Navijači Kajzerslauterna (©Reuters)
Navijači Kajzerslauterna (©Reuters)

Imaju 12 titula šampiona, bogatu istoriju, a sada se bore za ulazak u drugu ligu

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.05.22. | 12:18

Cvajta, plej-aut: Kajzerslautern i Dinamo iz Drezdena igraju prvi meč na stadionu Fric Valter

Sećate li se moćne atmosfere sa stadiona Fric Valter, slavnih Ćirijaka Sforce, Pavela Kuke, Miroslava Kadleca, Miroslava Klosea, Štefana Kunca, Marija Baslera, trenera Ota Rehagela? Naravno, prva pomisao je Kajzerslautern. Nekadašnji šampion Nemačke godinama je u agoniji. Pre dve godine je pretila opasnost da ispadne u četvrti rang.

Ove sezone, Crveni đavoli su se trgli, uspeli su da izbore dvomeč za ulazak u drugu nemačku ligu. Četvorostruki šampion Nemačke, klub koji je igrao četvrtfinale Lige šampiona, dva puta bio na korak do finala Kupa UEFA, u naredna tri dana igra za povratak u Cvajtu, a rival je Dinamo iz Drezdena.

Izabrane vesti

Nekada se u Kajzerslauternu, gradu od oko 100.000 stanovnika gledala elitna liga, ali ti dani su davna prošlost. Finansijska kriza pre 15-ak godina je uticala da klub bude “na aparatima”, nekoliko puta mu je pretio bankrot i raspad, ali navijači žive za ovaj klub. Skoro pola grada uvek je na tribinama, bodre svoj tim.

20.30: (2,20) Kajzerslautern (3,35) Dinamo Drezden (3,35)

Dinamo iz Drezdena, nekadašnji šampion Istočne Nemačke, godinama je “jo-jo” tim, na granici između druge i treće lige. Ove sezone je bio 16. u Cvajti, pa će žuto-crni opet morati da biju bitku za goli drugoligaški status.

Oba tima imaju bogatu tradiciju. Kajzerslautern je jedan od osnivača Bundeslige. Imao je 33 sezona u eliti pre prvog ispadanja, 1996. godine. Crveni đavoli sa sakupili 44 bundesligaške sezona i 1.492 meča u eliti. Šampion je bio četiri puta, a dva puta tokom Bundeslige. Drezden je osam puta bio najbolji tim Istočne Nemačke, a ima i sedam pehara kupa. U elitnoj ligi zajedničke Nemačke igrao je od 1991. do 1995. godine.

Oba tima su imala turbulentne sezone, smenili su trenere. Na kormilu Dinama Geuerino Kapreti je početkom marta zamenio Aleksandra Šmita, dok je Dirk Šuster pre nekoliko dana preuzeo komandu od Marka Antverpena.

Ekipa iz Saksonije je bez pobede u 2022. godini, odnosno na 17 vezanih utakmica. U drugoj polovini Cvajte, Dinamo je sakupio 10 bodova, uz sedam poraza. Kapeti još nije osetio slast pobede na kormilu bivšeg šampiona Istočne Nemačke, tima koji je igrao četvrtinale Kupa šampiona 1991. godine, kada je Zvezda lako eliminisana.

Poslednja pobeda ostvarena je u decembru prošle godne protiv Auea.

Moramo da ostanemo hladne glave i prihvatimo izazov. Imamo velike šanse da ostanemo u drugoj ligi”, istakao je trener Kapreti koj je Verl prošle sezone uveo u treći rang nemačkog fudbala.

Kajzersaluternu je malo falilo za plasman u Cvajtu. Imao je sve u svojim rukama u finišu, ali tri vezana poraza Crvenih đavola, Braunšvajg su odveli u viši rang. Magdeburg je bio najbolji tim u ligi. Kajzerslautern je sa 27 primljenih golova imao najbolju odbranu u ligi.

Posle tri vezana poraza, trener Antvepen je smenjen, a Šuster ima zadatak da nekadašnjeg šampiona odvede u drugu ligu. On će imati debi na klupi tima upravo večeras na legendarnom stadionu Fric Valter.

Drezden možda nije dobro odigrao drugi deo sezone, ali je veoma dobar tim. Gledamo samo napred i radujemo se utakmicama za plasman u Cvajtu", rekao je Šuster.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

NEMAČKA 2 – PLEJ-AUT (PRVI MEČ)

Petak

20.30: (2,20) Kajzerslautern (3,35) Dinamo Drezden (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NemačkaKajzerslauternDinamo DrezdenCvajta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara