Slavlje Španaca (Reuters)
Slavlje Španaca (Reuters)

Hrvatsku izdalo njeno omiljeno oružje, Španija osvojila Ligu nacija!

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 23:41

Heroj Furije je golman Unaj Simon koji je odbranio dva penala

Toliko puta je penal rulet stajao na crveno-bele kockice poslednjih godina pa je na kraju morao jedanom i da izda Hrvatsku. I to u finalu Lige nacije koje je moglo da bude kruna jedne generacije predvođene Lukom Modrićm u njegovom možda i poslednjem meču u reprezentativnoj karijeri.

Španija je osvajač treće Lige nacija pošto je posle 120 minuta bez golova, pogodila pet od šest penala. I imala sjajnog Unaja Simona na golu da je spase. Baskijski golman je odbranio šuteve Lovra Majera i Bruna Petkovića, a pobednički penal je pogodio Dani Karvahal pošto je hladnokrvno bocnuo loptu u mrežu Hrvatske. Pre njega si sigurni bili Hoselu, Rodri, Merino, Asensio, a Laport je na prvoj meč-lopti pogodio prečku i vratio nadu Hrvatskoj. Vlašić, Brozović, Modrić su pogađali u prve tri serije za Hrvatsku ali je mladog Majera pročitao Simon u četvrtoj. Perišić je produžio život Hrvatskoj, Laportov promašaj joj ga potpuno udahnuo ali je čuveni džoker Petković večeras navukao kožu tragičara... Pogledajte penal seriju OVDE.

Izabrane vesti

Crvena furija je preciznije šutirala, imala raspoloženijeg golmana i osvojila trofej koji do sada nije imala u kolekciji. Nedostaje joj još samo Kup konfederacija...

Ambijent je bio kao da se igralo u Zagrebu ili Splitu. Oko 30.000 hrvatskih navijača je zauzelo više od polovine kapaciteta legendarnog De Kajpa u Roterdamu i napravilo vatrenu atomsferu.

Ušli su Španci u finale kao blagi favoriti ali daleko da je to bio odnos snaga kao pre 10 ili 15 godina. Podmlađena ekipa Furije nema više tu snagu i moć kao u najsjajnijem periodu kada je dominirala svetskim i evropskom fudbalom. Ali je zadržala stil igre. Selektor De la Fuente je promenio tim u odnosu na polufinale protiv Italije. Asensio i Ruiz su dobili prednost u odnosu na Rodriga i Merina, dok je kritikovani Morata zadržao mesto u startnih 11. Kao i veteran Navas u odnosu na Karvahala. Hrvatski selektor Dalić se odlučio za proverene snage a jedina promena je bio Sasuolov štoper Martin Erlić umesto veterana Vide.

Krenuli su Španci visoko u pritisak od starta kao protiv Italije kada su odmah preuzeli dominaciju u posedu lopte, ali sa Hrvatskom to ide malo teže. Modrić, Kovačić, Brozović... Preiskusan je to vezni red.

Uspeli su Španci da nametnu incijativu i da stvore opasne situacije na greškama Hrvatske. Prvo je Livaković bio nesiguran i ispustio loptu koja je pogodila stativu, a potom je i Erlić napravio kiks koji je umalo iskoristio Gavi. Ali već posle dvadesetak minuta igre je Hrvatska uspostavila balans na sredini i pokazala zube Špancima.

Kramarić je u u 23. minutu bio u sjajnoj prilici ali je Laport uklizao u poslednjem momentu. Ubrzo je i drugi francuski štoper u španskom timu Robin Le Norman uklizavanjem sprečio Pašalića da napravi štetu furiji. Stabilizovali su Hrvati igru iz poslednje linije i u nastavku bili opasniji rival. Ali se mreže nisu tresle...

Hrvatska je drugo poluvreme otvorila dobrom šansom Juranovića koji je pogodio spoljni deo mreže, Perišić je probijao Navasa po boku, a Pašalić je takođe imao šut pored gola. Bilo mu je to i poslednje na utakmici pošto je Dalić prvi posegnuo za izmenom i uveo džokera Bruna Petkovića. Na drugoj strani je španski selektor odgovorio ulascima Fatija i Hoselua umeso neprimetnih Pina i Morate.

Kako je meč odmicao, tako je padao i ritam. Hrvatska je čak imala blagu inicijativu u posedu i pasu ali nije uspevala da stvori konkretne šanse. Nije ni Španija sve do 85. minuta kada je imala šansu utakmice. Ansu Fati je već matirao Livakovića ali je Perišić izbio sa gol-linije i otišlo se u produžetke.

Španci su u dodatnih 30 minuta igre delovali svežije i odmornije, ispucali su sve izmene za razliku od Dalića koji nije imao mnogo opcija sa klupe jer su pored Petkovića ušli još samo Vlašić i Majer. I taman kada je Španija delovala kao bolji tim, priliku utakmice su imali i Hrvati. Majer je išao sam na golmana Simona, ali ga je stigao i zaustavio Načo. Napravili su Španci pritisak do kraja produžetaka ali nisu uspeli da nađu put do mreže i pristupilo se izvođenju penala.

A tamo su Španci na opisan način slomili Hrvatsku njenim toliko puta efikasnim oružjem.


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeFudbalska reprezentacija ŠpanijeUnaj Simon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara