Ivan Perišić (Reuters)
Ivan Perišić (Reuters)

Interu ide kup i san o duploj kruni, Juventusu frustracija, a Alegriju dani strepnje (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.05.22. | 23:36

Stara dama bila na pragu pobede ali su penali i Ivan Perišić sve okrenuli u korist Intera

Juventus završava sezonu bez trofeja, Inter i dalje može da sanja o duploj kruni!

U prvom finalu Kupa Italije dva velikana posle 57 godina, Inter je nakon preokreta, drame, produžetaka i nekih kontroverznih odluka savladao Juve 4:2 i osvojio prvi trofej u sezoni. Sada mu ostaje da se nada kiksu gradskog rivala Milana u poslednja dva kola Serije A i da sanja o duploj kruni.

Izabrane vesti

Osvajanje trofeja u kupu se ne može gledati kao na spas Interove szeone ako ne odbrane skudeto ali svakako će značiti igračima na polju samopuzdanja uoči poslednja dva kola. A pre svega će da znači treneru Simoneu Inazgiju kojem bi kredit kod urave bio drasaično manji da večeras nije pobedio. Te sreće nije bio njegov kolega na suprotnoj klupi Maks Alegri iza kojeg je razočaravjuća sezona bez trofeja i neće biti čludo ako Juve u narednu sezonu krene sa drugim trenerom.

Alegri večeras nije mogao da računa na već duže odsutne Kjezu i Mekenija, ali i na nedovoljno spremnog Manuela Lokatelija koji je počeo meč sa klupe. Odlučio se Juventusov strateg za 4-4-2, Bernardeskija po levom, Kvadrada po desnom boku i tandem DibalaVlahović u špicu pa je Morata ostao na klupi. Inzagi na drugoj strani ipak nije krenuo sa nedovoljno oporavljenim Bastonijom i šansu u štoperskom trilingu je dobio Dambrozio koji je kasnije zamenjen.

Počelo je finale za Inter kao iz snova. Nikolo Barela je postigao evrogol! Vezista Intera je primio loptu na levom krilu, zalomio u sredinu, razmakla se odbrana Juventusa, a onda ispalio pojektil sa 20 metara u suprotan ugao Handanovićevog gola. Prelepo!

Sa kakvim god taktičkim zamsilima su treneri ušli u finale, morali su da ih ekspresno menjaju. Inzagi je izabrao da se povuče i brani prednost, a Juventus je morao da napadne agresivnije nego što to Algeri inače radi.

Dibala je prvi zapretio, a potom je Dušan Vlahović imao fenomenalan pokušaj. Iz teške situacije je maestralno šutirao u suprotan ugao ali je Handanović uspeo nekako da zakači loptu jednom rukom i da spreči čist gol.

Nastavio je Juve da napada i dominira. De Liht je zapretio posle kornera, opet je Handanović pokazao čudesan refleks. Džeko je izblokirao Dibalin šut koji je išao u gol. Juve je zaslužio izjednačenje… Pred kraj poluvremena je Alegri ostao bez povređenog Danila i uveo je Moratu, a Kvadrada povukao na desnog beka. Vrlo brzo mu je Španac uzvratio na poverenje.

Tek što je krenulo drugo poluvreme, Juve je sa dva gola za dva minuta preokrenuo na 2:1!

Prvo je Morata samo malo zakačio šut Aleksa Sandra i prevario Handanovića za izjednačenje, a onda je na scenu stupio Dušan Vlahović. Sevnula je kontra, Dibala je našao Vlahovića, a Srbin poslao po burek Dambrozija. Handanović je odbranio prvi pokušaj, ali nije ništa mogao kada se lopta odbila Vlahoviću na popravni…

Juve je nagrađen za bolju igru, Inter kažnjen za kukavičku i opet su treneri promenili strategije. Inter je sada morao da napadne i Inzagi je napravio trostruku izmenu. Damfris, Korea i Dimarko su zamenili Darmijana, Džeka i Dambrozija. Na drugoj strani je umorni Zakarija ustupio mesto Lokateliju, a Alegri je odlučio da pređe na odbranu sa trojicom i uveo Bonućija umesto Bernardeskija. sada se Juve branio, a Inter jurio…

Dimarko je zapretio Bjankonerima koji su mogli sve da reše u 77. minutu kada je Bonuči propustio šansu glavom. Usledio je izlazak povređenog Kjelinija (ušao je Artur) i kazna. Perišić je spustio loptu Lautaru koji se našao između De Lihta i Bonućija i pao. Nejasno je koga je srušio od njih dvojice ali je Valeri pokazao na belu tačku i razbesneo Alegrija kojem je umalo krenula pena na usta pored aut linije. Čalhanoglu je gađao jako i precizno i izjednačio.

Inzagi je odabrao da ide na produžetke i uveo Čileance Vidala i Sančeza umesto Čalhanoglua i Lautara koji nije bio srećan zbog izmene. Alegri je zamenio lebvog beka i uveo Pelegrinija, a Inter je bolje otvorio produžetke. Stezao je obruč oko gola Juventusa i dobio novi penal. De Fraj je pao posle duela sa De Lihtom, Valeri konsultovao VAR i pokazao na belu tačku. Diskutabilno…

Plašt Interovog heroja u produžecima je navukao Ivan Perišić. On je preuzeo odgovornost kod penala i sigurno pogodio a samo četiri minuta kasnije je strašnim udracem pod prečku rešio pitanje pobednika.


Alegri je isključen, Juventus je potonuo, a Inter osvojio trofej… Zavesa na sezonu u italijanskom šampionatu se spušta za 10 dana. Moćda pitanje šampiona bude rešeno i već u nedelju. Ako Milan na krcatom San Siru savlada Atalantu, a Inter ne slavi na gostovanju Kaljariju, onda je sve gotovo. Ako oba pobede, poslednje kolo donosi odluku. Milan gostuje Sasuolu, Inter dočekuje Sampdoriju. Što se Juventusa tiče, za njih je praktično gotova sezona. Sada je na potezu uprava kluba koja treba da razmisli o treneru i prelaznom roku. Sezona bez trofeja posle 11 godina i sezona sa tri poraza od Intera su ozbilaj debakl.

 


tagovi

Dušan VlahovićNikolo BarelaIvan PerišićMatijs de LihtMasimilijano Alegri

Obaveštavaj me

Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara