Reprezentativci Japana (©AFP)
Reprezentativci Japana (©AFP)

Hrvati uvek bili bolji od Japanaca, ali sada igraju protiv „kosookih Nemaca“

Vreme čitanja: 6min | pon. 05.12.22. | 11:09

Plavi samuraji će sa sedmoricom bundesligaša u svojim redovima probati ovog ponedeljka od 16 časova na stadionu Al Džanub u Al Vakri da savladaju aktuelnog vicešampiona sveta i po prvi put u istoriji se plasiraju u četvrtfinale Mundijala

Kada su Španci prepustili Japanu prvo mesto na tabeli E grupe Svetskog prvenstva u Kataru, u Hrvatskoj je zavladao novi nivo euforije. Umesto protiv Crvene furije, Vatreni su za rivala dobili Japan, ekipu sa kojom su se susretali već dva puta na Mundijalima i uvek bili bolji od nje. „Španci su pobegli od nas, idemo opet u finale“, euforično su među sobom konstatovali Hrvati, dok su se Japanci u njihovom stilu ćutke spremali za meč koji je na programu ovog ponedeljka od 16 časova na stadionu Al Džanub u Al Vakri. Čiji pristup je bio ispravniji, znaće se posle utakmice.

Ipak, greše Hrvati ako budu prizivali duhove prošlosti, uvereni u to da su Azijatima nabili kompleks. Jer, Plavi samuraji koji su 1998. i 2006. godine gledali Vatrenima u leđa nisu isti ovi koje će sa kapitenskom trakom oko ruke da povede Maja Jošida u boj. Ovo je ekipa sa daleko drugačijim mentalitetom i stilom igre, mnogo više podseća na Nemačku nego na klasičnu selekciju sa istoka najvećeg kontinenta. I to nije slučajno…

Izabrane vesti

U nemačkoj Bundesligi Japan ima sedmoricu prvotimaca, te jednog u Cvajti. Jošida je u Šalkeu, dres Borusije Menhengladbah nosi Ko Itakura, Hiroki Ito i Vataru Endo su u Štutgartu, Ritsu Doan je vezista Frajburga, a nekadašnji krilni napadač Partizana Takuma Asano nastupa za Bohum. Uz to, Ao Tanaka je u Fortuni iz Diseldorfa, koja je prošle sezone ispala iz elite u Cvajtu.

Japan je uz pomoć istog trika upisao obe pobede u Kataru. Planetu je najpre oduševio baš protiv Pancera, kada je u tom klasičnom nemačkom stilu golovima Doana u 75. i Asana u 83. minutu „okrenuo“ već izgubljenu utakmicu i trijumfovao sa 2:1. Posle toga su Plavi samuraji preokrenuli i protiv Španije, gubili su na poluvremenu, a u samo tri minuta razmaka su Doan i Tanaka pogodili za 2:1. Sad, da li su Španci svesno opustili papučicu za gas, svesni raspleta u drugim grupama i na meču Nemačke i Kostarike, to nikada nećemo znati. Ipak, činjenica je da su Japanci svoju šansu videli i iskoristili je, zauzeli su prvo mesto ispred dva velika favorita i sada imaju priliku da zabeleže istorijski rezultat.

16.00: (3,90) Japan (3,15) Hrvatska (2,20)

Naime, ovo će da bude Japanu četvrto učešće u osmini finala na svetskoj smotri, ali nikada nije preskočena ta prepreka. Turska je bila bolja 2002. godine u Mijagiju sa 1:0, 2010. je Paragvaj slavio posle penala, a 2018. u Rusiji je Belgija došla do pobede posle preokreta od 0:2 do 3:2, pogotkom Nasera Čadlija u 94. minutu.

Bolan poraz, baš teška eliminacija. Posle nje je ostavku podneo selektor Akira Nišino, a zamenio ga je Hadžime Morijasu. On je odmah zasukao rukave i krenuo u rekonstrukciju ekipe. Japan je i te 2018. godine imao sedmoricu igrača u Nemačkoj, a kao po pravilu disciplinovani i poslušni Japanci su nastavili da pristižu u Bundesligu i da tamo stiču preko potrebno takmičarko iskustvo, kakvo samo evropski fudbal može da ponudi.

U odnosu na prošlo i ovo takmičenje, Japan je pretrpeo velike promene u sastavu. Od one osmorice „Nemaca“ pomenutih na početku teksta, samo su Jošida i Endo bili u timu. Doduše, tada kao igrači Sautemptona i Urave.

Morijasu je do sada na klupi Plavih samuraja proveo 62 utakmice, a njegov tim je trijumfovao na čak 41. Bez problema je prošao kroz mundijalske kvalifikacije, a jedini ozbiljniji neuspeh doživeo je 2019. godine, kada ga je Katar savladao u finalu Azijskog kupa (3:1). To je doduše bio jedan od retkih takmičarskih poraza Japanaca sa novim selektorom, većina od ukupno 13 došla je u prijateljskim utakmicama, na kojima se eksperimentisalo. Između ostalih, od Meksika (2:0) i letos od Brazila (1:0).

Japan nema neki neverovatan kvalitet i umeće, nema majstora fudbala poput Luke Modrića ili naizgled nesalomivu odbranu, kakvu čine Dejan Lovren i Joško Gvardiol. Usled tog nedostatka su i izgubili neočekivano od Kostarike (1:0) u 2. kolu. Međutim, ima brzinu, agresivnost i disciplinu da se tačno u svakom momentu zna ko šta radi u timu Japana. Kada tome pridodate usvojeni nemački mentalitet da se nikada ne odustane od pobede, dobijete selekciju koja može da namuči svakoga. Da li je to dovoljno za titulu? Verovatno nije… Međutim, za istorijski plasman u četvrtfinale lako može da bude.

Igram u reprezentaciji 15 godina, od 2008. Verujte mi kada vam kažem, ovaj tim je ubedljivo najjači. Želimo to da dokažemo još jednom protiv Hrvatske“, poručio je 36-godišnji Juto Nagatomo, koji je i pored poznih godina bio starter na sva tri meča u grupi. Dva puta ga je potom Morijasu ostavljao u svlačionici na poluvremenu, a jednom izveo iz igre početkom nastavka, što je očigledno bio deo taktike kakvu možemo da očekujemo i danas.

Duel Joška Gvardiola i Vatarua Enda u Bundesligi (©AFP)Duel Joška Gvardiola i Vatarua Enda u Bundesligi (©AFP)

Hrvatska se dva puta sastajala sa Japanom na Mundijalima, 1998. u Francuskoj i 2006. u Nemačkoj. Prvi susret je završen trijumfom sa 1:0, koji je doneo Davor Šuker golom u 77. minutu. Tada su Vatreni imali šest poena i prošli u nokaut fazu, a naposletku su osvojili bronzanu medalju, dok se Japan vratio kući bez osvojenog boda.

Naredni susret ove dve selekcije smo gledali posle osam godina, a tada nije bilo pobednika. Meč je završen 0:0, Hrvati su naposletku bili bolji na tabeli pošto su osvojili dva poena, dok je to Japancima bio jedini bod, ali oba tima su eliminisana.

Ako bismo pričali o trenutnoj formi, ona je definitivno na strani Hrvatske. Evropska selekcija nije izgubila nijednu od poslednjih devet utakmica u svim takmičenjima, ima šest pobeda i tri remija. Pritom, na pet mečeva u tom periodu nije primila nijedan gol. Na Mundijalu su Hrvati odigrali po 0:0 sa Marokom i Belgijom, dok su Kanadu preslišali sa 4:1.

Zlatko Dalić (©AFP)Zlatko Dalić (©AFP)

Pred ovaj susret selektora Zlatka Dalića je zadesio peh, ostao je bez standardnog prvotimca Borne Sose. Levi bek se razboleo, iako su testiranja pokazala da nije reč o korona virusu, on nije imao snage prethodnih dana da trenira, tako da neće biti u konkurenciji. Njegovo mesto popuniće Borna Barišić.

Barišić radi kvalitetno i može dostojno da ga zameni. Odigrao je puno utakmica za reprezentaciju i ja mu verujem“, kazao je Dalić.

Sosino odsustvo može da bude ozbiljan problem po Hrvate, pošto je on Itov i Endov saigrač u Štutgartu i dobro se poznaju. Kada smo već nazvali Japance „kosookim Nemcima“, moramo da napomenemo da i Hrvati imaju svoje predstavnike u Bundesligi, koji su takođe dobro upoznati u kvalitete Plavih samuraja. Od prvotimaca, pored Sose to su napadač Hofenhajma Andrej Kramarić i štoper RB Lajpciga Joško Gvardiol. U Nemačkoj su, doduše sa znatno manje važnom ulogom u reprezentaciji, defanzivac Bajerna Josip Stanišić i vezista Ajntrahta Kristijan Jakić. Ni jedan, ni drugi još nisu debitovali na Mundijalu u Kataru.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

/Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Nedelja

Francuska - Poljska 3:1 (1:0)

/Žiru 44, Mbape 74, 90+1 - Levandovski 90+9/

Engleska - Senagal 3:0 (2:0)

/Henderson 38, Kejn 45+3, Saka 57/

Ponedeljak

16.00: (3,90) Japan (3,15) Hrvatska (2,20)

20.00: (1,32) Brazil (5,40) Južna Koreja (12,0)

Utorak

16.00: (6,75) Maroko (3,60) Španija (1,67)

20.00: (2,00) Portugalija (3,40) Švajcarska (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Japanafudbalska reprezentacija Japanafudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija HrvatskeSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara