Gvinejin napadač Žoze Kante (desno) je bio asistent kod gola (AFP)
Gvinejin napadač Žoze Kante (desno) je bio asistent kod gola (AFP)

Gvineja bez Sejdube Sume jedva pobedila desektovanog autsajdera (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 10.01.22. | 19:06

Malavi je imao samo dvojicu igrača i dvojicu golmana na klupi

Reprezentacija Gvineje je trijumfalno startovala na Kupu afričkih nacija u Kamerunu. U prvom meču grupne faze je savladan autsajder Malavi sa 1:0, a pobeda je ostvarena u prilično čudnim uslovima.

Korona virus je desetkovao oba tima uoči meča. Gvineji su nedostajala sedmorica fudbalera, a nesrećni Malavi je bio u još goroj situaciji pošto je rumunski selektor Mario Marinika na klupi za rezerve imao samo dvojicu igrača i dvojicu golmana. Malavi je svakako nejaka reprezentacija iz koje samo dvojica igrača igraju u slabim evropskim ligama, a većinu nacionalnog tima čine fudbaleri iz domaće lige koja se i u afričkim fudbalskim uslovima kotira loše.

Izabrane vesti

U takvoj situaciji se može reći da je čak i minimalan poraz uspeh za Malavi.

Gvineji jesu nedostajala sedmorica, ali većina od njih nisu starteri. Najzvučnije ime koje je izostalo je Partizanov nekadašnji vezista Sejduba Suma koji se zarazio na trening kampu u Ruandi. Ipak, prve zvezde Nabi Keita (Liverpul), Amadu Dijavara (Roma), Mohamed Kamara (Jang Bojs), Mohamed Bajo (Klermon) su bili spremni i zauzeli mesto u startnoj postavi.

Iako je na papiru delovalo da je Gvineja mnogo jača, na terenu je hrabri Malavi pružio žestok otpor i može da bude ponosan na ono što je pružio. Bez mnogo respekta su reprezentativci Malavija istrači na teren, napadali, stvorili priličan broj šansi ali nisu imali sreće da ih iskoriste. Kazna je stigla posle nešto više od pola sata igre kada je iskusni Žoze Kante promešao odbranu Malavija i onda poslao sjajan pas na peterac za levog beka Isijagu Silu koji je uklizao i pogodio.

Imala je Gvineja još jednu sjajnu šansu u finišu poluvremena kada je golman Kakobve sjajnim intervencijama u dva nvarata sprečio Olimpijakosovog vezistu Agibua Kamaru da duplira prednost.

Gvineja je ostavrila željenu pobedu i sada uz favorita grupe Senegal ima maksimalan učinak posle prvog kola. Malavi je pružio partiju iznad svih očekivanja i možda bi protiv Zimbabvea mogao do bodova ako ponovi ovakvo izdanje.

KUP AFRIČKIH NACIJA – 1. KOLO

GRUPA B

Ponedeljak

Senegal - Zimbabve 1:0 (0:0)

/Mane 90+7/

Gvineja - Malavi 1:0 (1:0)

/Sila 35/


tagovi

Bubakari SumareGvineja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara