takve partije da ponavlja u kontinuitetu.

Istina je međutim da je za mladog grka Serija A bila previše zahtevna, pogotovo na taktičkom planu. Nije uspeo da odgovori izazovima, upao je u krizu i dopustio je Džonatanu Bijabijaniju i Marku Markioniju da mu otmu minutažu. Samo pet puta je bio starter, sakupio je svega 15 nastupa i zabeležio dve asistencije.

Probao je naredne sezone da oporavi karijeru pozajmicom u PAOK-u, ali tamo je takođe bio epizodista. Usledio je zatim raskid ugovora sa Italijanima i povratak u Panatinaikos. Na prvom meču u Zelenom dresu je dao gol i proglašen je za igrača meča, ali je vrlo brzo i tu skliznuo na klupu. „Grčki Mesi“ nije znao kako da bude lider ekipe, euforija zbog njegovog povratka je ekspresno splasla, a posle godinu i po dana je usledio novi raskid ugovora.

Ninis je posle toga imao dve loše epizode u Belgiji, u dresovima Šarlroe i Mehelena, a zatim i dve očajne u Izraelu, gde je igrao za Makabi Petah Tikvu i Hapoel Aškelon. Čitavu sezonu 2019/20 je proveo bez kluba, razmišljao je o odlasku u penziju iako tada još nije napunio ni 30 godina, a na kraju je dobio poziv grčkog superligaša Volosa.

Prošle sezone je imao solidnu minutažu, odigrao je ukupno 25 utakmica i zabeležio četiri asistencije. Ove je to znatno lošije, na terenu je u prvenstvu proveo svega 73 minuta, raspoređeno na četiri meča. Još je bez učinka. Novu šansu Ninis čeka ovog ponedeljka od 18.30 časova, kada će njegov Volos probati da dođe do pobede na gostovanju Jonikosu. Ninisovom timu svaki bod je važan u borbi za plej-of, pošto bi plasman tamo bio prava premija za ekipu koja je do pre dve sezone igrala u drugom rangu.

U prošlom kolu je Volos izgubio od AEK-a iz Atine sa 3:1, a Ninis je u igru ušao u 77. minutu, pri rezultatu 2:0. Vikend pre toga je odigrao 11 minuta u onoj sjajnoj utakmici sa PAOK-om u Solunu, na kojoj je Andrija Živković postigao dva gola, a crno-beli ispustili prednost od 4:1, koju su imali na poluvremenu.

Ninis je sada već dobrano zagazio u 32. godinu, karijera mu je pri samom kraju. Nije uspeo da se izbori sa pritiskom, pogrešio je pri izboru kluba i lige kada je prvi put išao u inostranstvo i nikada nije pronašao izlaz iz te zečije rupe u koju je upao. Ostaće mu još neko vreme ime upisano u onoj knjizi rekorda, kao i 33 nastupa u dresu reprezentacije Grčke. Dovoljno samo da mladi fudbaleri, koji sada pune medijske stranice kao novi „supertalenti“, nauče na Ninisovim greškama.

GRČKA 1 – 8. KOLO

Subota

PAOK – Smirnis 4:1 (1:1)

/Švab 5pen, Sviderski 66, Mihailidis 72, Augusto 90+4pen – Pamlidis 14/

Panetolikos – Olimpijakos 1:2 (1:1)

/Vergos 19 – Soares 13, El Arabi 70/

Nedelja

Lamija – Atromitos 2:2 (1:1)

/Papadopulos 45+1a.g, Arabuli 79 – Strungis 19, Vasilantonopulos 58/

Panatinaikos – OFI Krit 0:0

Janjina – Asteras 1:1 (1:1)

/Brener 37 – Sito 34/

AEK Atina – Aris 2:1 (2:0)

/Mitroglu 16, Matalos 37pen – Garsija 73/

Ponedeljak

18.30: (2,75) Jonikos (2,80) Volos (2,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1Sotiris NinisVolos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara