Detalj sa junskog okršaja Paname i Meksika (©AFP)
Detalj sa junskog okršaja Paname i Meksika (©AFP)

Il' će Meksikanci da uzmu devetu krunu, ili će da završe u kanalu

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.07.23. | 23:05

Finale Gold kupa je na programu u noći između nedelje i ponedeljka od 01.30 časova po srednjoevropskom vremenu, Asteci će igrati protiv senzacije turnira Paname

Severna Amerika će noćas dobiti novog fudbalskog vladara. Sjedinjene Američke Države nisu uspele da odbrane tron na sopstvenom terenu, u finalu Gold kupa u noći između nedelje i ponedeljka od 01.30 časova sastaće se Meksiko i Panama.

Na supermodernom SoFi stadionu u Los Anđelesu Meksiko će se osećati kao domaćin. Ogroman je broj Meksikanaca koji žive u Gradu anđela, interesovanje za ovaj meč je veliko. Kada su rezervisali karte za tu utakmicu, navijači Asteka su očekivali da će na drugoj strani da gledaju SAD ili Kanadu, ali to se nije desilo.

Izabrane vesti

Istina, i Kanada i SAD su ovaj turnir odigrali u kombinovanim sastavima, zbog čega Meksikanci i jesu bili glavni favoriti pre početka takmičenja. Međutim, nije se očekivalo baš da Panama završi u finalu.

Kanada je loše odigrala grupnu fazu, bila je druga i zato je u četvrtfinalu natrčala na Amerikance. Izgubila je. Jenkiji su potom u dramatičnom polufinalnom meču jedva izborili jedanaesterce, ali Panama je bila bolja u njima, pa su završili u kanalu.

01.30: (1,70) Meksiko (3,50) Panama (5,50)

Kanaldžijama će ovo da bude treće učešće u finalu Gold kupa, a nijednom još nisu došle do medalje. Izgubili su oba puta baš od Amerikanaca, 2005. posle penala, a 2013. sa 1:0. Ovo je prvi put da se u ovoj fazi sastanu sa Meksikancima.

Asteci su najuspešnija selekcija u Severnoj Americi, Gold kup su osvajali osam puta do sada. Samo dva puta su poraženi u finalu, takođe protiv Jenkija, 2007. sa 2:1 i na prošlom turniru pre dve godine posle produžetaka 1:0.

Zanimljivo, do devete titule Meksiko bi mogao da dođe bez selektora, odnosno sa vršiocem te dužnosti na klupi. Neposredno pred početak Gold kupa otkaz je dobio doskorašnji selektor Asteka Dijego Koka, zbog neuspeha u KONKAKAF Ligi nacija (zauzeto treće mesto). Pošto do početka Gold kupa nije bilo puno vremena, na njegovo mesto je postavljen Haime Lozano. Sada bi on mogao da dobije posao za stalno, jer Asteci su zaista izgledali odlično na šampionatu.

Ako premotate kasetu tri nedelje u nazad, ja sam bio bez posla i mirno sam provodio dane sa porodicom.Onda je došao kod mene čovek iz FS Meksika i veoma mi jasno poručio da mi je posao ponuđen samo na dužinu trajanja Gold kupa. Zbog toga ja ni ne razmišljam dalje od ove utakmice. Za mene, to je veliko finale“, kazao je Lozano, koji je prethodno trenirao Keretaro i Nekaksu, prosečne meksičke prvoligaše.

Sa njim na klupi Meksikanci su u grupnoj fazi savladali Honduras (4:0) i Haiti (3:1), pre nego što su u rezultatski nevažnom meču izgubili od Katara (1:0). U četvrtfinalu Asteci su nadigrali Kostariku (2:0), dok su u polufinalu bili još ubedljiviji protiv Jamajke (3:0).

Panama još uvek nema nijedan poraz na turniru, grupu je okončala sa sedam poena. Takođe je pobedila na prva dva meča, sa po 2:1 je bila bolja od Kostarike i Martinika, a potom je odigrala 2:2 sa El Salvadorom. U polufinalu su Kanaldžije demolirale gostujuću selekciju Katara (4:0), a onda je napravljen veliki poduhvat i eliminisan je domaćin turnira.

Ne smemo da izgubimo naš identitet, moramo da ga sačuvamo. Ne smemo da promenimo ništa u odnosu na prethodne utakmice, pokazali smo na njima karakter, koji nas je i doveo do meča za titulu“, rekao je kapiten Paname Anibal Godoj, vezista Nešvila.

Kanaldžije su se poslednji put sastale sa Meksikom sredinom juna ove godine u borbi za bronzu u KONKAKAF Ligi nacija, tada su poražene sa 1:0. Bio je to šesti od poslednjih sedam njihovih okršaja koji je pripao Astecima.

GOLD KUP – FINALE

Ponedeljak

01.30: (1,70) Meksiko (3,50) Panama (5,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija MeksikaReprezentacija PanameGold Kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara