Džek Griliš (Foto: Reuters)
Džek Griliš (Foto: Reuters)

Griliš #1, još samo Lukaku preko 100.000.000, Špancima mnogo bilo i sa nulom manje

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.09.21. | 16:38

Korona vrus potpuno poremetio fudbalsko tržište, pa su izuzev Nemaca svi trošili manje nego pre. Španci posebno

Nije kao na najvećoj svetskoj berzi, smeštenoj na Vol stritu, zvonce označilo kraj, već časovnik FIFA. Nije ni promet bio u bilionima dolara, nego je dohvatilo tek koju milijardu. Ipak evropska fudbalska pijaca bar na teritoriji najvećih liga, takozvane petice, na kojoj su godinama najaktivniji i najizdašniji engleski kupci i ovog leta je, bar po broju informacijama koje su fluktuirale kroz javost, bacila na margine sva ostala dešavanja na planeti.

Čak i oni kojima fudbal nije tako blizak, osetili su bar deo tenzije što "tamo neki" Mbpape (ne)prelazi u Real, uverili se da je moguće da se zaljulja ogromno evropsko tle čak iz omalenog i hiljadama kilometara udaljenog Katara, videli da (skoro) svaka fudbalska ljubav, pa i jedna od najvećih - Mesija i Barselone - zna da uvene ako se ne "zaliva" parama koje ipak nisu (jedino) merio kvaliteta, što su želeli da pokažu Mančester Junajted i Ronaldo kad se Portugalac vratio na svoje drugo ostrvo sreće.

Izabrane vesti

Kad smo već kod ostrva onog koje daleko bliže Evropi od rodnog mesta Portugalca, ponovo je Velika Britanija, odnosno njen južni i centralni deo, prefarban u zastavu Engleske, imao najveći uticaj na letnje (fudbalske) tokove novca.

Iako su klubovi Premijer lige bili ne samo za 11 odsto skromniji nego prošle godine na pojačanja u najavi (istorija uči da nije svaki dolazak igrača pojačanje), već su "štedeli" više nego prethodnih šest leta, ipak su potrošili 1.140.000.000 funti (1.330.000.000 evra) za angažovanje 148 fudbalera, bilo da su u pitanju “stalni prelasci“ ili pozajmice, što je za 16 više nego 2020, odnosno 20 nego 2019.

Kada je u pitanju ovakav vid potrošnje, na drugom mestu, ali sa ogromnim zaostatkom su njihove kolege iz Serije A koje su za angažovanje novih igrača izdvojile oko 550.000.000 evra. Naravno i Italijani su zbog značajno oskudnijih priihoda uslovljenih pandemijom korona virusa, bili prinuđeni da uključe mod štednje, pa su tako ovog leta na angažovanje igrača potrošili 175.000.000 manje nego u 2020. Najskuplji Englez je ujedno i najskuplje planetarno pojačanje ovog leta: Džek Griliš, nova zvezda Mančester Sitija sa cenom od 117.500.000 evra koje će ga opterećivati u narednom periodu.

Na trećem mestu je nemačka Bundesliga, jedina iz liga petice koja je uvećala potrošnju. Njeni klubovi su izdvojili 415.000.000 evra, odnosno 125.000.000 više nego 2020. godine. Izdvajaju se transferi Dajoa Upamekana (42.500.000 evra) i Donjela Malena (30.000.000).

Na četvrtom je francuska Liga 1 sa 375.000.000, za razliku od 430.000.000 evra izdvojenih prošlog leta, pošto je PSŽ uspeo da bez obeštećenja dovede Lionela Mesija, Đanluiđija Donarumu i Serhija Ramosa, a Olimpik iz Liona Džeroma Boatenga.

Na petom mestu je španska Primera sa samo 295.000.000 utrošenih na obeštećenja i pozajmice novih igrača (395.000.000 je potrošeno 2020).

Glavni razlozi za ovo "cicijašenje" Španaca vidljivi su i laicima. Prvi - sa propalim pokušajem osnivanja Superlige, iz SAD, tačnije iz kancelarije finansijske korporacije "JP Morgan", Realu, Atletiku i Barseloni nisu stigle obećane stotine miliona dolara. Drugi - Barselona. Nova uprava posle kopanja podataka o istorijskom dugu zbog kog navodno nije imala ni teoretske šanse da zadrži Mesija, prethodnih meseci bila je preokupirana zakopavanjem ogromnog finansijskog kratere, dok su "rupe" u timu "krpljene" igračima za čiji dolazak nije trebalo da se izdvoji novac na ime obeštećenja. Treći - Real, takođe godinama, pa i decenijama, jedan od najvećih "rasipnika". Šefovima kraljevskog kluba je renoviranje Santjago Bernabeua vezalo ruke da ih ne zavlače duboko u kasu bez dna prilikom angažovanja velikih zvezda, dok ih je pamet prizvala da je možda bolje da sada ne bacaju 200 i kusur miliona za dolazak "onog lika" s početka teksta, nego da sačekaju zimu kada s njim, šest meseci pre isteka Mbapeovog ugovora sa PSŽ mogu da sklope ugovor bez transefra i jednog centa francuskom klubu.

Rodrigo de Paul je tako sa cenom od skromnih 35.000.000 evra najskuplje pojačanje Primere, dok su još samo sedmorica u Španiji prebacili osmocifreno obeštećenje.


NAJSKUPLJI TRANSFERI PREMIJER LIGE

NAJSKUPLJI TRANSFERI PRIMERE

NAJSKUPLJI TRANSFERI BUNDESLIGE

NAJSKUPLJI TRANSFERI SERIJE A

NAJSKUPLJI TRANSFERI LIGE 1

NAJSKUPLJI TRANSFERI VAN LIGA PETICE



tagovi

Džek GrilišRomelu LukakuDžejdon SančoDajo UpamekanoLionel MesiSerhio Ramosletnji prelazni rok 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara