Điga izbegao Kapkinu sudbinu, koliko će mu biti potrebno da dođe na Erakovićev nivo?

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.09.23. | 10:26

I još malo o štoperu iz Burkine Faso

Zaigrao je izraleski stručnjak Barak Bahar neku vrstu izralesko-srpskog ruleta na travi Etihada odlukom da u startnu postavu uvrsti novog štopera tima, mladog reprezentativca Burkine Faso Nasera Đigu. U prvom trenutku bio je to samoubilački potez, gledajući bar sa strane, jer je doskorašnji član Bazela uvučen u pravu vremensku nepogodu i u unakrsne napade Erlinga Halanda, Bernanrda Silve, Fila Fodena i Hulijana Alvareza. Sve to sa tek nekoliko kolektivnih treninga i ne baš velikim iskustvom na top nivou fudbala.

Kada svemu tome dodamo da je Marakana, odnosno dres Crvene zvezde, u ne tako davnoj prošlosti predstavljao vulkan koji je sagoreo brojne mlade centralne defanzivce, jasno je zašto Naseru Đigi nisu davane velike šanse da preživi. Nekako je postojala bojazan da bi visoki Afrikanac mogao da bude progutan po principu Bojana Kapke Miladinovića. Nekadašnji snažni štoper imao je nezahvalnu ulogu tokom mandata u Crvenoj zvezdi da se svaki njegov potez poredi sa Nemanjom Vidićem.

Izabrane vesti


Bio je hrabar Ljupko Petrović da leta 2004. godine pruži šansu, u tom trenutku, mladom Kruševljaninu sa oreolom mladog reprezentativca naše zemlje. Početak je bio više nego solidan, ukrašen pogotokom protiv Jang Bojsa u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Međutim, nastavak je bio haotičan, imao čak i prizvuke horor priče za Bojana Miladinovića. Praktično, jedan meč ili jedna loša partija na velikoj sceni usmerili su mu karijeru ka neželjenom pravcu. Istrajao je Ljupko Petrović na Miladinoviću, počeo sa njim duel prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Zenita u Sankt Peterburgu. I pogrešio. Praktično, stavio je glavu na panj mladog štopera, surovi egzekutori bili su tada napadači u naponu karijere, Keržakov i Aršavin. Imao je Miladinović tri greške u Rusij, navukavši ozbiljan gnev ovdašnje javnosti. I tada i sada u Crvenoj zvezdi su vladala neka nepisana pravila: nije to poligon za sazrevanje mladih igrača.

Težak povratak imao je Bojan Miladinović iz Rusije za Beograd, svestan je bio i Ljupko Petrović da su pred obojicom jako teški dani. I da je pitanje hoće li se uopšte izvući (ispostaviće se da neće).

”Sine, kako ćemo mi za Beograd. Ima da prvo likvidiraju tebe, a potom mene što sam te stavio u tim”, pokušavao je Ljupko Petrović da se našali sa tragičarom duela u Sankt Peterburgu.

Napravio je Naser Điga najveći korak u misiji ubeđivanja svih instanci u Ljutice Bogdana da je dovoljno kvalitetan da ima ulogu startera. Deluje da je izbegao sudbinu popularnog Kapke, ali posle jedinog zvaničnog meča u dresu Crvene zvezde, ostala su neka otvorena pitanja. Bez obzira, što je na Etihadu imao 19 tačnih dodavanja, dva dobijena duela, čak i jedan ključni pas ka Stefanu Mitroviću.

Reprezentativac Burkine Faso doveden je u Ljutice Bogdana kao neko ko bi u dogledno vreme mogao da dostigne nivo Strahinje Erakovića. Zbog brzine i dugih nogu Nasera Đige, Barak Bahar je odlučio da žrtvuje pitomca i jednog od najvećih projekata kluba Stefana Lekovića.

Više se u sistem krajnje rizičnog fudbala, bar prema osnovnim karakteristikama, uklapao mladi Afrikanac doveden na pozajmicu iz Bazela, uz potencijalni otkup od dva miliona evra. I moguće je da je Naser Điga najveći gubitnik nenadane Zvezdine pauze izazvene odlaganjem mečeva protiv TSC-a i Partizana. Pre svega što bi se u mečevima Mozzart Bet Superlige moglo naslutiti koliko je Điga sposoban da brani veliki prostor iza sebe. Crvena zvezda je u tom segmentu pala protiv Voždovca i Čukaričkog...

Điga je bio dobar u niskom bloku na Etihadu i najavio da će biti pojačanje za evropske utakmice, kada Crvena zvezda bude u podređenom položaju. Međutim, Zvezdina odbrana počela je da pati odlaskom Strahinje Erakovića, najmoblinijim štoperom u sastavu Baraka Bahara. Tu će Naser Điga morati da pokaže jednak potencijal kao na Etihadu... Kako se može čuti na Marakani su svesni da će sezona Nasera Đige imati uspone i padove, odnosno da ne bi bilo iznenađenje da neki put i kiksne. Sve je to normalno u sazrevanju mladog štopera, samo što je Zvezdin prostor za kikseve sužen posle poraza od Voždovca iČukaričkog. U takvoj vrsti ambijenta moraće da sazreva Naser Điga...


tagovi

Naser ĐigaBojan MiladinovićBarak Bahar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara