Bojan Radulović (©YouTube/HJK TV)
Bojan Radulović (©YouTube/HJK TV)

Imamo prvog srpskog fudbalera koji je postao šampion u sezoni 2022/2023

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.10.22. | 13:41

HJK Helsinki, predvođen 22-godišnjim napadačem Bojanom Radulovićem, u nedelju zvanično krunisan kao šampion Finske

Svake godine u evropskim šampionatima nekoliko srpskih fudbalera uspe da se domogne nacionalne titule u inostranstvu. Neće biti izuzetak ni aktuelna sezona, u nedelju je zvanično krunisan Bojan Radulović, napadač HJK Helsinkija, kao novi šampion Finske. Postao je tako prvi Srbin koji je podigao pehar ove fudbalske sezone.

HJK-u je šampionsko slavlje pokvario KuPS, koji ga je u meču poslednjeg, 27. kola, savladao sa 1:0. Ipak, taj poraz ne boli previše igrače tima iz Helsinkija, pošto su oni titulu obezbedili kolo pre toga, trijumfom nad Hakom. Na kraju su, sa bodom prednosti upravo nad KuPS-om stigli do 31. zvanja prvaka Finske, uz to imaju još 14 osvojenih nacionalnih kupova.

Izabrane vesti

Radulovićev doprinos nije bio mali. U prvenstvu je na 23 meča postigao osam golova, bio je najbolji strelac ekipe. Pomogao mu je najviše vršnjak Entoni Olusanja, koji je strelac bio sedam puta. Odigrao je 192 centimetara visoki centarfor prvo poluvreme protiv KuPS-a, posle čega je ustupio mesto Manuelu Martiću. Bio mu je to zbirno 35. meč u svim takmičenjima u dresu HJK-a, ukupno je dao 11 golova.

Radulović pored srpskog ima i španski pasoš, pošto je rođen u Ljeidi. Nikada nije igrao fudbal u Srbiji, posle omladinskog staža u Ljeidi prešao je u Brajton, a odatle 2020. godine u AIK iz Stokholma. Kao pozajmljeni fudbaler švedskog tima u februaru ove godine je došao do Finske, a vrlo brzo se dokazao i ubedio upravu HJK-a da ga kupi. AIK-u je uplaćeno 150.000 evra na ime obeštećenja, pa će Radulović do decembra 2024. godine biti član najtrofejnijeg finskog tima.

17.30: (2,05) TPS (3,15) Jaro (3,60)

HJK je osvajanjem titule obezbedio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, postao je tako peti klub koji je osigurao učešće tamo. Prethodno su titule i evropske kvalifiakcije obezbedili norveški Molde, estonska Flora, islandski Brajdeblik i KI Klaksvik sa Farskih Ostrva.

To ipak ne znači da se fudbalski šampionat u Finskoj završio. Da, plej-of jeste gotov, KuPS i Honka su obezbedili plasman u Ligu konferencije, ali ostali su još da se odigraju baraži. Preostalo je da se rasporedi još jedno mesto u kvalifikacijama za najmlađe takmičenje UEFA, ali i da se odigra baraž za opstanak.

Baš će polufinale tog drugog baraža da bude na programu ovog ponedeljka, drugoligaši TPS i Jaro igraju od 17.30 časova, a ko trijumfuje ići će u finale na prvoligaša Lahti. TPS je u ligaškom delu u drugom rangu bio drugoplasirani na tabeli sa 52 poena, dva više od Jara.

Ovo će biti četvrti okršaj TPS-a i Jara ove sezone. Prva dva su pripala današnjem domaćinu, sa po 2:1 i 3:1, da bi potom Jaro 24. septembra kao gost uspeo da se osveti i da slavi sa 1:0.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

FINSKA 1 (BARAŽ ZA POPUNU LIGE) – POLUFINALE

Ponedeljak

17.30: (2,05) TPS (3,15) Jaro (3,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Finska 1Bojan RadulovićHJK HelsinkiKuPS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara