Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Hoće li smena Segunda Kastilja da poremeti Barselonu?

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.07.23. | 23:03

Tim iz Gvajakila brani prednost 2:1 protiv Estudijantesa u La Plati u revanšu šesnaestine finala Kopa Sudamerikane

Stadion Horhe Luis Hirši u La Plati biće poprište sukoba Estudijantesa i Barselone iz Gvajakila u odlučujućoj borbi za opstanak na ovogodišnjoj međunarodnoj sceni. Duel koji je na programu noćas od 02:00 časa po srednjoevropskom vremenu deo je dnevnog reda revanš susreta plej-of faze Kopa Sudamerikane. Pobednik ovog dvomeča ostvaruje pravo da nastavi takmičenje u osmini finala gde će se suočiti sa Gojasom, jednim od mnogih brazilskih predstavnika. Posle poraza od 2:1 u prvom meču na tlu Ekvadora, Argentincima će, kako bi promenili situaciju u svoju korist, biti potrebna pobeda sa dva ili više golova razlike, dok će eventualni uspeh sa minimalnom razlikom, susret odvesti u penal završnicu.

Tim Eduarda Domingeza do rekvalifikacione runde, koja je usvojena od ove sezone u Kopa Sudamerikani, došao je zauzimanjem drugog mesta u grupnoj fazi, iza Red Bul Bragantina, koji je završio kao prvoplasirani samo zahvaljujući boljoj gol-razlici. Kao takav, brazilski predstavnik direktno je obezbedio plasman u osminu finala, dok je argentinski tim dobio priliku da ostane na međunarodnoj sceni kroz dodatni plej-of u okršaju sa trećeplasiranom ekipom iz grupne faze Kopa Libertadores, u ovom slučaju sa ekvadorskom Barselonom. Estudijantes je u prvom meču odigranom u Gvajakilu poražen rezultatom 2:1, u veoma izjednačenoj utakmici, u kojoj ipak nije uspeo da se istakne na način na koji je očekivao, ali se nada boljem ishodu pred svojim navijačima u La Plati.

Izabrane vesti

Opet, treba istaći i to da je Estudijantes nedavno zapao u rezultatsku krizu, a poslednji neuspeh dogodio se prethodnog vikenda kada je gostovao na Monumentalu River Plejtu u meču 25. kola argentinske Profesionalne lige, u kojem je pretrpeo poraz rezultatom 3:1. Ova pobeda Milionerima je donela očekivanu titulu, 37. u istoriji kluba, dok je sa druge strane to produžilo Estudijantesov niz bez pobeda na pet mečeva. U tom periodu Studenti su zabeležili tri remija i dva poraza.

02.00: (1,48) Estudijantes (4,20) Barselona Gvajakil (7,25)

Trenutno, sa 39 osvojenih bodova iz deset pobeda, devet remija i šest poraza, tim iz La Plate zauzima sedmo mesto na tabeli argentinskog prvenstva, sedam bodova ispod San Lorenca, koji je na trećem mestu, i dva kola pre kraja šampionata, nema više šanse da se nađe na mestima koja bi im omogućila da učestvuju u narednom izdanju Kopa Libertadores 2024. godine. Sa samo dva boda više od Argentinos Juniorsa, koji je desetoplasirani i prvi klub van zone plasmana za kontinentalna takmičenja, trenutno se dovodi u pitanje i pristup za narednu sezonu Kopa Sudamerikane. Održavanje ove pozicije takođe će biti jedan od prioriteta za tim Eduarda Domingeza u ovom delu sezone.

Kako je već naglašeno, u poslednjih pet odigranih utakmica, Estudijantes je zabeležio tri remija i dva poraza, i bez pobede je još od 26. juna od kada su ubedljivo slavili protiv Orijente Petrolera. U periodu koji je usledio, odigrali su nerešeno sa Rasingom, Rosario Sentralom i sa Sentralom iz Kordobe, pored toga što su izgubili od Barselone iz Gvajakila i River Plejta. Igrajući kod kuće, na stadionu Horhe Luis Hirši, ekipa Estudijantesa je zabeležila nedavnu kampanju od šest pobeda i četiri remija, bez poraza u poslednjih deset odigranih utakmica.

Na drugoj strani je tim Barselone iz Ekvadora, koji je imao celu nedelju slobodno da se odmori i pripremi isključivo za ovaj meč. Ekvadorski tim je u prvom međusobnom susretu pokazao snagu i pobedom odradio domaći zadatak, stekavši minimalnu prednost pred drugi i odlučujući duelu za plasman u osminu finala Kopa Sudamerikane. Pre toga, Barselona je već igrala u grupnoj fazi Kopa Libertadores, gde je završila na trećem mestu u svojoj grupi iza Palmeirasa i Bolivara, pretrpevši tako ranu eliminaciju na glavnom klupskom turniru na južnoameričkom kontinentu.

Sastav koji je donedavno privremeno predvodio Segundo Kastiljo, podbacio je u Prvoj fazi ekvadorske Pro lige završivši tek kao četvrtoplasirani, što je na kraju i dovelo do otpuštanja trenera Fabijana Bustosa i postavljanje nekadašnjeg veziste Crvene zvezde na kormilo na određeno vreme. Utakmica u sredu biće prva pod zvaničnom upravom Urugvajca Dijega Lopeza. On je preuzeo dužnost ubrzo posle pobede od 2:1 u prvoj utakmici, dok je Kastiljo dobio ulogu asistenta.

U poslednjih pet zvanično odigranih utakmica zabeležene su dve pobede, remi i dva poraza. Pobede su izvojevane protiv Gvajakil Sitijem i Estudijantesom, pored toga što su remizirali sa Sero Portenjom i izgubili od Universidad Katolike i od Palmeirasa. U gostima, ekipa Barselone zabeležila je nedavnu kampanju od dve pobede, dva remija i čak šest poraza u deset prethodnih mečeva.

Generalno loš učinak na proteklim gostovanjima Barselonu na ovom meču karakteriše kao autsajdera, uprkos tome što je pokazala svoju snagu u prošlonedeljnom okršaju. Sa druge strane Estudijantes je imao dobro učešće u grupnoj fazi, iako nije stigao do prvog mesta u svojoj grupi. Dobar utisak ostavio je i u prvoj utakmici u Gvajakilu, a naruku mu ide i niz od deset utakmica bez poraza na svom terenu.

KOPA SUDAMERIKANA - ŠESNAESTINA FINALA, REVANŠI

Utorak

23.55: (2,15) Amerika Mineiro (3,35) Kolo Kolo (3,45) - prvi meč 1:2

Sreda

02.00: (1,48) Estudijantes (4,20) Barselona Gvajakil (7,25) - prvi meč 1:2

02.30: (2,40) Universitario (3,10) Korintijans (3,20) - prvi meč 0:1

23.55: (1,32) Botafogo (5,10) Patronato (10,0) - prvi meč 2:0

Četvrtak

02.00: (1,75) Emelek (3,60) Sporting Kristal (4,90) - prvi meč 1:0

02.00: (1,65) San Lorenco (3,60) Independijente Medeljin (6,00) - prvi meč 1:0

23.55: (2,60) Audaks Italijano (3,15) Njublense (2,85) - prvi meč 0:0

Petak

02.00: (2,30) Tigre (3,25) Libertad (3,25) - prvi meč 1:2

***Kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaEstudijantes La PlataBarselona GvajakilSegundo Kastiljo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara