In memoriam: Preminuo Silvio Berluskoni

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.06.23. | 10:44

Veliki predsednik Milana i premijer Italije u više navrata od petka bio u bolnici San Rafaele zbog planiranih testova

Jedan od najvećih fudbalskih radnika u istoriji, nenadmašni prvi čovek Milan i tvorac jednog od najboljih timova svih vremena - Silvio Berluskoni, preminuo je u 87. godini, objavila je bolnica San Rafaele u kojoj je bio smešten od petka zbog planiranih testiranja.

Berluskoni se već neko vreme borio za leukemiom.

Izabrane vesti

Don Silvio je veliku imperiju počeo da gradi u građevinarstvu. Krajem šezdesetih godina njegova forma Edilnord izgradila je Milano due, kompleks od 4.000 stambenih stanova u istočnom delu grada. Radovi su započeti 1970, a završeni devet godina kasnije.

Profit od ovog poduhvata omogućio mu je da uđe u televizijski biznis i uskoro postane medijski magnat.

Počeo je sa prvim italijanskim privatnim TV kanalom TeleMilano koji će ubrzo evoluirati u mnogo veći i uticajniji u Kanal 5. Godine 1978. osnovao je i svoju prvu medijsku grupu pod imenom Fininvest, u okviru koje će kasnije veoma uspešno poslovati Mediaset, najveći komercijalni emiter u Italiji.

Kao veliki zaljubljenik u fudbal i sport uopšte Silvio Berluskoni je 20. februara 1986. godine spasao Milan od bankrota. Kupio je klub i u naredne tri decenije učinio ga jednom od najvećih na planeti. Sa njim na čelu Rosoneri su pet puta osvojili Kup / Ligu šampiona, u osam navrata bili prvaci Italije, uzeli sedam Superkupova Italije, pet evropskih Superkupova, tri Interkontinentalna kupa...

Za 31 godinu čak 29 trofeja!

Berluskoni je u politiku ušao 1994. godine. Osnovao je partiju Forza Italia i samo tri meseca kasnije po prvi put postao premijer. Na čelu države biće u tri navrata, ukupno devet godina. Za sve to vreme njegova imperija je konstantno rasla, baš kao i Milan.

Klub sa San Sira bio je značajan faktor na evropskoj sceni više od 20 godina. Kada ga prodao, Berluskoni je inkasirao 830.000.000 evra.

Kasnije je sa svojim prvim saradnikom Adrijanom Galijanijem kupio Moncu i uspeo da je po prvi put uvede u Seriju A.

Pre nekoliko godina vrednost njegove imovine procenjena je na 6,8 milijardi dolara, što ga je činilo trećim najbogatijim čovekom u Italiji.


tagovi

Silvio Berluskoni

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara