Haverc za istoriju! Posle evropske, doneo i svetsku krunu Čelsiju; Plavci ušli među pet veličanstvenih (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 20:16

Palmeiras pao posle velike borbe - 2:1

Čelsi ponovo slavi Kaija Haverca! Čelsi je prvak sveta! I više niko ne može da kaže kako je mladi nemački ofanzivac loša investicija. Jeste, plaćen je 80.000.000 evra - biće tu i nekih bonusa - jeste, drugi je najskupkji igrač u istoriji kluba, ali u Kaiju Havercu Čelsi je dobio igrača za velike stvari. Najveće! Nakon što je golom u finalu Lige šampiona protiv Mančester Sitija na Stamford Bridž doneo drugu titlu prvaka Evrope, Haverc je večeras Plavce učinio najboljim timom na planeti. Po prvi put u istoriji. Palmeiras se odlično nosio s velikim favoritom, uspeo da meč odvede u produžetke, i taman kada smo počeli da se sremamo za vrhunac drame, za penale, sudija Kris Bet iz Australije pokazao je na belu tačku. Minut 115. Loptu prvo uzima kapiten Sezar Aspilikueta, dugo traje priprema i onda odjednom - u kadru je Haverc! Nemac želi ulogu heroja. Fudbal na belu tačku, dubok udah i - to je to, 2:1 za Čelsi!

Čelsi je pokorio fudbalsku planetu!

Izabrane vesti

I kao što za Kaija Haverca više niko ne sme da zucne da je promašena investicija, tako ni Čelsijevu veličinu ni najveći mrzitelji te plave boje ne smeju da dovode u pitanje.

Jer pazite sad: ovom svetskom krunom Čelsi preskočio Mančester Junajted po broju evropskih trofeja, sada ih ima devet, a uz to postao je tek peti klub u istoriji evropskog loptanja što mu je pošlo za rukom da osvoji svaki od pet najvrednijih klupskih trofeja (Kup/Ligu šampiona, UEFA kup/Ligu Evrope, Kup pobednika kupova, Superkup Evrope, FIFA svetskog klupsko prvenstvo/Interkontinentalni kup).

Uz londonski klub ovim mogu da se pohvale samo još Juventus, Ajaks, Bajern Minhen i Mančester Junjated.

Lista najtrofejnijih klubova Evrope (evropska takmičenja)

1. REAL MADRID 26 (trofeja) 4 (takmičenja)

2. MILAN 18 (trofeja) 4 (takmičenja)

3. BARSELONA 17 (trofeja) 4 (takmienja)

4. LIVERPUL 14 (trofeja) 4 (takmičenja)

5. BAJERN MINHEN 14 (trofeja) 5 (takmičenja)

6. JUVENTUS 10 (trofeja) 5 (takmičenja)

7. AJAKS 10 (trofeja) 5 (takmičenja)

8. INTER 9 (trofeja) 3 (takmičenja)

9. ČELSI 9 (trofeja) 5 (takmienja)

10. MANČESTER JUNAJTED 8 (trofeja) 5 (takmičenja)

11. PORTO 7 (trofeja) 4 (takmičenja)

12. FAJENORD 4 (trofeja) 3 (takmičenja)

13. NOTINGEM FOREST 3 (trofeja) 2 (takmičenja)

14. BORUSIJA DORTMUND 3 (trofeja) 3 (takmičenja)

15. HAMBURGER 2 (trofeja) 2 takmičenja)

16. BENFIKA 2 (trofeja) 1 (takmičenje)

17. ASTON Vila 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

18. PSV AJNDHOVEN 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

19. STEAUA 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

20. CRVENA ZVEZDA 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

21. OLIMPIK MARSELJ 1 

22. SELTIK 1

NAPOMENA: U obzir uzeti klubovi koji su makar jednom postali šampioni Evrope kroz takmičenje u Kupu/Ligi šampiona

Pre dve ili tri decenije ozbiljno paradoksalno zvučao bi podatak koji su statističari izvukli u smiraj prvog poluvremena (tokom kojeg, uzgred rečeno, nismo videli ozbiljnije šanse; dva tima zajedno uputila dva udarca u okvir gola), a taj podatak kaže da je Čelsi imao skoro 80 odsto loptu u nogama?! Pazite, igraju Englezi i Brazilci... Naravno, čuđenje ide isključivo uz tradicionalistička, da ne kažemo anahrona fudbalska shvatanja, ali radi se o statističkom podatku što je svakako privukao pažnju. Bez obzira što smo do 31. minuta na terenu imali dvojicu Engleza (do povrede Maunta), a od 77. nijednog (nakon što je zamenjen Hadson Odoi).

U svakom slučaju ogromna razlika u posedu u najboljoj meri oslikava ono što se dešavalo u većem delu utakmice. Pogotovo u prvih 45 minuta. Plan portugalskog stručnjaka Abela Fereire bio je jasan i uglavnom uspešno sprovođen od strane njegovih momaka. Duboko u liniji odbrane Palmeirasa najčešće je bivalo čak pet igrača, neretko i šest, i oni su u najvećem delu utakmice činili blok neprobojan za Plavce.

Kada je prvi put ta brana popustila mreža golmana Vevertona se zatresla. Na boku je ostao usamljen Hadson Odoi, uputio odličan centaršut u srce šesnaesterca, a tamo je na pravom mestu bio snažni Romelu Lukaku. Bio je okružen dvojicom koji mu ništa nisu mogli. Ipak, glavni utisak je idealno ubacivanje - takvo da se lopta od Lukakuove glave bukvalno zarila u mrežu, bez nekog preteranog trzaja.

Palmeiras je do izjednačenja došao sa penala. Najiskuniji igrač na terenu Tijago Silva stavio je kocku svetsku titulu pošto je u skoku gurao ruku pod loptu, tamo gde jedino nije smeo.

Odgovornost je preuzeo Rafael Vejga i lako prevario Eduara Mendija - 1:1.

I nakon primljenog gola evropski šampion bio je konkretniji. Igrao s više želje da utakmicu reši u 90 minuta. Brazilci su se uglavnom opredelili za čuvanje onoga što imaju u džepu. A to su bili produžeci.

Do istih su došli, ali ih ipak nisu preživeli. Želja im je bila da se dokopaju "ruleta" na kojem bi im šanse bile jednake... Za malo. Za pet minuta...

O Tomasu Tuhelu poseban odeljak: treće internacionalno finale sa Čelsijem u ovih godinu i kusur dana i treći evropski trofej! Računajući i domaće kupove nemački stručnjak je za ovo malo vremena provedenog na klupi Plavaca ušao u pet finala. Kao što rekosmo tri je dobio, izgubio je FA kupa prošle sezone od Lestera, dok ga krajem meseca očekuje okršaj sa Liverpulom u Liga kupu.

A ako bismo za graničnik uzeli, recimo, jul 2020. (iliti poslednjih godinu i po dana), Tuhel je večeras učestvovao u svom osmom finalu?!

Primera radi, Totenhem ih kao klub ima dva u prethodnih 13 godina, Mančester Junajted jedno u poslednjih pet...


tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvo

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara