Duel Karola Metsa iz AIK-a (levo) i Simona Amina iz Erebra (©AFP)
Duel Karola Metsa iz AIK-a (levo) i Simona Amina iz Erebra (©AFP)

Ima li kraja posrtanjima šampiona iz 2018. godine?

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.08.20. | 12:19

AIK iz Stokholma smenio trenera početkom meseca, ali ni sa novim stručnjakom Bartošem Grželakom kola idu nizbrdo. Borba za opstanak visi kao Damoklov mač nad nekadašnjim najboljim švedskim timom

Na polovini sezone u švedskoj eliti počinje da se kristališe situacija. Malme je posle uvodnih posrtanja vezao osam pobeda i teško će neko da stigne četu danskog trenera Jana Dala Tomasona. Šampion Jurgorden bi mogao da bude najveći takmac do kraja Alsvenskana, dok je Norćeping očekivano u padu. Elfsborg se i dalje dobro drži u vrhu, dok je Hamarbi sve bolji kako šampionat odmiče.

Najveća enigma u prvom delu šampionata ove skandinavske zemlje je AIK iz Stokholma. Šampion iz 2018. godine prošle sezone je bio slab, a silazna putanja nastavljena je ove godine. Čak, kola idu ka borbi za ispadanje što je malo ko očekivao. Nekadašnji šampion je u donjem delu tabele, bez trijumfa je još od 15. jula. Krajem jula smenjen je sa kormila Rikardo Norling posle serije loših rezultata. Od 1. avgusta na klupi tima je mladi poljski stručnjak Bartoš Pjotr Grželak. On je pre angažmana u AIK-u bio pomoćnik u mladoj reprezentaciji Švedske.

Izabrane vesti

S njim na kormilu tim iz Stokholma je osvojio samo bod u tri kola. Posle meča bez pogodaka sa Kalmarom u gostima, AIK je poražen od Elfsborga na svom terenu sa 2:1, a u prošlom kolu je i Mjelbi uzeo skalp prvaku iz 2018. godine. Bilo je 3:1.

Borba za opstanak visi kao Damoklov mač nad timom sa Frejnds arene. Večeras (19.00) stiže poslednjeplasirani Estersund i to je prilika za prekid crne serije koja traje skoro mesec dana. Ekipe iz švedske prestonice je postigla samo 13 golova na 14 utakmica, a jedini današnji rival, Estersund je dao dva gola manje u šampionatu. Gosti su pre početka sezone ostali bez prvog strelca Dina Islamovića koji je pojačao norveški Rozenborg.

AIK je bez pobede šest kola, a Estersund sedam. Prošle sezone u Stokholmu nije bilo golova na meču ova dva rivala, dok je šampion iz 2018. godine slavio u gostima sa 3:1. Na osam utakmica u protekloj deceniji, Estersund je bez pobede. Sakupio je samo tri boda uz pet poraza od mnogo poznatijeg rivala.

Derbi dana je meč Norćepinga i Hamarbija (19.00). Gosti su sve bolji, nisu poraženi već četiri utakmice (po dve pobede i nerešena ishoda) dok je domaćin posle fantastičnog početka sezone u padu. Ima dva vezana poraza, a bez trijumfa je četiri kola. Zanimljivo, na prethodnih sedam utakmica gostiju iz Stokholma dolazio je tip 2-3 gola. Na četiri poslednje utakmice Norćepinga dolazila je igra GG. Prošle sezone u Norćepingu domaćin je pobedio sa 2:0, dok je na Tele 2 Areni bilo bez pobednika – 2:2. Norćeping daje mnogo golova, ali i prima. Sa 31 pogotkom dele prvo mesto sa liderom Malmeom. Ističu se Kristofer Niman sa sedam i Crnogorac Sead Hakšabanović sa pet golova i šest asistencija, najviše u ligi.

Elfsborg je odličan, na drugom mestu švedske elite, a na svom terenu pve sezone nije poražen. Ima čak četiri remija i samo dva trijumfa. Večeras u gostim mu stiže skromni Falkenberg i to je prilika za nova tri boda. Domaćin je šest utakmica bez poraza, dok gosti imaju samo jedan trijumf u 12 prethodnih kola, a samo dva u šampionatu. U međusobnim susretima prošle godine domaćini su bili uspešniji. Falkenberg je slavio sa 2:1, ali se Elfsborg revanširao u drugom delu sezone ubedljivom tirjumfom od 4:0.

ŠVEDSKA 1 - 15. KOLO

Sreda

Jurgorden - Mjelbi 2:1 (0:1)

Malme - Erebro 2:1 (1:1)

Četvrtak

19.00: (1,80) AIK Stokholm (3,45) Estersund (4,80)

19.00: (1,65) Elfsborg (4,00) Falkenberg (5,10)

19.00: (2,75) Kalmar (3,45) Geteborg (2,60)

19.00: (2,05) Norćeping (3,45) Hamarbi (3,60)

19.00: (1,80) Sirijus (3,60) Helsingborg (4,60)

19.00: (4,10) Varbergs (3,50) Heken (1,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Švedska 1ŠvedskaNorčepingElfsborgaik stokholmEstersund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara