Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Interov ključ za osvajanje Lige šampiona – ima Hrvata u timu

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.06.23. | 12:48

Svaki od poslednjih 10 trofeja osvojio je barem jedan hrvatski fudbaler, a tu tradiciju će pokušati da nastavi vezista Nerazura Marcelo Brozović

Mnogo je faktora zašto je Mančester Siti ove subote (21.00) veliki favorit da osvoji Ligu šampiona. Najbolji je engleski tim, podigao je već dva trofeja ove sezone (Premijer ligu i FA kup), ima samo jedan poraz na poslednjih 27 utakmica u svim takmičenjima… Međutim, i trećeplasirani tim iz italijanskog šampionata Inter ima jednog velikog aduta na svojoj strani – tradiciju. Svaku od poslednjih 10 Liga šampiona osvajali su hrvatski fudbaleri. Inter ove godine ima jednog Hrvata, Marcela Brozovića, dok ih Građani (još uvek) nemaju u svojim redovima. Barem do sledećeg leta, kada bi trebalo da dođe Mateo Kovačić.

Nestvaran je niz uspeha hrvatskih fudbalera u poslednjih 10 godina. Krenulo je baksuzlukom Ivice Olića i Danijela Pranjića, koji su sa Bajernom dva puta gubili u finalu Lige šampiona (2010. upravo od Intera, a 2012. od Čelsija), ali onda se 2013. Mario Mandžukić preselio u Minhen i doneo Bavarcima tu toliko željenu titulu.

Izabrane vesti

Mandžukić je bio prvi Hrvat u tom nizu, a od onda su Ligu šampiona osvajali Luka Modrić (pet puta), Kovačić (u dva navrata), Ivan Rakitić, Dejan Lovren i Ivan Perišić. Nije ni čudo što je u tom periodu reprezentacija Hrvatske osvojila dve medalje na Mundijalima, srebro u Rusiji i bronzu prošle godine u Kataru. Predvođena je fudbalerima koji su navikli na najviše uspehe.

Poređenja radi, poslednji srpski fudbaler koji je osvojio Ligu šampiona bio je Luka Jović prošle sezone (odigrao samo tri meča u grupnoj fazi). Pre njega, u ovom veku su samo još trojica naših internacionalaca dolazili do pehara, Branislav Ivanović 2012. godine (nije igrao finale zbog suspenzije), 2010. Dejan Stanković i 2008. Nemanja Vidić.

----------------------

OSVAJAČI LIGE ŠAMPIONA

2022: Luka Modrić (Real Madrid)

2021: Mateo Kovačić (Čelsi)

2020: Ivan Perišić (Bajern)

2019: Dejan Lovren (Liverpul)

2018: Luka Modrić (Real Madrid)

2017: Luka Modrić i Mateo Kovačić (Real Madrid)

2016: Luka Modrić (Real Madrid)

2015: Ivan Rakitić (Barselona)

2014: Luka Modrić (Real Madrid)

2013: Mario Mandžukić (Bajern)

----------------------

Osim navedenih, u 21. veku Ligu šampiona je osvojio još Igor Bišćan, 2005. sa Liverpulom. Pored Olića i Pranjića, tugovali su Boris Živković, Marko Babić i Jurica Vranješ, čiji Bajer Leverkuzen je izgubio 2002. od Reala.

Ove sezone je Hrvatska imala 34 fudbalera u grupnoj fazi Lige šampiona, s tim da je prosek značajno popravio Dinamo iz Zagreba. Kada se pogledaju sve nacionalnosti, Hrvati su bili osmi najbrojniji, iza Brazila (46), Italije (50), Engleske (54), Francuske (54), Portugalije (59), Nemačke (65) i Španije (82). Srbija je bila 22. najbrojnija sa devetoricom fudbalera, u nokaut fazu su prošli samo Marko Grujić sa Portom (ispao u osmini finala) i Mihailo Ristić sa Benfikom (gledao sa klupe eliminaciju od Intera u četvrtfinalu).

Brozović je u Inter došao 2016. godine iz zagrebačkog Dinama za 5.000.000 evra. Odigrao je do sada 329 mečeva za Nerazure, postigao je 31 gol i zabeležio 43 asistencije. Ovo će mu biti 34. meč u Ligi šampiona, verovatno drugi najvažniji u karijeri, posle finala Mundijala 2018. godine u Rusiji.

Inter u skladu sa svojim imenom ima 16 inostranih fudbalera, koji nisu Italijani. To je skoro 60 odsto tima. Pored Italijana i Hrvata, od nacionalnosti ima još Argentinca (trojicu), Holanđana (dvojicu) i Bosanca, Slovenca, Belgijanca, Jermena, Nemca, Turčina, Albanca, Brazilca, Slovaka i Kamerunca (po jednog).

Mančester Siti ima 17 fudbalera koji su bez engleskog pasoša, ne samo da nema nijednog Hrvata, nego je potpuno bez Balkanaca. Pep Gvardiola raspolaže Englezima (osmorica), Nemcima, Špancima, Portugalcima, Argentincima (po dvojica), te Norvežaninom, Alžircem, Belgijancem, Francuzom, Švajcarcem, Holanđanionom i Amerikancom.

LIGA ŠAMPIONA – FINALE

Subota

21.00: (1,50) Mančester Siti (4,40) Inter Milan (7,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaMančester SitiInter MilanMarcelo Brozović

Obaveštavaj me

Man. Siti
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara