(©Reuters)
(©Reuters)

Hrvati u slobodnom padu, protiv Portugala za opstanak u A diviziji Lige nacija (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.11.20. | 22:24

Šveđani održali glavu iznad vode

Kada je bilo najbitnije, Šveđani su bili najbolji. Skandinavci su nadigrali Hrvatsku (2:1) u Stokholmu u okviru petog kola Grupe 3 i sačuvali šanse za opstanak u elitnoj diviziji Lige nacija. Revanširala se Švedska Hrvatskoj istom merom za poraz na Maksimiru, pa će o tome ko ne ostaje deo A divizije pasti odluka u poslednjem kolu. Ukoliko i jedni i drugi zabeleže identičan rezultat za tri dana, odlučivaće gol razlika o tome ko će skliznuti u niži rang.

Za Šveđane je utakmica sa Hrvatskom bila iz kategorije biti ili nebiti. Švedska je duel sa Vatrenima dočekala kao poslednjeplasirani tim Grupe 3, jedini su uz Island u diviziji A bili bez osvojenog boda, i samo ju je trijumf protiv Hrvatske ostavljao u igri. Došla je Hrvatska u Stokholm po bod koji joj je garantovao opstanak i slanje Švedske u B diviziju i nije se dobro provela. Viceprvak sveta već neko vreme ne liči na sebe i pruža skromna izdanja.

Izabrane vesti

U apsolutno svakoj utakmici Lige nacija Dalićev tim je vadio loptu iz mreže barem jedanput, a u utakmicama sa Francuskom i Portugalom čak četiri puta. Ništa drugačije nije bilo ni večeras. Porozna je odbrana Hrvatske tokom čitavog ciklusa i selektor Dalić ne uspeva da pronađe dobitnu kombinaciju u defanzivnoj liniji tima. Šveđani su iskoristili svoj najjveći adut - prekid igru.

Iako je bilo najava da će se Zlatko Dalić voditi parolom tim koji dobija se ne menja, selektor Hrvatske je napravio nekoliko promena u odnosu na utakmicu odigranu u Zagrebu, na Maksimiru. Golom u Istanbulu na prijateljskoj protiv Turske, Ante Budimir je kupio mesto u startnih jedanaest, a priliku da debituje za nacionalni tim dobio je Marin Pongračić.

Nakon početnog opipavanja pulsa Švedska je preuzela inicijativu i prva zapretila. U uvodnim minutima igrači Švedske su mnogo bolje kombinovali. Lopta je išla tečno od noge do noge, pleli su mrežu Šveđani i bili konkretniji. Svesni su bili plavo-žuti da im je neophodan pogodak u ranoj fazi utakmice na Frends areni jer će pritisak rasti iz minuta u minut i da im se B divizija Lige nacija osmehuje. Najbliži da zatrese mrežu Livakovićevog gola bio je Forsberg kada je dobio loptu nedaleko od bele tačke, bio sam, šutirao snažno, ali je Livaković izašao kao pobednik. Hrvatskoj je bilo potrebno dvadeset minuta da se razmaše. Najagilniji u Dalićevom timu bio je Ivan Perišić. Ponovo je zadavao dosta muka švedskoj odbrani i u kratkom vremenskom intervalu je Robina Olsena primorao da se dobrano pomuči. Nakon oba Perišićeva udarca Vatreni su imali korner, ali iz prekida ništa značajnije nisu napravili. Uspeli su Hrvati da umire Švedsku, ali samo na kratko.

Šveđani su se munjevito transformisali, lopta je sa boka stigla do Kuluševskog koji je izdržao Nikolu Vlašića na leđima, oslobodio ga se, naciljao levom nogom i matirao Dominika Livakovića u 36. minutu za početno vođstvo. Švedska je u nadoknadi prvog poluvremena potvrdila da joj je prekid igra jedan od najjačih aduta. Izveo je korner Sebastijan Larson na prvu stativu, loptu je u petercu čekao Ivan Perišić, iz drugog plana se ubacio kapiten Markus Danijelson i sproveo je trzajem glavom u gol za komotnih 2:0 na poluvremenu.

Krenuli su igrači Hrvatske odlučnije u nastavku svesni da je sve što su planirali palo u vodu tokom prvih 45 minuta igre. Napravili su Šveđani u prvom poluvremenu i više nego što su očekivali i promenili su pristup u drugom poluvremenu. Nisu žuto-plavi više bili ti koji moraju da napadnu i ostave prostor za kontranapad Vatrenima. Prepustila je Švedska posed Hrvatskoj i rešila da brani kapitalna, ali ne i nedostižna dva gola razlike. Igrao se 63. minut kada je Ekdal mogao da zapečati sudbinu Hrvatske, ali je neometan sa jedanaest metara promašio sve i poslao loptu na tribine.

Nizale su se šanse pred golom Hrvatske kako je utakmica odmicala. Sve nervozniji bili su Dalićevi izabranici i sve skloniji krupnim greškama. Švedska je visokim presingom trošila vreme i onemogućavala rivalu da brz i tečan napad. Indisponirani igrači Hrvatske pravili su previše grešaka u dodavanjima na sredini terena, što je domaćin umeo da iskoristi. Ipak, nije moglo da prođe bez drame u finišu. Kao i kod drugog gola Švedske akteri su bili isti, ali u obrnutim ulogama. Perišić je zahvatio loptu glavom u petercu, ona je pogodila strelca drugog gola, Markusa Danijelsona i prevarila Olsena.

U poslednjih deset minuta igralo se otvoreno na obe strane. Sevale su šanse pred oba gola, a najzaslužniji za to što se na semaforu rezultat nije menjao bili su Dominik Livaković i Robin Olsen.

Hrvati su još jednom podbacili i razočarali naciju, a Šveđani uspeli da održe glavu iznad vode iako su mogli da osete zov morskog dna. O vlastitoj sudbini odlučivaće sami, ali će morati da odigraju besprekorno kako bi uopšte imali izgledne šanse protiv Francuske, odnosno Portugala.

GRUPA 3:

Švedska – Hrvatska 2:1 (2:0)

/Kuluševski 36, Danijelson 45+2 - Danijelson 82ag/


Portugalija – Francuska 0:1 (0:1)

/Kante 53/



tagovi

HrvatskaŠvedskaIvan PerišićEmil ForsbergZlatko Dalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara