Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Honduras: Olimpija hladi šampanjac, Real veruje u čudo

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.12.21. | 23:05

Apertura: Gosti u San Pedru brane dva gola (2:0) prednosti iz prvog meča u Tegusigalpi

Uzvratnim mečom velikog finala honduraške Aperture između Real Espanje i Olimpije spušta se zavesa na još šampionate u zemljama Srednje Amerike. Dva tim iz redova velike četvorke ovdašnjeg fudbala, ponovo se suočavaju noćas (02.00), ovoga puta na stadionu Fransisko Morazon u San Pedru, u konačnom obračunu gde ćemo saznati ko će biti nacionalni prvak Hondurasa.

Prestonički sastav donosi veliku prednost iz prvog meča (2:0) odigranog pre četiri dana u Tegusigalpi, dok će domaći sastav pokušati da anulira prednost, kako bi zadržao san o 13. tituli nacionalnog šampiona.

Izabrane vesti

Olimpija kao najtrofejniji klub sa 33 naslova prvaka države, ponovo je na pragu nove titule u Prvoj ligi Hondurasa, ali ne mogu biti previše samouvereni protiv Real Espanje, inače lidera ligaškog dela sezone koji ne prestaje da sanja preokret i prekid suše koja traje duže od tri godine. Uprkos prednosti od 2:0 iz prvog susreta, tim Pedra Trolja zna da još nije osvojio šampionat i da će morati da ostanu pribran ako želi da podignu 34. titulu šampiona države. Neuspeh koji su pretrpeli u nedelju bio je težak udarac aspiracijama La Makine, ali njihov trener Raul Potro Gutijerez je optimista i veruje da će njegov tim uspeti da osvoji prvenstvo Hondurasa.

Pedro Troljo je prošle sezone sa Olimpijom bio apsolutni prvak Hondurasa osvojivši oba formata takmičenja, Aperturu i Klausuru. Nekada igrač slavne Riverove generacije iz 1986. godine koja je po prvi put postala kontinentalni, a zatim i svetski šampion, sticao je znanje stratega kroz klubove kao što su Independiente, Argentinos Juniors, Himnasija iz La Plate, Tigre, kao i u peruanskom velikanu Universitariju. U Olimpiju je stigao krajem 2019. godine, u kojoj ga smatraju arhitektom današnjeg tima u koje je za nešto više od godinu dana prekomandovao brojne igrače iz omladinskog pogona, a sa kojima je već tri puta postao šampion države, računajući i format Klausura 2021. Ako Olimpija uspe da sačuva stečenu prednost iz prvog susreta na gostovanju u San Pedro de Suli, postaće četvrti uzastopni put šampion države, drugi apsolutni, što se nikada nije dogodilo još od osnivanja profesionalne lige Hondurasa 1964. godine.

02.00: (3,15) Real Espanja (3,05) Olimpija (2,30)

Kontroverzni argentinski trener izneo je svoje mišljenje o drugom meču velikog finala gde će Real Espanja ugostiti Olimpiju na Morazanu, uz obavezu domaćina da pobedi sa barem dva gola razlike ako želi da zadrži šampionske iluzije. On objašnjava da Real Espanja ne može da se nosi sa Albosima u ovom finalu, pošto je sastav koji je njemu raspolaganju preširok i stvoren da bi mogao da se takmiči na međunarodnom nivou. Argentinac oseća da Lavovi već imaju četvorostruki šampionat u torbi.

Sa druge strane, trener Real Espanje, Meksikanac Raul Gutijerez napravio je analizu sastava koji ima Olimpija i objasnio razlog zašto njegov kolega iz suprotnog tabora, nastupa sa velikim brojem, a jedan od njih je i Hamir Maldonado. Slučaj desnog beka je samo jedan u nizu Troljove filozofije da starije i vremešne igrače što pre zameni talentima kako iz omladinske škole, tako i njihovim angažovanjem iz ostalih klubova širom zemlje. Takođe, Argentinac ima veoma širok sastav koji je utrostručen u odnosu na većinu ovdašnjih timova, a koji mu daje taj luksuz da ima čak pet napadača.

Gutijerez je podsetio da je Maraton 2018. godine bio šampion sa pojedinim igračima koji su sada zamene u Olimpiji, a neki poput Alana Banegasa nemaju mesta čak ni na klupi. Njegov zaključak je taj, da novac kojim raspolaže Olimpija čini veliku razliku u Nacionalnoj ligi Hondurasa, i da po pitanju finansija ni jedan drugi tim ne može da se nosi sa Lavovima iz Tegusigalpe.

Takođe, trener domaćih izjavio je da će noćašnja utakmica biti drugačija i da se nada da će njegovi igrači ostvariti "vezu" koja im je nedostajala u prvom meču protiv Olimpije, koja ih je pobedila dobrim fudbalom, a čiji trijumf je mogao da bude i ubedljiviji da nije bilo raspoloženog čuvara mreže Luisa Lopeza. Gutijerez se takođe nada da će noćas imati na raspolaganju argentinskog napadača Ramira Roku koji zbog zdravstvenih razloga nije učestvovao u prvoj utakmici.

-------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

U međuvremenu, Olimpija stiže do revanš finala sa kompletnim veznim redom i ubojitim napadom Džerija Bengtsona i Edija Ernandeza. Bivši klupski svetski šampion Pedro Troljo želi da nastavi da piše istoriju sa Olimpijom. Prema rečima argentinskog stručnjaka, prednost od 2:0 protiv Real Espanje ne znači da su već osvojili šampionat, jer će rival kod kuće, biti “tvrd i težak” i gde će pred svojom publici izaći odlučan da nadoknadi zaostatak.

Žuta mašina i Lav će želeti da se uzdignu kao novi šampioni, ali šta se dešava ako ukupan rezultat bude nerešen i posle drugih 90 minuta? U slučaju da se meč završi trijumfom Real Espaje sa dva gola, onda bi ukupan rezultat završio nerešeno. Za razliku od četvrtfinala i polufinala, gol u gostima se u ovom slučaju ne računa. Zbog toga bi utakmica morala da ide u produžetak od 30 minuta. U slučaju da rezultat ostane izjednačen i posle toga, onda će novog šampiona da odluče jedanaesterci.

HONDURAS 1, APERTURA - FINALE PLEJ-OFA (REVANŠ)

Petak

02.00: (3,15) Real Espanja (3,05) Olimpija (2,30) /prvi meč: 0:2/

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ



tagovi

HondurasHonduras 1Olimpija Honduras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara