FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Gvardiolina kletva je skinuta: Dortmund se “samoubio” i poslao Siti u polufinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.04.21. | 23:00

Milioneri individualnim greškama otvorili put mančesterskom timu među četiri najbolja u Evropi – 1:2 (1:0)

Ne može bez drame. Nije moglo protiv Liverpula, Totenhema i Liona, pa tako ni večerašnji meč na Signal Iduna Parku nije bio izuzetak. Ali uz jednu veliku razliku u odnosu na dvomeče sa pomenutim rivalima - Mančester Siti je iz četvrtfinala konačno izašao kao pobednik. Pep Gvardiola je skinuo kletvu i tek u svojoj petoj sezoni uspeo da odvede Građane do polufinala, prvog u svojoj eri na Etihadu i tek drugog u istoriji engleskog kluba.

Nije bio dominantan kako su mnogi prognozirali (barem ne rezultatski) neposredno nakon žreba, ali nije ni morao. Dortmund je više od pola sata imao rezultat koji ga vodi dalje, naterao šeike da još jednom pod znak pitanja stave decenijski projekat i sve uložene milione, ali se u drugom poluvremenu "samoubio" individualnim greškama i društvo među najbolja četiri tima Evrope prepustio Sitiju – 1:2 (1:0).

Izabrane vesti

Odlučio je Gvardiola da "ne izmišlja toplu vodu", što je ranije i te kako umeo da radi u odlučujućim utakmicama u sezoni. Sastav koji je slavio na Etihadu ponovio je i ove večeri, uz minimalnu promenu na levom boku, gde je umesto Žoaa Kansela počeo Oleksandr Zinčenko. Da je zadovoljan prošlonedeljnim izdanjem potvrdio je i Edin Terzić, pošto je "prepisao" tim iz prvog meča.

Sama utakmica bila je identična onoj od pre osam dana u Mančesteru. S tim da je Siti u uvodnih četvrt časa igre uprkos tome što je kontrolisao meč bio dosta rezervisan, svestan da bi primljen gol mogao da ga dovede u nezgodnu situaciju. Upravo to se i dogodilo. Džudu Belingemu je prethodne nedelje na Etihadu poništen, prema mišljenju mnogih, čist gol (kada je oduzeo loptu Edersonu, a rumunski sudija Oliviju Hategan dosudio opasnu igru) i engleski vezista je odlučio da sam istera pravdu.

Sačekao je u 15. minutu jedan odbitak na ivici šesnaesterca, namestio se na jaču nogu i neodbranjivo pogodio desni ugao Edersonovog gola. Sa svega 17 godina i 289 dana postao je najmlađi engleski fudbaler koji se upisao u strelce u Ligi šampiona i drugi najmlađi igrač u nokaut fazi, odmah iza Bojana Krkića.

Od tog trenutka Siti je zaigrao znatno konkretnije i već do poluvremena mogao da preokrene rezultat. Nekarakteristično Gvardiolinim timovima pretili su Građani iz prekida, pokušavali sa distance, iz razloga što gustu odbranu Milionera, neretko sačinjenu i od osmorice-devetorice fudbalera, nisu uspevali da probiju i "ušetaju se u gol", kako obično rade. Najbolju priliku za izjednačenje imali su takođe udarcem sa distance. Kevin de Brujne se desetak minuta nakon primljenog gola našao u situaciji identičnoj onoj koju je imao Belingem, šutirao je "iz kolena", ali umesto "pauka" pogodio - prečku.

A u nastavku - Dortmundovo uzdrmano samopouzdanje na delu. Pucanj u jednu nogu početkom drugog dela, zatim i u drugu dvadesetak minuta kasnije. Siti ništa nije morao da radi. Dortmund je samog sebe eliminisao. Emre Džan (poprilično slabo izdanje nemačkog veziste u čitavom dvomeču) je u 54. minutu centaršut Fila Fodena sa levog boka zaustavio rukom, pravdao se kako je prvo odigrao glavom, ali visoko podignutu ruku, daleko od tela, nije mogao da opravda. Rijad Marez je preuzeo odgovornost i uspešno realizovao udarac sa bele tačke, koji je Sitiju neretko bio slaba tačka ove sezone.

Dortmundu remi nikako nije odgovarao, međutim, ekipa Edina Terzića govorom tela nije ni pokazala da ima ideju i želju da stigne makar do produžetka. Umesto toga, dodatno je pogurala Siti ka polufinalu. Dvomeč je odlučen u 75. minutu golom Fila Fodena, mada su gosti i ranije mogli da "ubiju" neizvesnost. Tri minuta nakon penala Rodri je posle kornera pogodio prečku, a samo šezdesetak sekundi pre potpunog preokreta De Brujne je po levoj strani "promešao" odbranu Dortmunda i gađao snažno, ali ne i dovoljno precizno.

Na kraju tačku stavlja Foden, isti igrač koji je odlučio i prvi susret. Izvukao se na šesnaesterac posle jednog kornera, sačekao dodavanje Bernarda Silve i pogodio bliži ugao, koji je mogao i morao da sačuva Marvin Hic. Siti je prošao neokrnjen, uspeo je da probije barijeru četvrtfinala, ali ga na pretposlednjem koraku čeka Pari Sen Žermen, neuporedivo veći izazov od nemačkih Borusija.

Borusija Dortmund - Mančester Siti 1:2 (1:0), prvi meč 1:2

/Belingem 15 - Marez 54pen, Foden 75/

Stadion: Signal Iduna park

Sudija: Karlos del Sero Grande

Dortmund (4-3-3): Hic – Mori, Akanđi, Humels, Gereiro – Belingam, Džan, Daud – Knauf, Haland, Rojs

Mančester Siti (4-3-3): Ederson – Voker, Dijas, Stouns, Zinčenko – Gundogan, Rodri,De Brujne – Marez, Silva, Foden


tagovi

Mančester SitiBorusija DortmundLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara