Vladan Milojević (©Star Sport)
Vladan Milojević (©Star Sport)

I Vladan Milojević blizu novog angažmana... U zanimljivom klubu kod Gaiske Mendijete

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.06.23. | 15:15

Pregovori već počeli

Vladan Milojević je od danas i zvanično slobodan pošto je kiparski APOEL završena epizoda u karijeri srpskog stručnjaka. Ali bi uskoro mogla da počne nova. I opet na Kipru!

Lokalni mediji na Rajskom ostrvu javljaju da je Milojević već počeo pregovore sa tamošnjim prvoligašem Pafosom.

Izabrane vesti

Pafos traži novog trenera i Milojevića prva opcija. Ne i jedina. Kiparski mediji javljaju da mu je ideja o pruzimanju Pafosa sve zanimljivija i da je prethodnih dana već bio u istoimenom gradu na pregovorima sa čelnicima kluba. Ti razgovori su navodno dobro prošli i ako ne bude nekih velikih preokreta, Srbin bi uskoro trebalo da preuzme dirigentsku palicu u ovom prilično zanimljivom klubu. A desna ruka u stručnom štabu bi opet trebalo da mu bude Nebojša Milošević, koji je sa njim radio u APOEL-u.

Pafos je klub sa zapada zemlje, dok je većina najjačih kiparskih klubova iz Nikozije, Famaguste, Limasola i Larnake. Reč je o mladom klubu koji je u ovom obliku nastao pre devet godina. Fudbal se i ranije igrao u Pafosu ali je njegova istorija turbulentna.

Prvo je bio APOP Pafos, osnovan 1953. i uvek je balansirao na granici između prve i druge lige. Kao i gradski rival Evagoras Pafos pa su 2000. rešili da se fuzionišu u AEP Pafos. Klub je u takvom obliku postojao 14. godina, onda je ispao, a iste sezone je lokalni niželigaš Kuklija prvi put ušla u prvu ligu. Usledila je nova fuzija i tako je nastao Pafos u današnjem obliku. Prvi trener mu je bio Srbin Radmilo Ivančević, nekadašnji pomočnik Radomira Antića i odmah su se palsirali u prvu ligu. Lai nastavili da beleže „jo-jo“ rezultate, ispadaju u drugu ligu i vraćaju se u prvu.

Sve se promenilo kada je 2017. suvlasnik Pafosa postao Roman Dubov. Etnički Rus je rođen u Mađarskoj, ali je odrastao i bogatsvo stekao u Engleskoj gde je kasnije bio predsednik Portsmuta i član uprave Redinga. Ubedio je ruskog milijardera Sregeja Lomakina da krenu fudbalsku priču u Pafosu. Klupska struktura je promenjena, uložena su ozbiljna sredstva u akademiju i trening centar pa je Pafos postao stabilan prvoligaš i jedan od najmodernijih klubova na Kipru. Ali bez trofeja.

U prve tri sezone je izboren opstanak bez problema. Tada je dres Pafosa nosio i brazilski defanzivac Žander koji je baš kao Milojevićeva želja 2019. pojačao Crvenu zveuzdu. Tek prošle sezone je Pafos prvi put izborio plasman u plej-of deo kiparskog šampionata, isti rezultat je zabeležio i ove ali je ostao bez plasmana u Evropu i završio kao četvrti.

Ruski vlasnici iz godine u godinu sve više ulažu u dovođenje igrača i struke. Prošlog leta je za sportskog direktora doveden slavni Španac Gaiska Mendijeta a na trenersku funkciju Norvežanin Hening Berg (Blekburn, Legija, Videoton, Omonija...) ali nije ispunio očekivanja i dobio je zahvalnicu na kraju sezone. Prvi pik uprave je Vladan Milojević, imaju i neke druge opcije ali će čekati pozitivan odgovor bivšeg Zvezdinog stratega.

Poput ostalih jačih kiparskih klubova, i Pafos je legija stranaca jer kvalitet domaćih igrača nije zadovoljavajući. U ovoj sezoni je u kupovinu pojačanja uloženo 5.600.000 evra. To je više nego svi ostali kiparski prvoligaši zajedno. Za 2.000.000 je od Osijeka kupljen rezervni golman hrvatske reprezentacije Ivica Ivušić. Na golu je Ojer Ojarzabal, Barselonino dete i bivši golman Espanjola i Levantea. Tu su nekolicina Portugalaca i Brazilaca, Afrikanci, Kolumbijac, Rumun, Austrijanac, Poljak, Šveđanin, Norvežanin, Finac, Makedonac, Crnogorac, Slovenac, Gruzin, Čeh... Ima tu i reprezentativaca svojih zemalja.

Pred Milojevića bi kao primarni cilj bio postavljen plasman u Evropu, ali bi pogledi uprave dobacivali i do borbe za titulu. Aris iz Limasola je primer koji žele da slede. Pre dve godine su ga kupili bogati Rusi i ove sezone je po prvi put postao šampion Kipra. Pafos ima slične ambicije. 


tagovi

Vladan MilojevićPafos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara