Dijego SImeone (Reuters)
Dijego SImeone (Reuters)

Ide rezanje troškova, mnoga zvučna imena iz Atletika su na prodaju

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.11.22. | 18:14

Madriđani će morati da nadoknade gubitke

Atletiko je poslednjim mestom u grupnoj fazi Lige šampiona dotakao najnižu tačku za 11 godina trenerskog mandata Dijega Simeonea. Mnogi su konstatovali da je “Čolizam” umro preksinoć u Portu i da se madridski klub nalazi na istorijskoj raskrsnici.

Kako rešiti situaciju sa trenerom koji je bukvalno izgradio klub i vinuo ga u društvo najboljih u Evropi? Ispisao je najslavniju epohu u istoriji kluba. Ali u poslednjih godinu i po dana Atletiko više ne napreduje, već nazaduje sa Simeoneom koji ne želi da se menja i ne odustaje od dobro poznate filozofije koja ne prija dobrom delu igrača i skupocenih investicija.

Izabrane vesti

Simeone je najplaćeniji trener na svetu sa godišnjom platom od 24.000.000 evra. Neto. Što znači da klub na bruto nivou košta blizu 50.000.000 evra godišnje. Na neki način je to i zaslužio jer je sjajnim rezultatima u poslednjih desetak godina multiplicirao prihode kluba i doneo mu ogroman novac. Ali sada kada rezultata više nema, klub mora da razmišlja u drugom smeru.

Iako se donedavno spekulisalo da je uprava kluba dogovorila sa Čolom produžetak ugovora pošto mu aktuelni traje još godinu i po dana, sada stižu infromacije da od toga nema ništa jer je sve više mišljenja da je Atletiku potrebna promena trenera i sveukupne klime u svlačionici.

Atletiko neće dati otkaz Čolu ove sezone bez obzira kakvi rezultati da budu. Možda će ga ispoštovati i sledeću. Ali mu neće ponuditi ni novi ugovor čak i ako ove sezone osvoji trofej.

Španski mediji pišu da su odnosi između uprave i trenera zahladenli jer Čolo smatra da su povučeni neki potezi u suprotnosti sa onim što je on želeo. Poslednji u nizu je dozvola kluba čuvenom kondicionom treneru “ProfesoruOrtegi da ode sa reprezentacijom Urugvaja na Mundijal. Ortega je Čolov najbitniji saradnik posle odlaska Mona Burgosa (takođe se navodi kao jedan od uzroka Atletikovog pada), poznat po surovim metodama prema igračima i Simeone se nadao da će on ostati tokom mundijalske pauze kako bi fizički podigao ekipu za nastavak sezone.

Ali pre epiloga sa Simeoneom, klub bi mogla da napuste neka zvučna igračka imena. Atletiko je ispadanjem iz Evrope ostao bez minimum 30.000.000 evra i moraće da taj minus nadoknadi na neke druge načine. A prodaja igrača je najrealniji.

Španski mediji pišu da će madridski klub već u januaru saslušati ponude za neke od svojih zvezda.

Prvi u redu je Žoao Feliks koji je plaćen 127.000.000 evra ali u Atletiku nikada nije ispunio očekivanja. Ili se nije uklopio u Simeoneovu viziju fudbala. Želeli su ga Mančester Junajted koji je nudio 125.000.000 evra letos, kao i Bajern ali je Atletiko stavio veto na njegov odlazak. Nekoliko meseci kasnije u Madridu misle da su pogrešili i spremni su na pregovore o prodaji Portugalca na kojem je očigledno da nije zadovoljan.

Pored njega, na prodaju su u slučaju dobrih ponuda i Janik Fereira Karasko, Rodrigo De Pol i Tomas Lemar. Osim Belgijanca, preostala dvojica takođe nisu opravadala uloženi novac i veliko poverenje. Takođe, na transfer listi je i defanzivac Mario Ermoso koji igra prilično slabo ali teško da će za njega doći dobra ponuda.

Mnogo toga će zavisiti i od Mundijala u Kataru. Ako nastavi sa dosadašnjim igrama u reprezentaciji Argentine, De Pol bi mogao da postigne dobru cenu na tržištu i da bude zimska finansijska žrtva. Isto važi i za Karaska koji je lane bio skoro nezamenjiv kod Čola ali ove sezone pola utakmica počinje kao starter, a pola ulazi sa sa klupe…

Ateltiko je doživeo najbolniji udarac u poslednjih desetak godina i neki rezovi će morati da se povuku.


tagovi

Dijego SimeoneŽoao FeliksJanik Fereira KaraskoRodrigo De Pol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara