Fudbaleri Oksford (Foto: Reuters)
Fudbaleri Oksford (Foto: Reuters)

Igrali su i elitu, pa su pali na dno, a sada su blizu povratka u Čempionšip posle 22 godine

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.05.21. | 14:01

Fudbaleri Oksford Junajteda u utorak od 19 časova dočekuju Blekpul u prvom meču polufinala plej-ofa Lige 1

Oksford je oduvek bio poznatiji po obrazovnoj ustanovi, a ne po fudbalu. Ipak, nekada se i u tom malom mestu u jugoistočnoj Engleskoj igrao elitni fudbal. Doduše davno, poslednji put u sezoni 1987/88, kada je Liverpul osvojio titulu, Vimbldon bio pri vrhu, a Čelsi zajedno sa Oksfordom, Portsmutom i Votfordom ispao u niži rang.

Krenula je tada polako propast Žutih. Posle promene sistema i osnivanja Premijer lige, Oksford je ostao da igra u drugom rangu, a poslednji put je na tom nivou bio 1999. godine. Zauzeo je tada 23. poziciju, ispao u treću diviziju, a kroz nekoliko godina pao čak do petog ranga.

Izabrane vesti

Tamo je Oksford Junajted tavorio sve do 2010. godine, kada je zauzeo treće mesto na tabeli i potom se kroz plej-of domogao Lige 2. Šest godina je igrao u toj ligi, sve do 2016, kada se domogao Lige 1. Ponovo je dugo stagnirao u trećem rangu, tu je i dalje, ali je opet primetan napredak. Prošle sezone se domogao Vemblija, ali ne i Čempionšipa. U finalu plej-ofa pred praznim tribinama zbog pandemije koronavirusa na kultnom engleskom stadionu savladao ga je Vikomb, sa 2:1.

19.00: (2,50) Oksford (3,00) Blekpul (3,10)

Novi napad na promociju u „najjaču drugu ligu na svetu“ Oksford je imao ove godine. Igrao je dobro u ligaškom delu, ali ne dovoljno da bi ugrabio neku od prve dve pozicije na tabeli. Hal i Piterboro su obezbedili direktnu vizu za Čempionšip, a Oksford je u poslednjem kolu uspeo da prestigne Portsmut i kao šesti se plasira u plej-of. Portsmut je skupo koštao poraz od Akringtona sa 1:0, Oksford je iskoristio da trijumfom nad Bartonom (4:0) iskoči ispred Pompeja za dva boda.

Igraće u polufinalu dvomeč protiv Blekpula, koji je sa četiri uzatopne pobede u poslednja četiri kola stigao do 3. mesta na tabeli. U drugom polufinalu sastaju se Sanderlend i Linkoln, a pobednici će odmeriti snage na Vembliju za preostalo mesto u višem rangu.

U ligaškim okršajima Oksforda i Blekpula Žuti nijednom nisu trijumfovali ove sezone. Štaviše, na stadionu Kasam su u martu ove godine izgubili sa 2:0.

Ipak, i pored toga samopouzdanje ne nedostaje izabranicima Karla Robinsona. Većinom su to lokalni momci, ako ne računamo Irce od stranaca je tu samo Španac Aleks Rodrigez Gorin. Robinson raspolaže Lajamom Kelijem, koji je na pozajmici iz Fejenorda, Brendonom Parkerom iz Glazgov Rendžersa i Džoom Grejsonom iz Blekburna. Kapiten je Džon Musinjo, 35-godišnji defanzivac koji je svojevremeno igrao za Brentford, Vikomb, Preston i Barton.

Sa prošlogodišnjim neuspehom možemo da se suočimo na dva načina. Možemo da naučimo iz njega ili da se plašimo da se to ne ponovi. Ovo je važno raskršće na putu, kada se osvrnemo, videćemo koliko smo naučili od prošle godine. Moje lično mišljenje je da, kada pogledam svoje igrače, ne vidim strah“, kazao je pre meča Geri Blum, jedan od trenera iz stručnog štaba Oksforda.

Blekpul je igrao veoma dobro u finišu ligaškog dela, pomenuli smo niz pobeda. Sve njih je ostvario bez primljenog gola, a u tom nizu je savladao i Sanderlend i Bristol Rovers. Međutim, plej-of je plej-of. Ne očekujemo mnogo golova, već više taktički fudbal. Svaki pogodak može da donese, ali i oduzme učešće na Vembliju. Možda je ipak konačno došlo vreme da Oksford, posle 22 godine, zaigra u drugom rangu takmičenja.

LIGA 1 – PLEJ OF, PRVI MEČEVI

Utorak

19.00: (2,50) Oksford (3,00) Blekpul (3,10)

Sreda

19.00: (2,90) Linkoln (2,95) Sanderlend (2,70)


tagovi

OksfordBlekpulEngleska 3

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara