©Starsport
©Starsport

Hrabrost je na ceni

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.10.22. | 19:03

Igra sa dva napadača u dosadašnjem delu sezone mahom donosila željeni efekat crno-belima

Gostovanje Nici još prilikom formiranja jesenjeg kalendara crno-belih označeno je kao jedna od najtežih prepreka kluba iz Humske do kraja 2022. godine, te poraz golom razlike (ujedno i prvi koji je Partizan pretrpeo od dolaska Gordana Petrića) ukoliko se gleda samo iz te perspektive ne predstavlja preveliki neuspeh za vicešampiona Srbije, međutim šira slika daleko je od one koja bi Beograđanima donela miran san uoči poslednjih izazova u aktuelnoj polusezoni.

Utakmica na Azurnoj obali u značajnoj meri je epitet najskromnijeg izdanja Partizana pod Petrićevom komandom ponela usled ofanzivne anemije. Praktično odsutni Dijabate i Menig učinili su igru Partizana gotovo bezopasnom po bokovima i tako uskratli crno-bele za dragoceni adut iz prethodnih kola, a jedini član crno-bele ofanzive koji je opravdao očekivanja bio je Rikardo Gomeš.

Izabrane vesti

Gol koji je centarfor crno-belih postigao iz jedne od dve šanse ukojima se našao i koje je sam sebi kreirao, probudio je na kratko nadu da bi svo sivilo srpskog predstavnioka moglo da padne u senku boda vrednog prolea u Evropi.

Ekspresni odgovor Nice brzo je urušio snove crno-belih i ostavio tim iz Humske praznih šaka, međutim nije uspeo da pokvari utisak da je jedini period u kojem je Partizan izgledao živo i nalik sebi predstavljala poslednja četvrtina susreta u kojoj su Beograđani spuštenopg garda i sa dva napadača pokušali da spasu šta se spasiti može.

Odluka Gordana Petrića da posle sat vremena igre u igru umesto Traorea uvede Pavlovića i sa dva napadača pokuša da nadoknadi gol zaostatka uticala je da se utisak po pitanju igre njegovog tima makar delimično popravi. Iako Pavlović nije imao konkretan učinak u ofanzivi činjenica je da je rasteretio najbližeg saradnika koji je tokom dve trećine utakmice bio neprimetan. Da je Rikardo prodisao sa drugim špicem u tandemu nagovestio je pokušaj koji je protraćio dva minuta pre gola, međutim vrlo brzo usledio je popravni zahvaljujući kojem je Partizan nastavio niz evropskih utakmica na kojima je postizao makar gol i otvorio temu o igri sa dva špica.

Tek nekoliko dana posle debija Andrije Pavlovića u Partizanu upisanog u Humskoj protiv Vojvodine, Gordan Petrić iznenadio je fudbalsku javnost smelom odlukom da na megdan Kelnu u gostima izađe sa dvojicom startnih napadača, a iako se ni Gomeš ni Pavlović nisu upisali u strelce, strateg crno-belih nagrađen je za želju i ideju da se nadigrava sa bundesligašem te je njegov tim pogotkom Svetozara Markovića stigao do prve jesenje pobede ove sezone u Ligi konferencije.

Igra sa dva napadača dala je rezultat i u duelu sa Čukaričkim kada se Pavlović našao u sličnoj situaciji kao Rikardo na gostovanju Nici.

Posle neprimetnih 45 minuta, nekadašnji igrač Brđana je nakon samo 120 sekundi provedenih na terenu u tandemu sa Rikardom uspeo da postigne prvenac u crno-belom dresu, a iako Rikardo nije imao konkretan udeo u akciji, prostor koji je stvorio ulazak fudbalera sa Zelenortskih Ostrva uticao je da Pavlović najzad dospe u prvi plan. Bila slučajnost ili ne, ali samo pet minuta nakon što se Partizan vratio na igru sa jednim napadačem Čukarički je odgovorio golom za izjednačenje i vratio rezultatski egal izazvavši novu reakciju Petrića i ulazak Baždara umesto Belića kojim su se crno-beli ponovo vratili na ofanzivniju formaciju.

Da je napad najbolja odbrana demonstrirao je pristup tima iz Humske protiv Napretka kada su u poslednjih 15 minuta utakmice, uprkos vođstvu 1:0 crno-beli igrali sa Pavlovićem i Rikardom kao napadačkim tandemom i zadržali prednost, međutim isti scenario Partizan nije ponovio i protiv Javora kada su Ivanjičani neiskorišćene šanse rivala naplatili golom u 88. minutu i stigli do dragocenog boda.

Iako je u fudbalu jednako bitno znati i kada je potrebno podići gard, fudbalska pravda voli da nagradi hrabrost, te su smeli pristup i igra sa dva napadača do sada Pertiću u većini slučajeva donosili benefit i ispostavili su se kao recept, kako u situacijama kada se rivali zatvore i prepuste igru crno-belima tako i u situacijama kada je potrebno da špicevi individualnim kvalitetom donesu potrebnu reakciju.

Ofanzivni fudbal, posebno sa dva napadača, domaća publika je retko kada imala priliku da gleda u prethodnom periodu, posebno na evropskoj pozornici, te primer crno-belih koji su u većini dosadašnjih situacija nagerađeni za hrabrost, predstavlja određenu smernicu za klub iz Humske u narednom periodu.

Da u timu ima mesta za dva napadača, osim Partizanovih rezultata sa Rikardom i Pavlovićem u tandemu, potvrdila je i igra reprezentacije Srbije i činjenica da je Dragan Stojković u redovima Orlova uspeo nezamislivo do njegovog mandata i igru prilagodio dvojici vrhunskih napadača te su neizostavni deo startne postave našeg nacionalnog tima postali i Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović.


tagovi

Gordan PetrićRikardo GomešAndrija PavlovićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara