GRUPA D: Društvo starih znanaca i uljez Šerif - Benzema tata, Vinisijus odrastao, Inter rupe zakrpio

Vreme čitanja: 9min | sre. 15.09.21. | 08:15

Real Madrid i Inter favoriti za nokaut fazu, dok Šahtjor iz prikrajka vreba šansu da se ušunja među najboljih 16; Šerif je tu da uživa, a svaki dati gol ili osvojen bod može da bude jedino bonus na vanserijski uspeh ostvaren plasmanom u elitu

Žreb u Istanbulu krajem avgusta se malo poigrao, te u grupi D odlučio da ponovo objedini stare znance iz prošlogodišnjeg izdanja Lige šampiona - Real Madrid, Inter i ukrajinski Šahtjor. Nema Borusije iz Menhengladbaha, ali to kod pomenutih velikana neće probuditi ama baš nikakvu nostalgiju, jer je Menš lani napadačkim fudbalom izranjavao Šahtjor i Inter oduzevši im nokaut fazu, a nije bilo lako ni Kraljevskom klubu. Umesto nemačkog predstavnika, sada je tu "najveći uljez" elitnog takmičenja, Šerif iz Tiraspolja. Grupa D se diči sa dva bivša prvaka Evrope koji zbirno imaju 16 titula (Real 13, Inter 3) i ako ne bude iznenađenja, njih ćemo gledati i u nokaut fazi. Ali Šahtjor je u prošlom izdanju evropske elite pokazao da voli iznenađenja - Realu su na koži ostala urezana dva poraza, dok Inter tada nije planirao da će mu Rudari oteti iz ruku četiri boda.

REAL MADRID

Izabrane vesti

Hoćete da pričamo o veličini Real Madrida? Mnogi će se složiti da u Evropi, pardon na svetu, nema većeg kluba. Nije Kraljevski klub veliki samo zato što je pokoravao Stari kontinent 13 puta, u šest navrata češće od najbližeg mu pratioca Milana. To jeste odrednica moći, ali njena esencija je u tome što će i kada istog leta ostane bez Serhija Ramosa i Rafaela Varana stajati u najužem krugu favorita za Ušati pehar. Kvote kažu da veće šanse za evropsku krunu imaju samo Pari Sen Žermen, Mančester siti, Bajern i Liverpul. Čak ni Čelsi koji brani šampionski naslov i jedan od najkompletnijih timova na svetu. Jasno je ko je favorit za čelo grupe D.

Prošle sezone Blankosi su dobacili do polufinala gde ih je zaustavio potponji šampion Čelsi. Njihova dominacija na evro sceni ogleda se i kroz činjenicu da su od sezone 2010/11, pa do danas igrali polufinalne dvomeče devet od 11 puta. Propuštali su borbu za finale jedino u sezonama 2018/19 i 2019/20. U odnosu na prošlu takmičarsku godinu Zinedina Zidana je na klupi zamenio Karlo Anćeloti. Zi-zu je kao kormilar doneo Realu tri tri titule prvaka Evrope, ali ne treba zaboraviti da je Karleto 2014. godine sa Blankosima prekinuo evropski post koji je trajao 11 godina pobedivši Atletiko u finalu.

Starosedeoci poput Tonija Krosa i Luke Modrića koji predstavljaju motor na centru igrališta bili su prisutni i za vreme Anćelotijevog prvog mandata, pa Italijanu nije bilo potrebno mnogo vremena da dovede mašinu na idealnu radnu temperaturu. Mislimo napadački, jer je Real otvorio primeru sa 13 golova na prve četiri utakmice. Karim Benzema igra kao mladić i već je sakupio pet golova i četiri asistencije, ali teško da će moći bilo šta da napravi sam kao pre dve godine kada je Realu uz ogromnu podršku drugog vojvode Serhija Ramosa doneo titulu u Španiji.

Možda će neko na prvu loptu pomisliti da preterujemo, ali Realova sezona će u mnogome zavisiti od doprinosa Žuniora Vinisijusa. Leta 2018. je stigao na Bernabeu iz Flamenga i sada konačno deluje da je dete odraslo, da je spremno da ponese ogroman teret na svojim plećima. Samo ćemo reći da je prošle sezone na 35 mečeva Primere postigao tri gola, a da u aktuelnoj već posle četiri utakmice ima jedan više.

"Jedina razlika u odnosu na starog i novog Vinisijusa je što je hladnokrvniji u završnici. Odličan je u situacijama jedan na jedan i nadam se da će tako nastaviti", zna Karlo Anćeloti kako je mladi Brazilac napravio prekretnicu.

Zavisiće sezona i rezultati od Vinisijusovih igara, ali u igri je još jedan podjednačko značajan faktor - povrede. Ako zaobiđu Edena Azara koji je konačno počeo da dobija obrise onog Čelsijevog mađioničara, odnosno ako Geret Bejl bude bio zdrav i raspoložen za igru, pucaće Real iz svih oružja. Međutim, najbitnije je da povrede budu što dalje od Karima Benzeme jer bez svog fudbalskog oca, porodica možda može da preživi grupu, ali nokaut fazu teško. Nedostaje joj prava alternativa za čoveka koji je sa 71 golom četvrti strelac u istoriji takmičenja. Luka Jović i Marijano Dijaz su ipak svetlosnim godinama daleko od onoga što legendarni Francuz može da pruži.

Mogao je Real Madrid Ligu šampiona da napadne sa francuskim tandemom Benzema - Mbape, ali Pari Sen Žermenu je 200.000.000 evra bilo malo. Mbape je bio centralna tema nedavno završenog prelaznog roka, u kojem se na kraju Real pojačao sa dva fudbalera. David Alaba je stigao da popuni rupu koju je odlaskom ostavio Ramos, a osim njega u prestonicu je stigao supertalentovani Eduardo Kamavinga i već postigao gol na debiju.

Real Madrid ponovo na okupu ima selekciju vrhunskih fudbalera, ali za razliku od nekih drugih favorita ne raspolaže tolikom dubinom, odnosno nema adekvatnu zamenu za dobar deo startne postave.

PROJEKTOVANIH 11


INTER

Možda i nije tako loše što je Inter prošle sezone okončao Ligu šampiona kao četvrti u grupnoj fazi, jer pitanje je da li bi imao snage za titulu u Italiji da je ratovao na dva fronta. Devetogodišnja dominacija Juventusa je prekinuta, ali od tada se u taboru Neroazura mnogo šta promenilo.

Znalo se da će minulog leta Inter morati da rešava finansijske probleme, a počelo je prodajom jednog od najvrednijih igrača u taboru. Kada kažemo najvrednijih, ne mislimo na novac. Malo je igrača na svetu poput Ašrafa Hakimija koji se preselio u Pari Sen Žermen za 60.000.000 evra. Bio je to prvi veliki udarac početkom jula, a mesec i kusur dana kasnije stigao je novi, onaj manje očekivan jer je Romelu Lukaku početkom prelaznog roka pričao da sigurno ostaje u na Meaci. Pojavio se Čelsi, ponudio 115.000.000 za svog bivšeg napadača i Inter nije imao kud, jer je i Belgijanac poželeo povratak na Stamford Bridž.

(2,65) Inter (3,35) Real Madrid (2,85)

Međutim, kada podvučemo crtu i sumiramo ono što je milanski klub uradio zaključno sa prvim septembrom, zaključak je da je odlično poslovao. Besparica je prošlost jer se u kasu slilo oko 190.000.000 evra, a dovedene su adekvatne alternative na koje je za sada potrošeno 36.000.000 (Veći deo novca za Koreu biće isplaćen Laciju sledećeg leta). Naravno, Anhel Korea nije Romelu Lukaku, niti je Denzel Damfriz Ašraf Hakimi, ali je reč o više nego dostojnim zamenama. Vrhunski potez napravljen je krađom Hakana Čalhanoglua od gradskog rivala bez ijednog uloženog centa, a veteran Edin Džeko (takođe stigao bez obeštečenja) je već pokazao da će njegovo iskustvo mnogo doprineti šampionu Italije u borbi na više frontova.

Da ne zaboravimo i promenu na klupi gde je umesto Antonija Kontea stigao Simone Inzagi. Još jedan odličan potez uprave budući da mlađi od braće Inzagi forsira identičan sistem igre 3-5-2. Dakle, Lautaro je navikao na podršku u napadu i dolaskom Inzagija ta praksa će se nastaviti, a pritom je doveo Koreu kojeg odlično poznaje jer ga je trenirao u Laciju.

Za razliku od prošle sezone, Inter u elinto takmičenje ulazi sa aurom šampiona Serije A, a to nije mala stvar. Upoznao se lani sa kvalitetima Šahtjora, tima koji će morati da pobedi bar jednom ukoliko želi u osminu finala koju nije igrao punih devet godina. Poslednji put tamo se obreo u sezoni 2011/12, a eliminisao ga je Olimpik Marselj sa ukupnih 2:2 zahvaljujući pravilu gola u gostima koje više ne važi.

PROJEKTOVANIH 11

ŠAHTJOR

Kažemo Šahtjor, a mislimo najveća brazilska kolonija u Evropi. Osetio je Real Madrid prošle sezone na svojoj koži dokle sežu fudbalski kvaliteti ukrajinsko-južnoameričke egzotike. Tada je Rudare sa klupe prodvodio Luis Kastro, a u maju ove godine zamenio ga je jedan od najtalentovanijih italijanskih trenera Roberto de Zerbi. Pravio je čuda sa Sasuolom, a Neroverdi su pod njegovim kormilom negovali jedan od najdopadljivijih stilova igre u Italiji, a i šire. Zato od Šahtjora treba očekivati direktan, napadački fudbal, sa mnogo odigravanja iz prve, duplih pasova, smislenih akcija.

Istina, vicešampion Ukrajine se kroz iglene uši provukao do glavnog žreba Lige šampiona. U plej-ofu za grupnu fazu, slavio je u prvom činu dvomeča sa Monakom minimalnim rezultatom, a već na poluvremenu revanša na Olimpijskom stadionu u Kijevu gde igra utakmice zbog ratnog stanja u Donjecku, gubio je 2:0. Marlos mu je udahnuo nadu dvadesetak minuta pre kraja, a u produžecima ga je dalje odveo autogol Agilara iz 114. minuta.

Mogao je Šahtjor i bolje da prođe na žrebu, ali mu predstave koje je prikazao protiv Reala prošle sezone (3:2 u Španiji, 2:0 u Ukrajini), ne dozvoljavaju da klone duhom, već da veruje da ponovo može da ugorzi najtrofejniji klub Evrope. Protiv Intera je minule sezone upisao dva remija mirnih mreža i za fudbalske realiste, jedina šansa za nokaut fazu mu je da ne poklekne u mečevima sa Neroazurima... Uz naravno svih šest bodova protiv Šerifa. Ali o kalkulacijama ćemo podrobnije za koji mesec.

Činjenica je da Rudari sa čak 13 Brazilaca u timu imaju ozbiljana oružja kako pred protivničkim golom, tako i u pogledu onih koja će čuvati njihov. Gazda Rinat Ahmetov nije žalio para, te je sa uloženih 46.500.000 priredio drugi najizdašniji prelazni rok u klupskoj istoriji. Pritom je Šahtjor prodavao na sitno. Roberto de Zerbi je povukao sa sobom štopera Marlona iz Sasuola za 12.000.000 evra, a Pedrinjo koji je stigao iz Benfike za 18.000.000 postao je druga najskuplja akvizicija u istoriji kluba (posle Bernarda).

Šahtjoru je ovo peta uzastopna sezona kako igra grupnu fazu Lige šampiona, samo što za razliku od prethodne četiri više nema etiketu šampiona Ukrajine koju mu je preoteo Dinamo. Otuda ovolika investicija prvog čoveka kluba. Da bi se povratila titula na domaćoj sceni, odnosno da se potraži prva osmina finala od sezone 2017/18 kada ga je eliminisala Roma. Naravno, neće biti sramota ni da nokaut faze ne bude, ali je u tom slučaju treće mesto imperativ. Jer fuzija trenera kakav je De Zerbi i majstora sa loptom poput Alana Patrika, Tetea, Traorea, Solomona i Pedrinja, Šahtjor bi automatski stao uz rame sa favoritima za trofej Lige Evrope.

PROJEKTOVANIH 11



ŠERIF TIRASPOLJ

Koračao je kvalifikacije tiho, kao klub koji nikada nije igrao Ligu šampiona, a grupnu fazu Lige Evrope tek u dva navrata. Rutinski je izbacio albansku Teutu, lakše nego što se očekivalo elimisao je Alaškert, a u Ljutice Bogdana su zadovoljno trljali ruke kada su videli da će im moldavski Šerif biti protivnik u trećoj rundi. A nije trebalo. Ipostavilo se da je reč o znatno kvalitenijem timu u odnosu, na ugao gledanja njegovih rivala. Upravo mu je to uzimanje "zdravo za gotovo" bio jedan od aduta. Ostale je pokazao na fudbalskom borilištu gde se zainatio da prkosi šansama koje konstatno nisu bile na njegovoj strani.

Pala je Crvena zvezda posle remija u Beogradu i minimalnog poraza u Tiraspolju. Tako smo umesto meča Zvezda - Dinamo u plej-ofu za Ligu šampiona, dobili duel šampiona Hrvatske i Moldavije. Izgleda da ni Dinamo nije ozbiljno shvatio Žuto-crne. Dobio je tri komada u Tiraspolju, koja nije uspeo da nadoknadi na Maksimiru gde je bilo 0:0.

Ispostavilo se već posle eliminacije crveno-belih da Šerif ima fudbalske znalce poput Franka Kastanjede, Dimitriosa Kolovosa, Adame Traorea i Luvanora. Ipak, moraće Šerif na megdan Realu, Interu i Šahtjoru bez najubojitijeg strelca, budući da se Luvanor krajem avgusta preselio u saudijski Al Tavon. Kao alfa i omega ekipe ostao je kapiten Kastanjeda koji je prošle sezone upisao 32 gola i 16 asistencija na 39 mečeva. Nije mnogo spustio gas ni na startu aktuelne pošto računajući domaće prvenstvo i kvalifikacije ima tri gola i šest asistencija na 12 mečeva.

Na Šerifu nije da razmišlja o rezultatima ili potencijalnom plasmanu nakon šest rundi. Kao što reče njegov vezista Sebastijan Til "Od ovog momenta počinjemo da uživamo." I treba da uživaju protiv najtrofejnijeg evropskog kluba, protiv šampiona Italije, protiv jednog od najmoćnijih timova istočne Evrope u ovom veku. A svaki bod koji uzmu (ako uzmu) biće samo još veća potvrda da su ovog leta napravili neizbrisivu priču za klupske almanahe.

PROJEKTOVANIH 11

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

GRUPA E

Barselona - Bajern 0:3 (0:1)

/Miler 34, Levandovski 56, 85/

Dinamo Kijev - Benfika 0:0

GRUPA F

Jang Bojs - Mančester junajted 2:1 (0:1)

/Mumi Ngamaleu 66, Sibačo 90+5 - Ronaldo 13/

Viljareal - Atalanta 2:2 (1:1)

/Trigeros 39, Gruneveld 73 - Frojler 6, Gosens 83/

GRUPA G

Sevilja - Salcburg 1:1 (1:1)

/Rakitić 42 penal - Sučić 21/

Lil - Volfzburg 0:0

GRUPA H

Čelsi - Zenit 1:0 (0:0)

/Lukaku 69/

Malme - Juventus 0:3 (0:3)

/Sandro 23, Dibala 45pen, Morata 45+1/

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,33) Mančester Siti (5,90) RB Lajpcig (9,50)

21.00: (13,0) Klub Briž (6,75) PSŽ (1,25)

GRUPA B

21.00: (1,65) Atletiko Madrid (3,60) Porto (6,75)

21.00: (1,55) Liverpul (4,40) Milan (6,50)

GRUPA C

18.45: (5,90) Bešiktaš (4,20) Dortmund (1,62)

21.00: (3,05) Sporting (3,35) Ajaks (2,50)

GRUPA D

18.45: (4,40) Šerif (3,50) Šahtjor (1,95)

21.00: (2,65) Inter (3,40) Real Madrid (2,80)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Real MadridInterLiga šampionaŠerifŠahtjor

Obaveštavaj me

Inter
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara