Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvati deveti put zaredom imaju šampiona Evrope

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.05.21. | 23:39

Četvrta Liga šampiona Matea Kovačića

Nije naravno tajna da je Hrvatska veoma jaka u fudbalu, Vatreni su aktuelni vicešampioni sveta, a i u klupskim takmičenjima beleže odlične rezultate ako gledamo njihove reprezentativce koji redovno dižu trofej Lige šampiona poslednjih godina.

Mateo Kovačić je to sada uradio u dresu Čelsija i to je čak deveti put uzastopno da Hrvatska ima barem jednog fudbalera u pobedničkom timu najjačeg takmičenja na Starom kontinentu!

Izabrane vesti

Treba pohvaliti Kovačića jer mu je ovo čak četvrta titula prvaka Evrope. Bez obzira na to koliku je ulogu imao u osvajanju istih, zaista je to podatak za respekt.

Od 2013. godine do danas šampionski timovi u Evropi imali su u svojim redovima barem jednog Hrvata. Tada je Mario Mandžukić osvojio ušati trofej sa Bajernom i pokrenuo lavinu, pa se tradicija najviše očuvala zahvaljujući Luki Modriću u Real Madridu. Kasnije su se nadovezali Dejan Lovren sa Liverpulom, Ivan Perišić sa Bajern Minhenom i sada Kovačić sa Čelsijem.

Ne samo da su Hrvati računali na po jednog osvajača, već su 2016, 2017. i 2018. godine imali i dvojicu u vidu Luke Modrića i Matea Kovačića, u Realu. Naosvajao se Kovačić do sada Liga šampiona. Da mu mnogi pozavide.

Danas je pre utakmice fudbalski savez Hrvatske ukazao na ovu tradiciju i obratio se navijačima Čelsija na Tviteru sa: "Sada kada znate ovo, sigurno osećate da imate dobre šanse večeras, zar ne?" misleći na to što je Mateo Kovačić u redovima londonskog kluba, te da to automatski znači i da će se popeti na krov Evrope jer Siti nema nikoga iz ove zemlje. Ispostavilo se da su navijači Plavaca stvarno mogli mirno da čekaju finale. Barem jedan Hrvat u ekipi garantuje titule poslednjih godina.

Da li će se ova tradicija nastaviti sledeće sezone?

2013 - Mario Mandžukić (Bajern Minhen)

2014 - Luka Modrić (Real Madrid)

2015 - Ivan Rakitić (Barselona)

2016 - Luka Modrić i Mateo Kovačić (Real Madrid)

2017 - Luka Modrić i Mateo Kovačić

2018 - Luka Modrić i Mateo Kovačić

2019 - Dejan Lovren (Liverpul)

2020 - Ivan Perišić (Bajern Minhen)

2021 - Mateo Kovačić (Čelsi)


 

 

 

 

 

 

 

 


tagovi

Mateo Kovačić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara