Pol Onuaču slavi pogodak (©AFP)
Pol Onuaču slavi pogodak (©AFP)

Ima li Van Bomel leka za raspucani Genk i može li Zinkernagel da "reši" mrskog rivala

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.10.22. | 11:59

Belgija 1: Obračun za vrh u Antverpenu, veliki derbi u Liježu

Belgijska Župiler Pro liga puna je "kamikaza". Prethodne sezone je Union Sen Žiloaz napravio lom. Umalo je ispisao priču nalik onoj Lesterovoj u Premijer ligi od pre par godina. A, ove poredak remeti Antverpen i Genk. Ako se izuzme aktuelni šampion Klub Briž, potisnuti su belhžgijski velikani u drugi plan. I tako je već neko vreme.

Sukob Antverpena i Genka, jedan od tri derbija u 14. kolu Župiler lige, pravi je obračun za vrh tabele. Domaćini su sezonu počeli serijom od osam pobeda, ali su nedavno izgubili korak. Crveni su poraženi na dve od četiri poslednje prvenstvene utakmice. Tim trenera Marka van Bomela biće malo umorniji od protivnika jer je Antverpen prošlog četvrtka morao da igra protiv Ostendea. Ostvario je laganu pobedu od 3:0 nad rivalom sa obale Severnog mora.

Izabrane vesti

Antverpen je odnedavno jači za Mišel-Anže Balikvišu, važnog napadača koji se oporavio od povrede, kao i Mihael Frej, koji je postigao četiri gola u pet prvenstvenih utakmica pre povrede i bio drugi na listi najboljih strelaca u belgijskom prvenstvu prošle sezone posle Undava iz Uniona. Ionako jaka napadačka linija, koja posle predstojećeg rivala postiže najviše golova u Župiler ligi, ponovo je popunjena.

13.30: (2,55) Antverpen (3,35) Genk (2,75)

S druge strane, za očekivati je da obojici povratnika treba još vremena i vežbe da se ponovo približe maksimalnom učinku. Bar je Frej uspeo da ponovo postigne gol u prethodnoj pobedi protiv Ostendea. Najstariji klub u zemlji ne bi imao ništa protiv da nastavi da se oslanja na domaću snagu. Do sada je Antverpen pobedio u svakoj od sedam utakmica kod kuće.

Za Štrumpfove nema leka već 12 rundi. Nedavno su demonstrirali silu nad Vesterlom porazivši ga čak sa 6:1. Ekipa iz Limburga nije izgubila od prvog kola i susreta sa šampionom Klub Brižom, a od tada je u 12 susreta zabeležila 11 pobeda.

Garancija za uspešnu sezonu je Majk Trezor. Anderlehtov "otpadak" eksplodirao je ove sezone sa pet golova i osam asistencija. Pored toga, Pol Onuaču je trenutno nezaustavljiv. Nigerijac je postigao šest pogodaka u četiri minula kola i naravno da je prva napadaćka opcija trenera Vutera Vrankena.

18.30: (2,95) Standard Lijež (3,35) Anderleht (2,40)

U velikom derbiju sukobiće se i Standard i Anderleht, koji duži vremenski period nisu u vrhu. Tavore u sredini, ali bi tim iz Liježa mogao da se uključi u šampionsku trku ukoliko dobije derbi. U boljoj je formi, dobro je norveški strateg Roni Deila posložio ekipu, međutim tradicija nikako nije na njegovoj strani. Standard nije trijumfovao protiv Anderlehta više od tri godine. Na sedam prethodnih međusobnih okršaja u najboljem slučaju osvajio je bod.

Zadržao je Standard vezistu Gojka Cimirota, nije ga pustio u Partizan i poverio mu je ključeve sredine terena. Raspucali su se Selim Amalah i Denis Draguš, a na mladu ekipu savršeno je legao Filip Zinkernagel. Nesuđeno pojačanje Crvene zvezde stiglo je u Lijež na pozajmicu iz Olimpijakosa, a najbolji meč imalo je protiv Klub Briža. Danac je potpisao pobedu sa dva pogotka.

Anderleht je odustao od jurenja instant rezultata, godinama mu ta taktika ne prolazi i okrenuo se mladim igračima. Zasijao je u Briselu portugalski napadač Fabio Silva, imaće od njega Anderlehtov stručni štab velika očekivanja i u derbiju, ali i od plejade mladih igrača iz svog pogona.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 9 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

BELGIJA 1 – 14. KOLO

Petak

Serkl Briž – Šarlroa 4:1 (1:0)

/Ueda 32, 57, Gboho 73, Kerer 9 – Hejmans 67pen/

Subota

Kortrajk - Vesterlo 0:2 (0:1)

/Madsen 48, Dorgeles 83/

Mehelen - Epen 2:1 (1:1)

/Da Kruz 22, Ngoj 76 pen - Ndri 16/

Sint Trojden - Leven 0:0

Union Sen Žiloaz - Klub Briž 2:2 (1:2)

/Brdžis 32, Nivkup 80 - Skov Olsen 1, Vanaken 16 pen/

Nedelja

13.30: (2,55) Antverpen (3,35) Genk (2,75)

16.00: (1,40) Gent (4,80) Seren (7,75)

18.30: (2,95) Standard Lijež (3,35) Anderleht (2,40)

21.00: (2,20) Ostende (3,45) Varegem (3,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Župiler Pro ligaBelgija 1AntverpenGenkStandard LiježAnderleht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara