Sa meča Škotska – Hrvatska 2013. (©Reuters)
Sa meča Škotska – Hrvatska 2013. (©Reuters)

I Hrvati će navijati za Srbe

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.11.20. | 09:32

Ko pobedi u četvrtak uveče ide u grupu sa Vatrenima

Boriće se u četvrtak uveče na Marakani Srbija i Škotska za plasman na Evropsko prvenstvo, jedna od dve reprezentacije će prekinuti dugi post sa kontinentalne smotre: naš državni tim nije učestvovao od 2000. godine, a Tartan armija od 1996.

I odavno se zna: ko pobedi, ići će u Grupu D, gde su još Engleska, Češka i Hrvatska.

Izabrane vesti

Englezi imaju razlog da navijaju sutra veče za Škote, ipak su to dve najbliže nacije, iako su „pola“ istorije provelie ratujući. Česima, možda, zbog slovenske krvi, bude draže da prođe Srbija. A Hrvati?

Postoji razlog zbog kojeg će naše komšije, možda, navijati za Orlove. Zvuči malo porazno, ali – lakši su im rival. U četiri dosadašnja međusobna duela, protiv SR Jugoslavije i Srbije, Vatreni nikada nisu izgubili meč. Čak i onaj legendarni u Zagrebu, direktno za prolaz na Evropsko prvenstvo, završen je nerešeno (2:2), ali je taj remi bio „pobeda“ Plavih.

S druge strane, Hrvatska nikada nije pobedila Škotsku! A igrale su između sebe pet puta. To je podatak koji bi, takođe, trebalo da govori koliko je Tartan armija neprijatan protivnik reprezentacijama sa prostora bivše Jugoslavije, iako večito na papiru imaju status autsajdera.

Prva dva duela Hrvatska i Škotska su imale u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine, pa iako su Vatreni prošli dalje kao pobednik grupe, oba meča sa Ostrvljanima su završili bez pobednika – 1:1, 0:0.

Jedini prijateljski meč odigrali su 2008. godine u Glazgovu, a ponovo je završeno nerešeno – 1:1.

A u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine bili su zajedno u grupi Srbija, Hrvatska i Škotska. Taj trougao je izgledao ovako: Hrvatska je pobedila Srbiju u Zagrebu (2:0) i remizirala u Beogradu (1:1), Srbija je savladala Škotsku u Novom Sadu (2:0) i remizirala u Glazgovu (0:0), dok je Škotska oba puta pobedila Hrvatsku: u Zagrebu sa 1:0 i u Glazgovu sa 2:0!

Raspored utakmica na predstojećem Evropskom prvenstvu je takav da će Srbija ili Škotska u prvom kolu u Glazgovu igrati protiv Češke, potom sa Engleskom u Londonu i na koncu protiv Hrvatske u Glazgovu. Možda će to biti i direktan duel za prolaz dalje.


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeFudbalska reprezentacija ŠkotskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara