Lazar Marković (© Star sport)
Lazar Marković (© Star sport)

Humska zagledana u kapitena Partizana: Daj gol, Lazare! Čekamo te 1.000 minuta

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.04.22. | 17:09

Krilni napadač nijednom nije bio strelac u ovom prvenstvu

Trese mreže Rikardo Gomeš, na dvocifrenom učinku je Kvinsi Menig, malo-malo pojave se Nikola Terzić ili Nemanja Jović, bilo je situacija kad su defanzivci pogađali (prednjači Slobodan Urošević, umeli da budu precizni Igor Vujačić i Siniša Saničanin), ali partizanovci još nisu videli gol kapitena u aktuelnom izdanju Superlige. Prošlo je 30 kola prvenstva Srbije, a kolona koja bi trebalo da svedoči o efikasnosti Lazara Markovića je – prazna.

Zato je uoči 167. večitog derbija stručni štab, rukovodioci i veliki broj navijača zagledan u nekadašnjeg reprezentativca, očekujujući da se „upiše“ na početku plej-ofa. Pre ili kasnije Lazar će proraditi, samo što se na crno-beloj strani Topčiderskog brda nadaju da će to biti kad je najvažnije. U utakmici posle koje nema popravnog, koja direktno utiče na ishod šampionata.

Izabrane vesti

Marković je prošle sedmice postigao prvenac u Kupu Srbije, podebljavši vođstvo protiv Loznice, za potvrdu plasmana u polufinale. Prethodno je pogađao u kvalifikacijama za Ligu konferencije (autorizovao premijerni gol Parnog valjka ove sezone, protiv DAC-a iz Dunajske Strede) i grupnoj fazi trećeg po vrednosti UEFA takmičenja (dvaput za trijumf nad Florom u Beogradu), kraj njegovog imena je i šest asistencija, ali je učinak u Superligi u neskladu da izrazito ofanzivnim karkateristikama koje su ga pratile otkako se bavi fudbalom. Dijametralno suprotan bilans u odnosu na prethodnu sezonu, najefikasniju u profesionanoj karijeri, kad je pogodio 11 puta i postavio rekord otkako se još 2011. pojavio na seniorskoj sceni.

Kvote za derbi, subota, 18.00: (2,15) Crvena zvezda (3,20) Partizan (4,00)

Poslednji prvenstveni gol Lazara Markovića viđen je pre skoro godinu dana. Tad je 29. aprila 2021. na gostovanju novosadskom Proleteru, uz Svetozara Markovića i Miloša Jojića, bio strelac u trijumfu 3:1. Otad je odigrao 21 superligaški meč (pet u završnici lanjske sezone, još 16 u aktuelnoj), na nekima bio kapiten, na nekima rezervista, pauzirao u završnici jeseni usled povrede ramena, ali verovatno i njega mori činjenica da još nikog nije savladao u ligi. Iako je od trenutka kad je matirao Nikolu Vasiljevića prošlo ravno 1.000 prvenstvenih minuta, a popularni Markec uživao poverenje struke, oličeno, između ostalog, kroz reči trenera Aleksandra Stanojevića kako „voli kad je direktan, opasan po gol“. Sve je tačno, baš kao i činjenica da je od ofanzivnih vezista i(li) napadača jedini fudbaler koji nije zatresao mrežu u trci za bodove.

Marković i Eraković (© Star sport)Marković i Eraković (© Star sport)

Post dug bezmalo 12 meseci je najduži u karijeri Lazara Markovića, ako se obračuna učinak u celoj sezoni, u komadu. Primera radi, kad je priključen prvom timu direktno iz kadeta odigrao je samo jednu utakmicu u takmičarskoj 2010/11 i nije bilo realno da tu sezonu oplemeni golom. U poslednjoj sezoni pod ugovorom sa Liverpulom nije ni igrao, samim tim ni bio u prilici da zatrese mrežu. Otišao je na pozajmicu u Fulam, dobio šansu samo protiv Vest Hema i ostao bez pogotka u Premijer ligi. Nulu je još zabeležio dok je tokom prvenstva 2015/16 bio na pozajmici u Fenerbahčeu. Na svim ostalim adresama, od Humske (Partizan), preko Lisabona (Benfika i Sporting), Enfilda (Liverpul), Jorkšira (Hal) i Brisela (Anderleht) bio je makar po jednom strelac u prvenstvenim mečevima.

Ostalo mu je još sedam utakmica da konačno proradi u trećoj sezoni u voljenom dresu. A prvi meč koji mu se crta je najzahtevniji, ujedno i najinspirativniji. Igraće se u subotu 167. večiti derbi to je prilika da se momak angažovan da pravi razliku baš na takvim mečevima pojavi u krupnom kadru. Dosad to nije slučaj. Najviše utakmica u karijeri odigrao baš protiv Crvene zvezde. Čak 13. Devet u prvenstvu, četiri u kupu. Samo, nikad joj nije zatresao mrežu.

Zato se ovih dana u Humskoj, među odgovornima, prijateljima kluba, poštovacima, čuje sve glasniji zahtev da upravo Lazar Marković da gol. Vreme je. Podsetivši na motivacionu poruku iz svlačionice Zemunela:

„Kad ako ne sad?“


tagovi

FK PartizanLazar Marković167. večiti derbiVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara